Niet alleen
Combineer rauw fruit nooit met zuivelproducten (dus tja, geen fruit met yoghurt of kaas …). Dit geldt vooral voor bananen, kersen, zuur fruit en meloenen. Bepaalde gekookte en droge vruchten zoals dadels samen met warme melk of kruiden zijn een uitzondering als het gaat om combinaties van fruit met zuivel.
Nou, bessen (bosbes, aardbei) worden vaak gecombineerd met gezoete yoghurt. Ook veel fruitsoorten met een 'custardachtige' textuur zoals mango of perzik, en zoet van smaak, passen bij gezoete yoghurt. We moeten echter opmerken dat fruit niet goed samengaat met Indiase zelfgemaakte wrongel, die zuur/zuurachtig is.
Yoghurt is zwaar en als je er te veel van eet, kun je last krijgen van constipatie en opgeslagen afvalstoffen. De combinatie met fruit maakt het nog erger, omdat fruit licht verteerbaar is en vaak zuur. Dat zorg in de maag voor problemen, omdat het niet goed verteert kan worden.
Vers fruit in de yoghurt is natuurlijk altijd goed. Niet alleen aardbeien en frambozen, maar ook pruimen, perziken of bessen doen het erg goed in een bakje yoghurt. De meeste vruchten kunnen gewassen en gesneden in de yoghurt. Je kunt ze ook pureren om er een lekkere saus van te maken die je door de yoghurt roert.
Yoghurt en fruit kunnen samen worden gegeten en kunnen gecombineerde gezondheidsvoordelen opleveren door potentiële prebiotische en probiotische effecten. Bovendien kan het vervangen van energierijke, voedingsarme snacks door fruit en yoghurt de inname van calorierijke obesogene voedingsmiddelen verminderen.
Combineer fruit en groenten in een blender of gebruik een staafmixer/handblender. Meng tot het goed gemengd is. Dek af en bewaar het in de koelkast voor maximaal een week. Voor het serveren: ik meng ongeveer ¾ kopje gewone Griekse yoghurt met 2-3 eetlepels van de fruitpuree.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Meng pompoenpuree, geroosterde butternut squash en gepureerde zoete aardappelen om yoghurt wat extra gewicht te geven. Maak je eigen muesli en roer het door yoghurt voor een meer uitgebalanceerde kom. Verkruimel graham crackers (of zoete koekjes zoals Oreo's) voor textuur.
Je kunt de yoghurt ook zoeten met vers vruchtensap, of met biologische vruchtenstroop zoals perenstroop of appelstroop. En je kunt natuurlijk fruit zoals banaan toevoegen of stukjes dadel, gedroogde abrikoos of vijg. Door honing te combineren met stevia, verhoog je de zoetkracht.
Dr. Anshu Vatsyan, een Ayurveda-expert, vertelde indianexpress.com dat Ayurveda voedselcombinaties classificeert als compatibel en onverenigbaar. “Fruit, met name citrusvruchten zoals aardbeien, druiven, sinaasappels, amla , etc., mag niet worden ingenomen met melk of yoghurt.
Verse kiwi's bevatten een enzym dat eiwitten afbreekt. Daardoor zullen melkproducten waar je kiwi aan toevoegt sneller schiften of waterig worden. Bovendien kan de combinatie zorgen voor een bittere en onaangename smaak. Combineer kiwi's dus niet met bijvoorbeeld melk of yoghurt!
Als je blauwe bessen in de yoghurt doet, belemmert dit mogelijk de opname van antioxidanten.
Ik heb frambozen-, perzik- en bosbessenyoghurt gemaakt, waarbij ik het fruit altijd inkookte met een snufje ruwe suiker om de sappen eruit te krijgen, en de yoghurt zelf zoet maakte met een beetje ahornsiroop . Als ik geen gewone yoghurt meer heb, koop ik een gewone, biologische variant van volle melk en meng ik het fruit en de ahornsiroop erdoor.
Voeg iets zoets toe
Of je nou kiest voor een kneepje honing, ahornsiroop, agavesiroop of iets anders: een béétje zoet toevoegen aan je yoghurtbowl is altijd een goed idee. Ook lekker: schep een lepeltje van je favoriete jam in je bakje en roer dat door de yoghurt.
Overweeg om kruiden toe te voegen zoals kaneel of nootmuskaat, of voor een meer internationale smaak, probeer kardemom of saffraan toe te voegen . Je kunt ook experimenteren met verschillende soorten melk om de smaak en textuur van je yoghurt te veranderen, zoals geitenmelk of kokosmelk.
Probeer daarom verschillende ontbijtjes met fruit uit voor jezelf. In combinatie met een goede eiwitbron zoals bijvoorbeeld yoghurt creëer je namelijk wel een volwaardig en gezond ontbijt dat lang genoeg verzadigt. En dan zal het je wel helpen om af te vallen.
Kiwi & Yoghurt
Kiwi en yoghurt zijn ook populaire ingrediënten om toe te voegen aan een smoothie recept. Deze twee kunnen echter een negatief effect hebben op uw spijsvertering ! De enzymen in kiwi's leiden tot een versnelde afbraak van melkproteïnen, waardoor het melkproduct bitter en moeilijker te verteren wordt.
Prak de bessen in een grote kom. Voeg de yoghurt toe en roer tot ze gemengd zijn. Proef of ze zoet zijn en voeg honing of ahornsiroop toe als dat nodig is. Roer nog een keer .
Bananen, peren, appels en tomaten zorgen er door het ethyleen ook voor dat andere vruchten sneller rijpen. Wil je dat voorkomen? Houd de vruchten dan apart. Knoflook en ui kun je beter niet naast elkaar bewaren.
Sommige fruitsoorten niet naast elkaar leggen.
Ethyleenhoudend fruit niet naast ethyleen-gevoelig fruit bewaren. Een aantal fruitsoorten (waaronder appels, peren, abrikozen, perziken, pruimen of tomaten) verspreiden een gas waarin ethyleen zit. Ethyleen zorgt er voor dat sommige fruit- en groentesoorten sneller rijpen.
Je kunt vrijwel alle soorten fruit in een smoothie doen. Denk aan appel, aardbei, abrikoos, ananas, banaan, bosbessen, bramen, druiven, frambozen, kersen, kiwi, mango, meloen, nectarine, papaja, passievrucht, peer en perzik.