Een soepketel is het geheime wapen om keer op keer warme en smaakvolle gerechten te serveren. Soepketels zijn uitermate geschikt voor horecakeukens, evenementen en andere cateringlocaties.
Om soepen en andere gerechten warm op te dienen en te houden is het aan te raden het gerecht eerst te verwarmen in een pan en daarna over te hevelen in de warme hot-pot. Om soepen snel te verwarmen hebben wij een mooie oplossing zoals de inductie kookplaat.
Over het algemeen kunnen hoogwaardige thermosflessen warme dranken tot 12 uur warm houden en koude dranken tot 24 uur koud. Bij een goedkopere fles mag je aannemen dat dit minder lang is.
Je kunt je soep meenemen in een potje dat in de microgolfoven mag. Zo heb je minder kans op morsen én je bespaart op de afwas. Geen microgolfoven op het werk, of lange wachtrijen bij dat ene toestel? Warm je soep dan 's ochtends vooraf thuis op en neem ze mee in een isolerende foodcontainer of thermos.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Soep met room of melk kan schiften als je ze opnieuw opwarmt. Dikwijls kun je dat wel verhelpen door je mixer er nog een keer in te zetten.
Een horeca soepketel is naast soep ook prima geschikt om typische buffetgerechten in op te warmen. Denk bijvoorbeeld aan hotdogs, gehaktballen, sauzen en satés.
Kun je soep eten met warm weer? Zeker! Zowel koud als warm zorgt het eten van soep ervoor dat je vochtbalans op peil blijft. Met een bordje soep krijg je namelijk niet alleen meer vocht binnen (belangrijk!), maar houd je het vocht door het zoutgehalte vaak ook beter vast.
De beste thermosfles van 2024 is volgens ons onderzoek de Thermos King Isoleerfles. De beste Thermos is een hoogwaardige isoleerfles die vacuüm isoleert, waardoor zowel koude als warme dranken tot drie keer langer op temperatuur blijven dan bij andere thermosflessen.
Als de binnenvoering van de vacuüm geïsoleerde roestvrijstalen waterfles is gemaakt van hoog mangaan en laag nikkelstaal, kan deze niet worden gebruikt voor zure dranken zoals vruchtensap of koolzuurhoudende dranken. Dit materiaal heeft een slechte corrosieweerstand en kan zware metalen neerslaan als het zuur is.
Een thermosfles is ook zeker geschikt om koude dranken in te bewaren! Denk hierbij aan water of melk. Meestal blijven warme dranken tot 8 uur lang warm in een thermosfles en koude dranken 12 uur koud.
De isolerende werking van een food jar
Een thermos voedselcontainer werkt precies hetzelfde, maar dan voor voeding. De dubbelwandige, isolerende, laag zorgt ervoor dat warm eten (tot wel 6 uur) lekker warm blijft en koude voeding zoals yoghurt of zelfs ijs tot wel 8 uur koud blijft.
Een kop soep is standaard 250 ml, in een diep bord kan doorgaans ook 250 tot 350 ml. Dient de soep als voorgerecht bij een meergangendiner, dan is 150 à 200 ml ruim voldoende. Maak je een maaltijdsoep, voorzie dan 500 ml soep per persoon, of iets minder als er veel extra's in zitten.
Soep invriezen (& ontdooien!)
Dan is de vriezer je beste vriend. Laat de soep eerst volledig afkoelen tot kamertemperatuur zonder deksel op de pan. Verdeel de afgekoelde soep in diepvriesbakjes, eventueel in meerdere porties. Sluit af met de bijbehorende deksel en bewaar maximaal drie maanden in de vriezer.
Een bain marie, bijvoorbeeld, wordt vaak gebruikt om soepen, sauzen en andere gerechten warm te houden zonder ze aan te branden of verder te garen.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Het duurt best lang voordat de soep goed heet is, maar lauwe soep is niet goed. Opwarmen in een pannetje, langzaam en voorzichtig, veel roeren. Eventueel scheutje water erbij.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Ga je de soep binnen enkele dagen opeten dan volstaat de koelkast. Bewaar de soep in lucht- en waterdichte vershoudbakjes, dat kan in één grote bak of je kan het alvast in porties verdelen. Op die manier kan je de soep nog maximaal 2 dagen bewaren.
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes.
Voedsel afdekken
Wanneer je eten nog warm is komt er veel damp vrij, dus als je het niet meteen afdekt of in een bakje doet dan droogt het eten uit.