Je kunt de winterwortel het beste op een koele (12-15°C) plaats bewaren. Daar is hij tot wel een paar weken houdbaar. Bewaar hem alleen niet in de koelkast, want dan is hij vaak nog maar 7 dagen goed. De winterwortel kun je wel invriezen na 2-4 minuten blancheren.
Wortelen bewaren doe je zo
Wortelen met loof bewaar je in de groentelade in de koelkast. Wortelen zonder loof kan je ook in een droge en koele berging bewaren. Tip: gooi het loof niet weg. Je kan het gebruiken om soep van te maken.
Winterpeen kun je na 2-4 minuten blancheren tot 12 maanden in een goed gesloten plastic zakje in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C. Een restje gare winterpeen over? Dat kun je winterpeen 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer in een gesloten bakje bewaren.
Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten. In een goed gesloten zakje is de wortel dan tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18°C.
Leg ze op een koele plek van ca. 12 graden. Je kunt ze ook, liefst ongewassen, in de koelkast bewaren in een papieren- of open plastic zak. Je kunt de wortels tevens invriezen door deze eerst 3 minuten te blancheren en daarna in een goed afgesloten plastic zakje in de vriezer te leggen.
Doe in een krat of doos een laag zand van 5 cm op de bodem, leg een enkele laag wortels, bedek met nog een laag zand van 2 cm en herhaal dit tot de container vol is . Een beetje vocht op de bovenste laag helpt voorkomen dat het zand en de wortels uitdrogen, zonder dat er overtollige vochtigheid aan de omgeving wordt toegevoegd.
Om hele, ongeschilde wortels goed te bewaren, doe je ze in een afgesloten plastic zak in de groentelade van je koelkast , zegt Nathan Lyon, chef-kok, auteur van kookboeken en mede-presentator van Growing a Greener World.
De beste manier om groenten in te vriezen, is om ze eerst te blancheren. Dan houden ze hun vitaminen en hun kleur. Schil de wortels, snijd ze in rondjes of balkjes en blancheer ze 4 minuten. Koel ze zo snel mogelijk af (spoel ze met koud water of ijswater) en vries ze dan in kleine porties in.
Blancheer de wortels 3 tot 5 minuten, afhankelijk van hun grootte. Dompel de wortels onder in het ijswater om het kookproces te stoppen, leg ze vervolgens op een schone handdoek en dep ze droog. Vries in op een bakplaat: Verdeel de afgekoelde en gedroogde wortels over een bakplaat en vries ze ongeveer 5 uur in of tot ze helemaal bevroren zijn.
Bospeen met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je peen in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen bospeen die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de peen dan wel vooraf 2 minuten.
Winterpenen bereiden en bewaren
De wortels is heel goed rauw te eten, deze is dan knapperig en stevig. Wortels kunnen ook worden gekookt, gebakken, gegrild, gepureerd en roergebakken. De winterpenen kunnen het beste op de fruitschaal worden bewaard.
Een winterpeen is de dikkere variant van wortelen, met oranje kleuren wordt met loof verkocht zodra ze vers uit de grond komen. Maar je ziet ze vooral zonder loof en hier in Nederland kennen we deze uiteraard omdat hij vaak wordt gebruikt in hutspot.
Waarom is de winterpeen goed voor je gezondheid:
De winterpeen bevat volop bètacaroteen. Bètacaroteen is het stofje waar wortels hun opvallende oranje kleur aan te danken hebben. In je lichaam kan bètacaroteen worden omgezet in vitamine A. Deze vitamine is betrokken bij de goede werking van je ogen.
Opslagomstandigheden
Een donkere plek met een temperatuur van 38-42 graden Fahrenheit en een luchtvochtigheid van 90 procent is perfect . Veelvoorkomende plekken die goed werken zijn een kelder (weg van de oven), garage, wortelkelder of een donkere en koele kast of keukenkastje dicht bij de vloer. De koelkastlade is de perfecte omgeving voor wortels.
Wortelen wecken in 8 stappen
Was eerst de wortelen en snijd ze in kleinere stukken. Kook vervolgens de wortelen voor 5 minuten in een pan met ruim water. Vul daarna de steriele weckpotten met de gekookte wortelen.
Gewone wortelen kun je, zonder loof, tot zo'n 4 dagen bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast op een donkere plek zo'n 3-5 dagen. Bewaar ze niet in de buurt van appels. Deze scheiden een gas af die de wortels een bittere smaak geeft.
wortelen die bevroren zijn, zijn bedorven. je kan ze nog wel voeren maar er zit niets meer in dan alleen vezels en water. maar de voedingsstoffen zijn er uit. dus als buikvulling doen ze nog wel dienst maar als voedingsmiddel niet meer.
Wortels van planten in de volle grond zijn goed beschermt. Meestal bevriest alleen de bovenlaag en blijven diepere wortels gevrijwaard van vorst.
De vroege wortelen kunnen maar korte tijd bewaard worden en kun je dus het beste snel eten na het oogsten. De latere (winter) wortelen kun je gemakkelijk maanden bewaren. Je moet dan wel het loof eraf halen en zorgen dat je de wortelen op een koele plek bewaart met genoeg luchtvochtigheid en ventilatie.
Je kunt de winterwortel het beste op een koele (12-15°C) plaats bewaren. Daar is hij tot wel een paar weken houdbaar. Bewaar hem alleen niet in de koelkast, want dan is hij vaak nog maar 7 dagen goed. De winterwortel kun je wel invriezen na 2-4 minuten blancheren.
Worteltjes zonder loof blijven wel een tot twee weken goed in de koelkast. Wil je rauwe worteltjes invriezen? Blancheer ze dan eerst 2-4 minuten. Worteltjes zijn dan bij minimaal -18ºC tot 12 maanden houdbaar.
Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Geraspte wortelen blijven vijf tot zeven dagen vers .
Invriezen: Als u van plan bent om uw wortels en sperziebonen in te vriezen voor later, raad ik u aan om ze in te vriezen nadat u ze hebt geblancheerd . Op die manier kunt u ze zo uit de vriezer halen en sauteren als u ze wilt eten!
Wortels nieuw leven inblazen! Heb je ooit wortels gehad die slap werden? Herstel ze helemaal door ze te schillen en ze ongeveer 8 uur in koud water in de koelkast te leggen . De wortels zullen het water absorberen en ze knapperig maken alsof je ze net uit de grond hebt getrokken.