In Europa wonen veruit de meeste consumenten van chocolade en andere cacaoproducten met 45% van de wereldomzet. Het land waar in 2017 de meeste chocolade werd gegeten was Zwitserland met 8,8 kg per persoon per jaar. Daarna volgden Oostenrijk met 9,5 en Duitsland met 8,7 kg.
Mars, Incorporated [Jaarlijkse omzet: 45 miljard USD]
Met een focus op innovatie en consumentenvoorkeuren blijft Mars zijn leidende positie op de chocolademarkt behouden en biedt het iconische merken aan die bij consumenten over de hele wereld in de smaak vallen.
Hoe mooi de Belgische cijfers ook zijn, één land geeft de rest het nakijken wat betreft chocolade: Duitsland (zie tabel 1 en grafiek 1). Het land is in absolute cijfers de grootste chocoladeproducent en de grootste exporteur in de wereld. Bovendien zijn de Duitsers uitgesproken actief in de verwerking van cacaobonen.
Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar. Maar de nummers 2 en 3 komen daar vlak achteraan, in Duitsland en Engeland wordt genoten van ruim 9 kg chocolade per persoon per jaar.
In 2016 produceerde de top 5 van cacaoproducerende landen – Ivoorkust, Ghana, Indonesië, Kameroen en Nigeria – bijna tachtig procent van alle cacao.
Energiebesparing. In een klein dorpje in het hart van België, in Wieze om precies te zijn, staat de grootste chocoladefabriek van de wereld.
In Europa wonen veruit de meeste consumenten van chocolade en andere cacaoproducten met 45% van de wereldomzet. Het land waar in 2017 de meeste chocolade werd gegeten was Zwitserland met 8,8 kg per persoon per jaar. Daarna volgden Oostenrijk met 9,5 en Duitsland met 8,7 kg.
Zwitserland is het land dat verantwoordelijk is voor de grootste chocoladeconsumptie per hoofd van de bevolking.
Topkwaliteit. Je kunt het niet ontkennen: Belgische chocolade is van topkwaliteit. De cacaobonen die ervoor gebruikt zijn, zijn de allerbeste in hun soort en worden tijdens het verwerkingsproces op de best mogelijke manier behandeld.
De Verenigde Staten zijn veruit de grootste importeur van chocolade. In 2023 bedroeg de Amerikaanse import een waarde van 4,05 miljard Amerikaanse dollars. Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland waren de op één na grootste importeurs.
1. België . België staat synoniem voor hoogwaardige chocolade en heeft een lange traditie en geschiedenis in chocoladeproductie. Met gerenommeerde merken als Neuhaus, Leonidas en Godiva wordt Belgische chocolade gekenmerkt door zijn zachte textuur en rijke smaak.
De geschiedenis van chocolade begint in Midden-Amerika, waar de Maya's en de Azteken cacao verbouwden en consumeerden. Cacao werd gezien als een goddelijke drank en werd gebruikt bij religieuze ceremonies. Het werd ook gebruikt als medicijn om verschillende kwalen te behandelen.
Samenvatting van het grootste chocoladebedrijvenonderzoek
Het grootste chocoladebedrijf ter wereld is Mars Wrigley Confectionery , met een netto-omzet van $ 20,0 miljard. Vanaf 2023 heeft de wereldwijde chocolade-industrie een marktwaarde van $ 62,4 miljard. In 2022 werd er wereldwijd meer dan 7,5 miljoen ton chocolade verkocht.
Met 2,2 miljoen ton cacao in 2022 is Ivoorkust de grootste producent ter wereld, goed voor een derde van het wereldwijde totaal. Om vele redenen is de cacaohandel in Ivoorkust en West-Afrika controversieel. Vaak verdienen boeren ongeveer 5% van de winkelprijs van een chocoladereep en verdienen ze $ 1,20 per dag.
De chocolades van To'ak. Bekend als de meest exclusieve en tegelijk duurste chocoladerepen ter wereld. Geheel gemaakt in Ecuador. Gelukkig hebben ze voor de mensen als wij die geen honderden euro's klaar hebbe liggen voor een chocoladereep inmiddels ook de 'Signature' lijn.
Melkchocolade is de meest populaire chocola soort.
Ecuador is de thuisbasis van enkele van de beste cacaobonen ter wereld. Slechts ongeveer 5% van de cacao in de wereld is gelabeld als "Fine Aroma", en Ecuador produceert er bijna 63% van.
Friis-Holm Chokolade (Denemarken) was de meest bekroonde met 16 prijzen, waaronder 7 zilveren en 9 bronzen. Andere meervoudig prijswinnaars dit jaar waren: Fu Wan Chocolate (Taiwan) met 11 prijzen, Kasama Chocolate (Canada) 10 prijzen, Fjåk Chocolate (Noorwegen) 10 prijzen. Een van de hoogste scores ging naar Mary Chocolate Co.
Chocolatier van het Jaar 2024 voor Brussel
Yasushi Sasaki staat symbool voor verfijning en precisie. Met een obsessie voor zuivere smaken en het gebruik van verschillende 'origin' chocolades, heeft hij het hart van de jury en vele chocoladeliefhebbers gewonnen.
Zwitserland staat bovenaan de lijst met de meeste chocolade die per persoon wordt gegeten. Gemiddeld eet elke Zwitser ongeveer 8,8 kg chocolade per jaar.
Proef de verfijnde smaken en het vakmanschap van Taiwan met elke hap van Fu Wan Chocolate. Winnaar van onder meer de 'beste pure chocolade ter wereld' van de International Chocolate Awards wereldfinale.
Aan de andere kant van het spectrum hebben India en China een aanzienlijk lagere consumptie per hoofd van de bevolking, namelijk respectievelijk 1,0 en 0,2 kilogram, aldus Statista.
Verenigde Staten
De Verenigde Staten staan bovenaan de lijst van grootste importmarkten voor chocolade ter wereld, met een importwaarde van 3,7 miljard USD in 2022. De liefde voor chocolade in de VS is onmiskenbaar en het is een hoofdbestanddeel in veel huishoudens in het hele land.
De chocolade van Côte d'Or, de Tuc- en ook de Prince-koekjes blijven Belgisch. Mondelez, het vroegere Kraft, behoudt zijn drie fabrieken in ons land.
Chocola is bij wijze van toeval ontdekt door een Tolteek. Deze Tolteken waren een stam welke in Midden- en Zuid-Amerika leefden. Historici zijn het oneens hoe lang geleden deze ontdekking gedaan is door de Tolteken, maar het is minstens 2000 jaar geleden.