Fruit voor de diepvries wordt pas geplukt als het goed rijp is en heel snel (binnen enkele uren) gewassen, gesneden, ingevroren en verpakt. Bij dit snelle proces gaan bijna geen vitaminen verloren. En eenmaal ingevroren verliest het veel minder snel zijn voedingsstoffen dan vers fruit.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
De voedingswaarden van vers en bevroren fruit en groente zijn over het algemeen gelijk aan elkaar. Er blijven evenveel voedingsstoffen achter in diepvriesgroenten als in verse groenten.
Appels zoals Elstar en Jonagold komen vooral uit Nederland. Bananen komen uit Midden-Amerika. Sinaasappels en mandarijnen komen vooral uit het Middellandse Zeegebied. In het Nederlandse klimaat worden vooral appels, peren, kersen, bessen en aardbeien geteeld.
Risico op voedselinfectie
Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen.
Ontdooid fruit en vruchtensapconcentraten kunnen opnieuw worden ingevroren als ze lekker smaken en ruiken . Omdat ontdooid fruit er door het opnieuw invriezen minder mooi, smaakvol en van textuur wordt, kunt u er in plaats daarvan jam van maken. U kunt brood, koekjes en soortgelijke bakkerijproducten veilig opnieuw invriezen.
Hoe langer je wacht met het eten van de groente, hoe minder vitamines het nog bevat. Diepvriesgroenten worden na het oogsten snel verwerkt en ingevroren, waardoor de vitamines goed bewaard blijven. Dit is dus zeker geen slechtere keuze dan verse groenten.
Fruit groeit aan verschillende soorten planten . Sommige soorten fruit, zoals bananen, kersen en appels, groeien aan bomen. Andere soorten fruit, zoals aardbeien, druiven en watermeloenen, groeien aan wijnstokken. Fruit zoals bosbessen en frambozen groeien aan struiken. Alle soorten fruit bevatten zaden.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Bevroren fruit is misschien leuk om te snacken, maar het is niet goed voor je tanden of tandvlees. Van het hoge suiker- en zuurgehalte tot de harde textuur en koude temperatuur, al deze factoren kunnen je gebitgezondheid negatief beïnvloeden . In extreme gevallen kun je er zelfs een tand door verliezen.
Vruchten uit de vriesafdeling zoals mango, açai, papaya, ananas en bessen zijn net zo gezond door hun sterke antioxidatieve werking.
Bevroren bessen worden gebruikt als ingrediënt in veel voedingsmiddelen en kunnen, net als andere producten, een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Hoewel bevroren bessen worden gebruikt in taarten en andere gebakken producten, worden ze ook rauw gebruikt in fruitsalades en smoothies. De meeste bevroren bessen die in de Verenigde Staten worden gegeten, worden veilig geconsumeerd .
Bevroren voedsel uit de diepvries blijft probleemloos eetbaar, zolang de stroom maar niet uitvalt. Het wordt echter wel langzaam minder lekker. Invriezen voorkomt dus gevaarlijk bederf.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Je leest het in ons artikel: Hoe haal je de meeste voedingsstoffen uit fruit? Fruit voor de diepvries wordt pas geplukt als het goed rijp is en heel snel (binnen enkele uren) gewassen, gesneden, ingevroren en verpakt. Bij dit snelle proces gaan bijna geen vitaminen verloren.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal. De gezondheidsonderzoekers legden 41 verschillende als gezond bekendstaande producten langs een lat met 17 verschillende voedingsstoffen, zoals kalium, vezels, eiwitten en calcium. Waterkers is echter niet de enige bladgroente die hoog in de top staat.
Zo wordt vaak gezegd dat een banaan en een sinaasappel veel suiker bevatten. Een citroen en ananas zouden dan weer helpen bij het verbranden van vet. Ook aardbeien en verschillende soorten besjes, zoals cranberries en aalbessen zouden weinig koolhydraten bevatten en daarom een prima keuze zijn tijdens een dieet.
Christopher Columbus , een Italiaanse ontdekkingsreiziger, zeilde in 1492 over de Atlantische Oceaan op zoek naar een nieuwe handelsroute naar Azië. Tijdens zijn reis landde hij op een eiland in de Caribische Zee, dat hij San Salvador noemde. Hier ontdekte hij een verscheidenheid aan nieuwe vruchten, waaronder de ananas, avocado en papaja.
Appels zoals Elstar en Jonagold komen vooral uit Nederland. Bananen komen uit Midden-Amerika. Sinaasappels en mandarijnen komen vooral uit het Middellandse Zeegebied.
Zo noteerde de import van groenten een plus van 9 procent en steeg het importbedrag aan vers fruit met 1 procent. Ruim driekwart van de totale import komt overigens nog altijd voor rekening van vers fruit. De top-5 import bestaat uit avocado, banaan, druif, blauwe bes en sinaasappel.
Diepvriesmaaltijden met veel additieven, conserveringsmiddelen en verdikkingsmiddelen vallen hier niet onder. In plaats daarvan vallen ze in de categorie ultrabewerkt voedsel. Onderzoeken tonen aan dat een hoge inname van ultrabewerkt voedsel verband houdt met een verhoogd risico op hartziekten, diabetes type 2 en sommige soorten kanker .
In het nieuws. Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Op de meeste dagen van de week wilt u vertrouwen op verse maaltijden — of smakelijke restjes. " Uiteindelijk zou ik diepvriesmaaltijden beperken tot maximaal twee keer per week ," merkt Taylor op. Maar wanneer u het gemak van een diepvriesgerecht nodig hebt, kunnen deze tips uw keuzes bepalen.