Volgende groenten kan je kweken tijdens de herfst en de winter: Broccoli, spruiten, wortels, koolraap, selder, erwten, rabarber, bloemkool en spinazie. Let wel op. Deze plantjes houden niet van hitte of te veel warmte, plant ze dus best in het najaar als het kouder is.
Over het algemeen zijn bladgroenten zoals sla, spinazie, snijbiet, rucola en boerenkool geschikt voor de winterse teelt in een kleine serre. Ze hebben niet veel ruimte nodig en kunnen goed tegen lage temperaturen. Andere groenten die je kunt proberen zijn radijs, wortel, prei, knoflook, ui en kool.
Zaai slazaad, bloemkool, bosui en spinazie op een lichte vensterbank binnenshuis voor smakelijke vroege groenten.
Wat kan je het hele jaar door zaaien? Met de juiste kennis en planning kun je gedurende alle seizoenen gewassen kweken. Je kunt verschillende soorten gewassen kweken zoals bladgroenten, kruiden, radijsjes, wortelen, kool, uien en sjalotten; afhankelijk van de beschikbare ruimte en de juiste omstandigheden.
In welk seizoen kun je zaaien? Zaaien kan eigenlijk het hele jaar door. In de winter zal het dan voornamelijk om binnenshuis/onder glas gaan, terwijl de lente (april/mei) en de zomer de seizoenen bij uitstek zijn om juist heel veel te zaaien (in de volle grond).
In een koude kas kan je broccoli, bloemkool en koolrabi uitplanten. Tuinbonen, erwten en worteltjes kunnen nu buiten worden gezaaid. Koolrabi kan vanaf eind maart buiten worden geplant. De ruimte in de kas bewaar je beter voor andere teelten.
Wat kun je planten in december? De hele winter geldt: zolang de schep de grond in wil, kun je aanplanten. Ook in december kan je bladverliezende bomen en heesters planten en verplanten (als het niet vriest).
Wat kunt u al zaaien in januari? U kunt bijvoorbeeld al beginnen met het binnenshuis of in een verwarmde kas zaaien van bloemkool zaden, raapstelen, radijsjes (hoewel deze ook redelijk vroeg direct naar buiten kunnen), Diverse veldsla zaden soorten en Spinazie zaden.
Tuinkers is een van de snelste groenten, na een week oogst je al de eerste verse groentjes.
In zaaibakjes kan je rode bieten, rode kool, chinese kool, spruiten en venkel zaaien. Dit kan aan een temperatuur van ca 15Β°C. In de volle grond zaai je erwten, tuinbonen, zomerwortelen, peterselie er kervel. Uien en sjalotten mogen de volle grond in en eind maart kunnen ook de eerste aardappelen worden geplant.
Voorzaaien: Bleekselderij, Prei, Bindsla 'Little Leprechaun'. Rechtstreeks zaaien: Bosui, Raapsteel, Snijbiet, Spinazie 'Vroeg Reuzenblad', Stengelui, Tuinkers en Tuinmelde.
Planten die na 21 juni bloeien, moeten in februari of maart worden gesnoeid. De vorstgevoelige planten kun je beter nog even met rust laten en in maart snoeien. De verschillende planten die je in februari kunt snoeien zijn bloemheesters, coniferen, bomen en bosplantsoen.
Zet melkkannen of plastic containers op een zonnige, maar beschutte plek . Maak je geen zorgen over sneeuw en winterweer, want de zaden hebben de koude temperaturen en vochtigheid nodig om te ontkiemen.
Start planten binnenshuis in een zaad-startmix ongeveer zes weken voor de laatste verwachte vorstdatum . Boerenkoolzaden ontkiemen snel in warme grond en zouden binnen vijf tot acht dagen moeten ontkiemen. Bedek de zaden met ongeveer 1/2 inch grond en houd het groeimedium vochtig.