Chocolademelk. Warme chocolademelk heeft een verlagend effect op het LDL cholesterol en juist een verhogend effect op het goede HDL cholesterol, zo blijkt uit onderzoek.
Het drinken van cacaodrank heeft een verlagend effect op LDL-cholesterol , een verhogend effect op HDL-cholesterol en een remmend effect op geoxideerd LDL-cholesterol. Dit bleek uit een onderzoek met 160 personen met normale tot licht verhoogde cholesterolspiegels.
Pure chocolade verhoogt het goede cholesterolgehalte
Onderzoeken tonen aan dat het eten van pure chocolade de hoeveelheid aan goed cholesterol verhoogt en de hoeveelheid aan slecht cholesterol verlaagt. Dit komt omdat de cacao antioxidanten bevat die kunnen voorkomen dat er schade ontstaat door oxidatie.
Neem magere zuivelproducten
Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Daarom is mijn advies om te kiezen voor broodbeleg met veel vezels. Zoals hummus en pindakaas. Onverzadigde vetten. Deze vetten helpen om je cholesterol op een gezond peil te houden en verkleinen de kans op hart- en vaatziektes.
Frisdrank kan het cholesterol-en vetgehalte in het bloed van kinderen verhogen. Eén glas minder per week vermindert de kans op hart- en vaatziekten van het kind op latere leeftijd. Het drinken van frisdrank door volwassenen kan leiden tot obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Heb je last van een te hoog cholesterolgehalte, dan is het vooral van belang matig te zijn met verzadigd vet. Verder heeft het cholesterol in voedingsmiddelen, zoals in eieren, orgaanvlees, paling en garnalen, slechts een klein effect op het cholesterolgehalte in het bloed.
Griekse yoghurt bevat veel verzadigd vet omdat er room aan is toegevoegd. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Griekse yoghurt bevat ook veel calorieën.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Te veel suiker en vetrijke cacao kan het risico op overmatige triglyceriden en gewichtstoename vergroten! Naast tandbederf en gewichtstoename kan overmatig drinken van warme chocolademelk ook leiden tot hartziekten en een hoog cholesterol .
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol.
De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Dat kan door magere producten te kiezen, en harde vetten te vervangen door halvarine, zachte margarine en vloeibaar bak- en braadvet of olie.
Cacaodranken
Het bevat antioxidanten die artsen flavanolen noemen en die het cholesterolgehalte kunnen verbeteren. Volgens een review uit 2022 kunnen cacaoproducten het LDL- en totale cholesterol verlagen, hoewel ze het HDL-cholesterolgehalte mogelijk niet significant beïnvloeden .
Studies hebben aangetoond dat het drinken van warme chocolademelk de gezondheid van je hersenen verbetert en dat je denkvermogen er een boost van krijgt. De flavonoïden in het drankje verbeteren de toevoer van bloed en zuurstof naar je hersenen. Hierdoor kun je beter nadenken.
Berberine, een stof die is te isoleren uit een Chinees kruid, verlaagt het cholesterol aanzienlijk. Dit blijkt uit een studie onder 32 patiënten met hypercholesterolemie.
Het consumeren van probiotica zoals Griekse yoghurt kan het vermogen van uw spijsverteringsstelsel om een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen te verwerken verbeteren. Het kan ook helpen bij het reguleren van de stoelgang. Griekse yoghurt is in verband gebracht met lagere cholesterol- en triglycerideniveaus , wat uw risico op hartziekten kan verminderen.
Saris: 'De Gezondheidsraad concludeert dat een effect van totale zuivel op het LDL-cholesterol onwaarschijnlijk is. En er is ook geen verband gevonden tussen het gebruik van totale zuivel en het risico op coronaire hartziekten.
Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering. Is witlof goed voor cholesterol? Witlof kan een positieve invloed hebben op het cholesterolgehalte.
Daarnaast bleek dat het eten van een grote hoeveelheid rood vlees of wit vlees resulteert in een hoger cholesterolgehalte in het bloed dan het consumeren van een vergelijkbare hoeveelheid plantaardige eiwitten. Dit effect werd waargenomen ongeacht of het dieet een hoog niveau verzadigd vet bevatte.
Walnoot koekjes zijn gezond
Walnoten bevatten bijzonder veel onverzadigde vetten en die zijn erg belangrijk voor ons. Walnoten zorgen voor een toename van het goede HDL cholesterol en een afname van het slechte LDL cholesterol in ons bloed.
Verzadigde vetzuren verhogen LDL-cholesterolgehalte
Voedingsmiddelen als eieren, vlees, vis, melk- en melkproducten en snacks bevatten cholesterol. Maar cholesterol uit voedsel heeft maar een beperkte invloed op de hoeveelheid cholesterol in bloed.
Eieren en garnalen zijn de enige voedingswaren die veel cholesterol en weinig verzadigd vet bevatten. En het is dat verzadigd vet dat het cholesterolgehalte in je bloed doet pieken. Dus niet de cholesterol in het ei zelf.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.