Er zijn heel veel mensen die beweren dat witte chocolade geen chocolade is omdat het niet van cacaopoeder wordt gemaakt. En dat klopt. Maar witte chocolade wordt dan wel niet van cacaopoeder gemaakt, er wordt wel gebruik gemaakt van een ander onderdeel van de cacaoboon, namelijk cacaoboter.
In tegenstelling tot andere chocoladesoorten, bestaat witte chocolade uit cacaoboter, melkpoeder en suiker. Om uiteindelijk tot de romige en zoete chocolade te komen die we kennen, wordt het vaak aangevuld met vanille of kunstmatige aroma's en lecithine, een emulgator.
Witte chocolade is eigenlijk geen chocolade
Zwarte chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Bij bruine chocolade gaat daar nog melk bij om de chocolade minder straf te maken. Maar bij witte chocolade wordt het cacaopoeder vervangen door extra cacaoboter en melkpoeder.
Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
Officieel stelt het Chocolademuseum dat de uitvinding van witte chocolade ergens in de jaren 1930 door Nestle in Zwitserland is gedaan. Nestlé verklaarde echter dat zij al eerder witte chocolade begonnen te produceren als een manier om overtollig melkpoeder te verwerken tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Nou, het verhaal gaat dat de eerste witte chocolade reep werd gecreëerd door het Zwitserse merk Nestlé in het jaar 1936, ze noemden het “ Galak ”. In sommige landen kun je het vinden als “Milkybar”.
In tegenstelling tot gewone, bruine chocola wordt de witte gemaakt zonder cacaomassa, enkel van cacaoboter. Zonder cacaomassa heeft het product ook geen typische bruine kleur, de boter zelf is ivoorkleurig.
Witte chocolade wordt over het algemeen niet als gezond beschouwd als pure chocolade, omdat het de gunstige antioxidanten en flavonoïden mist die in cacaobestanddelen voorkomen . Witte chocolade bevat doorgaans ook veel calorieën, suiker en vet en mist de potentiële gezondheidsvoordelen van pure chocoladesoorten.
Voor elke 100 gram bevat witte chocolade ongeveer 540-560 calorieën, wat het de meest calorierijke soort chocolade maakt . Ter vergelijking: melkchocolade, gemaakt van cacaobestanddelen, cacaoboter, melk in een bepaalde vorm en suiker, bevat iets minder calorieën – doorgaans ongeveer 535-560 calorieën per 100 gram.
De claim to fame is de romigheid, aangezien cacaoboter smelt bij lichaamstemperatuur. En omdat de smaak mild is , "is het het perfecte canvas om andere smaken te laten zien, zoals frambozen, citroen of zelfs olijven."
“Witte chocolade is zonder de cacaomassa. Die wordt enkel met cacaoboter gemaakt. Dat maakt witte chocolade eigenlijk ook duurder dan fondant chocolade.” “Bij de meeste chocolade wordt ook vanille toegevoegd en sojalecithine.
Pure chocolade verhoogt het goede cholesterolgehalte
Dit komt omdat de cacao antioxidanten bevat die kunnen voorkomen dat er schade ontstaat door oxidatie.
Sinds enkele jaren streven we er bij Leonidas naar om uitsluitend duurzame cacao te gebruiken voor de productie van onze pralines. Dat betekent dat we 100% pure cacaoboter gebruiken, maar ook dat we de boeren in het Zuiden en de planeet respecteren.
Sinds 2004 moet witte chocolade in de Verenigde Staten ten minste 20% cacaoboter, 14% gecondenseerde melk en 3,5% melkvet bevatten. Het mag niet meer dan 55% suiker of zoetstoffen bevatten.
De grote winnaar is wat mij betreft de reep 'Edelweiss' van Original Beans, wat een fijne witte chocolade is dit. Eigenlijk geen verrassing, want ik vond hem bij de review van het Original Beans mini-pakket ook al het lekkerst.
Niet alle chocolade is giftig voor honden. Witte chocolade bevat geen theobromine en is niet giftig. Het is echter wel erg vet en kan hierdoor klachten als braken en diarree geven. De algemene regel is; hoe donkerder en hoe bitterder de chocolade is, des te giftiger deze is voor honden.
Artsen raden aan om melk- en witte chocolade te eten - niet meer dan 20 gram per dag . Je kunt chocolade op elk moment eten, het belangrijkste is om niet een kilo per keer te eten. Verdeel de reep over meerdere maaltijden en dien op als een gezond dessert.
Merken als Mars M&M's, Hershey's Kisses en Reese's Peanut Butter Cups staan bekend om hun hoge suikergehalte, waardoor ze duidelijk in de categorie ongezonde chocolade vallen.
Magnesium, calcium en kalium zijn allemaal te vinden in witte chocolade en ze kunnen helpen uw bloeddruk te reguleren , uw bloedvaten te helpen, de gezondheid van uw botten te ondersteunen en zelfs uw spijsverteringsstelsel te verbeteren. Daarnaast bevat het zink, wat helpt de immuniteit te versterken, en ijzer voor een gezonde productie van rode bloedcellen.
Er zijn heel veel mensen die beweren dat witte chocolade geen chocolade is omdat het niet van cacaopoeder wordt gemaakt. En dat klopt. Maar witte chocolade wordt dan wel niet van cacaopoeder gemaakt, er wordt wel gebruik gemaakt van een ander onderdeel van de cacaoboon, namelijk cacaoboter.
Melk en witte chocolade bevatten doorgaans ook toegevoegd vet van melk. Het eten van een hoog vetgehalte zorgt er doorgaans voor dat het spijsverteringsstelsel meer gal produceert om de spijsvertering te bevorderen. Dit kan resulteren in een hoger zuurniveau in uw maag .
Omdat witte chocolade veel suiker bevat, wordt het afgeraden voor mensen met een hoog triglyceriden- en cholesterolgehalte in hun bloed . Uiteraard is het ook niet geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie.
Suiker en verzadigd vet in chocolade slecht voor gezondheid
En witte chocolade al helemaal niet, deze bevat geen cacaopoeder en dus ook geen flavanolen. De andere chocoladesoorten bevatten te veel suiker en verzadigd vet om gezond te noemen.
Witte chocolade komt van dezelfde cacaobonen als gewone chocolade, maar slaat een aantal productiestappen over . Witte chocolade bevat geen cacao of chocoladelikeur. Witte chocolade gemaakt van cacaoboter gemengd met een combinatie van suiker, room, melk en vanillesmaak.
Witte chocolade heeft een heel laag verbrandingspunt van ongeveer 44 ºC. Met de au bain-marie methode heb je de meeste controle over de temperatuur, waardoor het meestal prima lukt om met deze methode witte chocolade te smelten. Zorg ervoor dat er geen water bij de chocolade komt, want dan gaat de chocolade klonteren.