De beste en makkelijkste manier om gesneden groenten te bewaren is in water. Doe de stukjes gewoon in een glazen pot met deksel die je tot aan de rand met koud water vult. Sluit de pot goed af en bewaar 'm in de koelkast.. Ook als ze al een beetje slap geworden zijn, krijg je ze dankzij koud water snel weer knapperig.
Dit komt omdat groenten na het snijden kwetsbaarder zijn voor bederf. Door voorgesneden groenten op koelkasttemperatuur (4°C tot 7°C) te bewaren en ze zoveel mogelijk van licht en lucht af te schermen, kunnen biologische reacties worden vertraagd.
Methode #1: Papieren handdoeken en plastic zak
Verondersteld wordt dat het keukenpapier overtollig vocht uit het bladgroen absorbeert en voorkomt dat het slijmerig wordt. Bovendien voorkomt de afgesloten zak dat er overtollige lucht in en uit kan circuleren, waardoor het verwelkingsproces wordt vertraagd.
Bladgroenten bewaren om ze vers te houden
Bladgroenten blijven langer vers als ze worden afgespoeld, in een papieren handdoek of theedoek worden gewikkeld en in een afgesloten plastic zak in de koelkast worden bewaard . Dit kun je doen met sla, paksoi, snijbiet, boerenkool en spinazie.
Het is belangrijk om bladgroenten altijd in een plastic zak te bewaren, omdat ze bijna onmiddellijk verwelken als ze los in de lade of koelkast worden bewaard. Vermijd het bewaren van bladgroenten in de lade naast producten die ethyleen produceren, zoals appels, avocado's, meloenen, paprika's en tomaten.
De meeste groenten bewaar je het beste in een plastic zak in de koelkast . Hier zijn nog wat tips om je groenten vers te houden. Opslagomstandigheden Een donkere plek met een temperatuur van 38-42 graden Fahrenheit en een luchtvochtigheid van 90 procent is perfect. De koelkast is de perfecte omgeving voor groenten.
Bladgroenten zoals sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, paksoi, snijbiet en ook bleekselderij en prei kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, spruiten kunnen het beste in de koelkast bewaard worden.
Kies in uw huis een koele, goed geventileerde hoek die uit de buurt is van direct zonlicht en warmtebronnen . Gebruik manden, houten kratten of netzakken om een gemakkelijke luchtstroom mogelijk te maken, vochtophoping te voorkomen en de houdbaarheid van bladgroenten, kruiden en groenten te verlengen.
Sla en andere bladgroenten
Sla en andere bladgroenten zoals boerenkool, spinazie of snijbiet moet je in de koelkast bewaren. Sla moet een week of twee houdbaar zijn. Spinazie blijft niet langer dan een week houdbaar. Andere bladgroenten blijven tot 4 dagen vers in de koelkast.
Doe de producten in ijswater .
Voor de meeste producten kunt u het voedsel onderdompelen in een emmer of grote kom met ijswater. Zet de container met de groenten vervolgens in de koelkast om het water koel te houden. Laat het voedsel 15 tot 30 minuten weken. Stevigere producten, zoals wortelgroenten, hebben mogelijk langer nodig, tot wel een uur.
Voor het beste resultaat raden we aan om greens te besproeien om ze vers te houden met een spray zoals FloraLife® Crowning Glory®* . Deze kant-en-klare spray biedt een wasachtige vochtbarrière waardoor de greens vocht kunnen vasthouden of water kunnen vasthouden en gehydrateerd kunnen blijven.
Snijd daarnaast je groenten en fruit altijd zo kort mogelijk van tevoren, zodat de kleur en voedingswaarde zoveel mogelijk behouden blijven.
Verse groene planten blijven binnen ongeveer twee weken goed; buiten blijven ze aanzienlijk langer goed, soms zelfs maanden . Om uw gesneden groene planten vers te houden, kunt u deze verzorgingstips proberen: Voordat u uw arrangementen maakt, conditioneert u ze zodat ze zoveel mogelijk water opnemen.
