Bederfelijke producten zijn volgens de Warenwet producten die gekoeld bewaard moeten worden om groei van ziekteverwekkende micro-organismen of bederf tegen te gaan.
Bederfelijke producten, zoals rauw vlees, rauwe vis, vleeswaren, slagroomgebak, zachte kaas en gesneden groente moeten altijd gekoeld worden bewaard. Ook eieren horen in de koelkast.
Voedselbederf is een verandering van de kwaliteit, waardoor het voedsel minder geschikt wordt voor (humane) consumptie.
'Te gebruiken tot' (TGT) staat op voedingsmiddelen die snel bederven: het is de uiterste consumptiedatum. Denk aan verse (rauwe) vis en vers (rauw) vlees. Op die voedingsmiddelen kunnen bacteriën namelijk snel groeien, wat mogelijk gezondheidsrisico's met zich meebrengt.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Het beste is om de restjes eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te laten staan. “Wij adviseren eigenlijk om het rond kamertemperatuur terug te laten koelen”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum tegen het AD. Een hele pan af laten koelen kan wel even duren.
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Bederfelijke waren zijn tijd- en temperatuurgevoelige producten die een zorgvuldige behandeling en verzending vereisen om hun versheid te behouden. Ze omvatten fruit en groenten, vers en bevroren vlees en vis, gevogelte, eieren, zuivelproducten, bloemen en planten en zelfs cosmetica.
Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.
Ruikt het nog goed? Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten.
U kunt onder andere de volgende maatregelen nemen om voedselbederf te voorkomen:
Koelen van vlees en zuivelproducten gedurende de juiste tijd en op de juiste temperatuur . Organiseren van koelkasten en voorraadkasten op hun houdbaarheidsdatum. Zorgvuldig plannen en kopen om te voorkomen dat u te veel koopt. Alle levensmiddelen op een schone, droge plaats bewaren...
Voedselbederf ontstaat wanneer er microbiologische, chemische of fysieke veranderingen optreden, waardoor het voedselproduct onaanvaardbaar wordt voor de consument . Microbiologisch voedselbederf wordt veroorzaakt door de groei van micro-organismen die enzymen produceren die leiden tot ongewenste bijproducten in het voedsel.
Informatie. Bederfelijke voedingsmiddelen zijn voedingsmiddelen die waarschijnlijk bederven, bederven of onveilig worden om te consumeren als ze niet gekoeld worden bewaard bij 40 °F of lager, of ingevroren bij 0 °F of lager . Voorbeelden van voedingsmiddelen die gekoeld bewaard moeten worden voor de veiligheid zijn vlees, gevogelte, vis, zuivelproducten en alle gekookte restjes.
Wat betekent bederfelijk? Bederfelijke waren verwijzen naar producten met een houdbaarheidsdatum, zoals voedsel dat bederft als het niet binnen een bepaalde tijd wordt geconsumeerd. Voedselproducten zoals melk en kaas, producten en vlees zijn allemaal bederfelijk.
Uiterste consumptiedatum op zeer bederfelijke producten
Het gaat om producten die na deze uiterste consumptiedatum niet meer moeten worden geconsumeerd vanwege de mogelijke groei van pathogene micro-organismen.
Als je na het eten van voedsel klachten krijgt zoals braken, diarree of hevige buikpijn, dan is de kans groot dat je een voedselvergiftiging hebt opgelopen. De symptomen ontstaan doorgaans plots. De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie.
Bederf van voedsel kan worden herkend aan veranderingen in de kleur, smaak en geur . Vers voedsel ziet er anders uit dan voedsel dat bedorven is. Zoals een verandering in kleur, een verandering in textuur. Het item kan zachter worden dan normaal.
Symptomen van voedselvergiftiging zijn vaak maagklachten, diarree en braken . Symptomen beginnen meestal binnen enkele uren of dagen na het eten van het voedsel. De meeste mensen hebben een milde ziekte en worden beter zonder behandeling.
Voedsel bederft door de groei van micro-organismen (bacteriën, gisten en schimmels) en/of de activiteit van enzymen die van nature in het voedsel aanwezig zijn . De groei van micro-organismen en de activiteit van enzymen worden beïnvloed door vocht, temperatuur en de aanwezigheid van zuurstof.
Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen. Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Bederf is het proces waarbij een levensmiddel ongeschikt wordt voor consumptie. Vaak is voedselbederf te ruiken en/of te zien.