De antioxidanten in prei, zoals quercetine, kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Dit maakt ze een geweldige keuze voor degenen die hun hartgezondheid willen verbeteren.
Nitraatrijke groenten, zoals rucola, spinazie en rode bieten, zorgen voor een verlaging van de bloeddruk.
Prei bevat ook kalium en is ook laag in natrium, wat helpt de bloeddruk te verlagen . De meeste voedingsstoffen in prei zijn geconcentreerd in de bol en het onderste bladgedeelte, met uitzondering van foliumzuur en B6 die overal in het blad en de bol te vinden zijn.
Prei is een zeer gezonde groente. Ze is rijk aan vezels en voedingsstoffen en bevordert daardoor de spijsvertering. Prei zit ook boordevol met vitamines en mineralen en vooral het donkergroene gedeelte is vitaminerijk. Prei bevat daarnaast weinig calorieën en je kan er dus gerust veel van eten.
Eet gezond en let op zout
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
De antioxidanten in prei, zoals quercetine, kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Dit maakt ze een geweldige keuze voor degenen die hun hartgezondheid willen verbeteren.
Ze bevatten veel vitamine K, wat belangrijk is voor de bloedstolling en de gezondheid van de botten . Ze bevatten ook vitamine A en C, die belangrijk zijn voor een gezond immuunsysteem en een gezonde huid. Prei is ook een goede bron van foliumzuur, een B-vitamine die essentieel is voor celgroei en -ontwikkeling.
Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
De beste fruitsoorten voor het verlagen van de bloeddruk zijn onder andere bananen, appels, peren, abrikozen, druiven, rozijnen, kiwi's, mango's, watermeloen, granaatappel, pruimen, avocado, meloen, honingdauwmeloen, tomaten, citrusvruchten, bessen en nog veel meer.
Uien bevatten antioxidanten en verbindingen die uw risico op hartziekten kunnen verminderen door ontstekingen te bestrijden en triglyceriden- en cholesterolwaarden te verlagen. Ze bevatten een grote hoeveelheid quercetine, een flavonoïde antioxidant en ontstekingsremmer die kan helpen hoge bloeddruk te verlagen .
Voorbeelden zijn amlodipine, barnidipine, diltiazem, felodipine, lacidipine, lercanidipine, nicardipine, nifedipine met vertraagde afgifte en verapamil. Alfablokkers maken de bloedvaten wijder. Het bloed kan beter doorstromen en de bloeddruk gaat omlaag.
Voedingsmiddelen met lycopeen zijn prachtige bloeddrukverlagers en cholesterolremmers. Denk aan (verwarmde) tomaten, tomatensaus, rode meloen, papaja, roze grapefruit, guave, pompoen en wortelen.
Verder bevatten komkommers veel kalium, magnesium en ook vezels. Deze werken goed bij het onder controle houden van de bloeddruk. Of je nu een lage-, of juist hoge bloeddruk hebt, dit is in beide gevallen goed te behandelen met komkommer.
Prei is allium, een familie van groenten waartoe ook uien en knoflook behoren. Verschillende onderzoeken linken allium aan een lager risico op hartziekten en beroertes ( 17 ). Hoewel de meeste van deze onderzoeken uien of knoflook hebben getest, bevat prei verschillende gunstige stoffen waarvan wordt gedacht dat ze ontstekingen verminderen en de gezondheid van het hart beschermen (18).
De zwavelhoudende verbindingen in prei kunnen ook op natuurlijke wijze het slechte cholesterolgehalte verlagen , wat vooral belangrijk is als u risico loopt op hartziekten.
Prei is erg voedzaam en ze bevatten weinig calorieën. Een portie van 100 gram gekookte prei heeft namelijk maar 31 calorieën. Ondanks de lage calorieën bevatten ze toch veel vitaminen en mineralen. Ook bevatten ze veel vitamine A, wat onder andere belangrijk is voor het gezichtsvermogen, immuunsysteem en voortplanting.
Prei werkt vochtafdrijvend en tegelijk ontsmettend. Hierdoor is het eten van prei erg gezond voor de nieren en de rest van de urinewegen.
Gezondheid van de nieren: Een hogere inname van alliumgroenten werd in een longitudinaal onderzoek geassocieerd met een 32% lagere incidentie van chronische nierziekte .
Prei is rijker aan sommige vitaminen en mineralen vergeleken met uien . In 100 gram prei zit 2,1 gram ijzer — 10 keer meer dan de hoeveelheid die in uien wordt aangetroffen. Gegevens van AgroWeb.org over uien en prei laten zien dat het calciumgehalte van prei hoger is, met uitzondering van groene uien.
Een dieet rijk aan groenten, volkoren granen en laag in verzadigde vetten kan de bloeddruk helpen verlagen. Zoutinname beperken is ook cruciaal, vooral bij al hoge bloeddruk.
Ei is een goede bron van omega-3 vetzuren, vooral wanneer het afkomstig is van een kip die extra van deze gezonde vetzuren te eten krijgt. Deze voedingsstoffen leveren een belangrijke bijdrage aan de hersenfuncties en zijn gunstig voor de werking van het hart en de bloeddruk.
Water drinken is goed voor de bloedsomloop. Hierdoor blijven er minder schadelijke stoffen in je bloed zitten. Deze schadelijke stoffen kunnen zorgen voor een hoge bloeddruk. Water drinken kan dus echt de bloeddruk verlagen!