Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
De oplossing om effectief pesticiden te verwijderen? Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Het is belangrijk dat je je groente en fruit even goed schoonmaakt voor je ze opeet. Je kan ze onder de kraan schoonspoelen met water. Het gebruik van zeep, azijn, citroensap of andere schoonmaakmiddeltjes is volgens Het Voedingscentrum overbodig.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Toch is het verstandig om (biologische) gewassen goed af te spoelen. De reden: 'Op groente en fruit zitten niet alleen pesticiden, maar ook bacteriën en virussen zoals E. coli, Salmonella en Listeria, en daar kun je behoorlijk ziek van worden.
Ongewassen aardbeien, of eigenlijk alle producten, bevatten vuil, bacteriën en kleine insecten . De voedingsmiddelen kunnen ook nog pesticiden bevatten van het groeiproces. De pesticiden, en ook een deel van de bacteriën, kunnen u ziek maken als u ze eet.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf.
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Baking soda
In een grote kom laat je de groenten en fruit enkele minuten weken. Spoel ze vervolgens af onder stromend water en dep ze droog. Baking soda kan oppervlaktechemicaliën effectief verwijderen en helpt bij het verzekeren van schone en veilige producten.
Hoewel u pesticideresten kunt verwijderen met een weekoplossing zoals azijn en water of zout en water, is dit niet aan te raden . Er is een klein risico dat de chemische reactie tussen de pesticiden en de oplossing mogelijk schadelijke verbindingen kan produceren.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
De beste en eenvoudigste manieren om je groente en fruit schoon te maken, is met behulp van huishoudmiddelen. Goed boenen heeft al zin, maar je kunt met baking soda bijna alle pesticiden verwijderen. Leg je producten in een bak water met baking soda (zuiveringszout) gedurende 12 tot 15 minuten.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Voedselmythe: je moet groentes wassen om bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Appels, peren of een pruim: die houd je even onder de kraan voor je er je tanden in zet. Even de bestrijdingsmiddelen eraf spoelen.
Net als aardbeien blijven bramen langer houdbaar als u ze wast in een oplossing van azijn en water of in een heetwaterbad. Zorg er wel voor dat u ze goed droogt voordat u ze opbergt.
Ze hebben niet voor niets de uitdrukking "één rotte appel bederft de hele bos" bedacht! #2 Wacht dan met wassen: Was herfstappels niet voordat je ze opbergt. Water trekt in de schil van de appel en versnelt het bederfproces. Wacht in plaats daarvan met het wassen van appels totdat je ze wilt eten .
De meeste bessen moeten niet worden gewassen totdat ze worden gebruikt. Overtollig water kan voortijdig bederf veroorzaken bij delicate, antioxidantrijke vruchten zoals bosbessen en frambozen, zelfs kruisbessen.
Wetenschappers hebben aangetoond dat blauwe bessen sommige vrije radicalen die DNA beschadigen (een proces dat dagelijks duizenden keren per dag in je lichaam plaatsvindt en niet alleen de reden is dat we ouder worde, maar ook een belangrijke oorzaak vormt van aandoeningen als kanker) kunnen neutraliseren.
Nederlandse supermarkten halen de bessen en kersen van veel internationale bestemmingen. Bij frambozen, rode bessen en bramen is Nederland de belangrijkste herkomst. Dat blijkt uit een rondgang van Groenten&Fruit langs 6 grote supermarkten (Albert Heijn, Lidl, Aldi, Jumbo, Plus en Emté) in Midden-Nederland.
Deskundigen op het gebied van voedselveiligheid zijn het erover eens dat u uw producten altijd moet wassen voordat u ze eet of serveert .
Het wassen van fruit en groente helpt niet alleen om vuil, bacteriën en hardnekkige tuinplagen te verwijderen, maar het helpt ook om resterende pesticiden te verwijderen . Wrijf fruit en groente onder stromend water stevig met uw handen om vuil en oppervlaktemicro-organismen te verwijderen.
Azijnbad, vers tot 2 weken houdbaar
Het baden van uw aardbeien in azijn kost slechts vijf eenvoudige stappen en kan de bessen veel langer laten meegaan . Het goede nieuws is dat deze methode voor elk type bes werkt. Stap 1: Vul een maatbeker met 1/4 kopje azijn en 1 1/2 kopje water.