Ook tegen maagklachten werkt appelazijn niet. Je denkt misschien dat het zure van de appelazijn gunstig is tegen maagklachten, maar de maag is van zichzelf al zuur genoeg.
Appelazijn is behoorlijk zuur. Daarom klinkt het je wellicht wat vreemd in de oren, maar dit goedje helpt echt goed bij brandend maagzuur en heeft een positief effect op de spijsvertering. Je lost twee theelepeltjes op in een glaasje water.
Azijnzuur stimuleert de enzymen en het aanmaak van zuur in de maag en helpt bij het afbreken en verteren van voeding. Daarnaast heeft appelazijn ook een antimicrobiële eigenschappen. Het kan helpen met het verwijderen van overtollige bacteriën in de darmen, hierdoor gaat de vertering soepeler.
Gunstig voor cholesterol
Hierdoor helpt azijn bij het controleren en verlagen van het cholesterolgehalte, de bloeddruk en het triglyceridengehalte. Regelmatig gebruik van azijn in de voeding kan de kans op hartaandoeningen helpen verminderen en zorgt voor een vlotte doorstroming van het bloed.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Samen met zout is azijn een van de meest gebruikte smaakmakers in de keuken. Het corrigeert flauwe soepen, geeft een intense smaak aan stoofschotels en vrolijkt basissauzen of gemarineerd vlees met een paar eetlepels op. Vermengd met olie, brengt azijn elke salade tot leven en is het onmisbaar voor marinades.
Azijn is een echte alleskunner als het op schoonmaken aankomt en het fijne is, je kunt natuurazijn in glazen flessen kopen. Azijn ontkalkt, ontvet en doodt bacteriën en is daarom ideaal voor de dagelijkse schoonmaak in huis. Verder verdrijft het nare luchtjes en is het milieuvriendelijk.
Twee eetlepels azijn per dag (30 ml) bij een maaltijd, zo blijkt uit studies, is zonder bijwerkingen en onschadelijk. (12) Zelfs 3 EL per dag, dus bij iedere maaltijd, blijkt ook nog onschadelijk en vrij van bijwerkingen te zijn. (13) Meer dan 3 EL per dag zou je op lange termijn niet moeten nemen.
Wil je azijn van de beste kwaliteit, dan moet je dus op zoek gaan naar troebele, onbewerkte appelazijn. Hoewel appelazijn in de meeste grote supermarkten te koop is, kan je beter een bezoek brengen aan de natuurwinkel. Hier heb je de meeste kans om de onbewerkte, biologische variant van appelazijn te vinden.
Je spijsvertering en microbioom werken het beste als je zoveel mogelijk onbewerkte en vezelrijke producten eet. Eet voldoende groente en fruit. Kies daarnaast bij brood, pasta, rijst, crackers of wraps altijd voor de volkorenvariant. Volkorenmeel is gemaakt van de hele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels.
Gebruik een gezonde, gevarieerde en vezelrijke voeding. Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken.
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.
Gemberthee zorgt ervoor dat de zuurgraad in contact met de maagsappen neutraliseert. Daardoor kan je maag beter voedsel verteren. Drink ook regelmatig een kop gemberthee als je maagklachten wilt voorkomen. Gember barst van de gezonde stoffen en kan zelfs het maagslijmvlies beschermen.
Huismiddeltjes die helpen bij brandend maagzuur
Havervlokken binden het zuur en zorgen zo voor verlichting. Speeksel heeft een verlichtende werking: dus neem een kauwgompje om de speekselaanmaak te bevorderen. Een glas (warme) magere melk: calcium heeft een verlichtende werking.
Witte azijn, ook wel bekend als natuurazijn, tafelazijn of keukenazijn, is een natuurlijk product dat wordt gemaakt door de fermentatie van alcohol. Meestal wordt het geproduceerd uit graanalcohol. Het heeft doorgaans een milde geur en een zure smaak.
Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Azijn geeft maag- en darm ongemak: De hoge zuurgraad van azijn kan problemen veroorzaken zoals zure reflux, brandend maagzuur of maagpijn bij gevoelige personen. Om deze problemen te voorkomen, moet je azijn altijd verdunnen en met mate consumeren.
Ontgiften met appelazijn
Appelcider azijn bevat azijnzuur, dat de spijsvertering bevordert en daarnaast een ontgiftende en geneeskrachtige werking heeft. De azijnzuur in appelcider azijn werkt verzorgend voor het maagdarmstelsel, herstelt de zuurgraad van het lichaam en helpt ook tegen parasieten.
Bovendien is het een natuurlijke ontstekingsremmer. Helpt verbeteren en voorkomen van een droge schilferige huid wanneer het toegevoegd wordt aan het badwater. Als je vaak last hebt van een stijve nek kan een doekje gedrenkt in warm water met evenveel azijn helpen.
Azijn gebruiken om de mond te spoelen klinkt niet als een fijne oplossing. Toch is het een goede manier om er bijvoorbeeld tandsteen mee te verwijderen op plekken die u moeilijk kunt bereiken. Azijn werkt als een soort vloeibare flos en uw gebit voelt na gebruik erg schoon aan.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.