Gesneden fruit en groenten in water bewaren lijkt tegenstrijdig, maar het is een geweldige manier om winterharde groenten zoals wortels, selderij en aardappelen te bewaren nadat ze zijn gesneden. Om hun versheid te verlengen, bewaar je ze altijd in vers, koel water en ververs je het water om de paar dagen voor nog langere bewaring .
U mag, ALLEEN IN GEVAL VAN EXTREME SPOED, Hoewel voor routinematige doeleinden . Maar houd er rekening mee dat u ze maximaal een dag in de koelkast kunt bewaren. U kunt de gesneden groenten ook in een vochtige papieren handdoek of een dunne katoenen doek wikkelen en in de koelkast leggen. Vergeet niet om ze niet in een luchtdichte container te bewaren.
De meeste gekoelde producten blijven langer vers als ze afgesloten zijn, of het nu gaat om plastic zakken met ritssluiting, herbruikbare siliconen zakjes of containers met goed sluitende deksels . Deze containers houden vocht vast, voorkomen dat producten uitdrogen en ze helpen gevoelige producten te beschermen tegen de effecten van ethyleengas.
Spinazie, net als onze zachte groene vrienden, moet in een zak, kom of clamshell met een papieren handdoek in de koelkast worden bewaard . Andere groenten doen het het beste als u het elastiek of de knoop verwijdert die ze bij elkaar houdt voordat u ze opbergt. Wikkel ze vervolgens in papieren handdoeken en doe ze in een hersluitbare zak in de koelkast.
Gebruik de groenten direct in recepten, of bewaar de gesneden groenten in een luchtdichte verpakking in de koelkast gedurende maximaal 3 dagen .
TWEE UUR is de MAXIMALE tijd dat bederfelijke voedingsmiddelen op kamertemperatuur mogen zijn (EEN UUR bij temperaturen van 90 graden F en hoger). Dit IS INCLUSIEF de tijd dat ze op tafel staan tijdens uw maaltijd. Slechts ÉÉN bacterie, die elke 20 minuten verdubbelt, kan in 7 uur groeien tot meer dan 2.097.152 bacteriën!
Groenten die niet in de koelkast bewaard mogen worden
Knoflook en uien (maar geen bosui!) die nog in hun schil zitten, kunnen op het aanrecht blijven liggen, maar als ze eenmaal gepeld of gesneden zijn, bewaar ze dan verpakt in de koelkast. Bewaar ze apart van aardappelen, want aardappelen stoten wat ethyleen uit waardoor de uien kunnen gaan ontkiemen.
De USDA zegt dat voedsel dat langer dan twee uur buiten de koelkast heeft gestaan, weggegooid moet worden. Bij kamertemperatuur groeien bacteriën ongelooflijk snel en kunnen ze je ziek maken.
Meeste groenten laten zich goed invriezen, op een paar uitzonderingen na. Knoflook, paprika, rucola, uien, tomaten, Spaanse pepers en bladgroenten bevatten te veel vocht en zijn minder geschikt om in te vriezen.
Voor bladgroenten, voeg keukenpapier toe
Als u van plan bent om een plastic zak te gebruiken voor opslag, zorg er dan voor dat u alle overtollige lucht eruit drukt. Zorg ervoor dat een opslagcontainer goed is afgesloten. Bewaar groenten in de groentelade voor het beste resultaat.
De sleutel om bladgroenten zoals sla en spinazie vers te houden in de koelkast is om ze in de groentelade te bewaren en uit de buurt van vocht . Overtollig vocht zorgt ervoor dat groene groenten sneller rotten in de koelkast, dus het is het beste om ze ongewassen te bewaren totdat u ze gaat gebruiken.
De Bagging Method. Een manier om je groenten vers te houden is om ze in een luchtdichte containerzak te bewaren (we raden de herbruikbare zakken van Stasher aan) met een papieren handdoek erin gevouwen . Dit zal vocht absorberen dat zich kan ophopen om vroegtijdig rotten te voorkomen.