Een temperatuur van 2°C tot 5°C is ideaal. Onderin de koelkast of in de groentelade blijft bloemkool het langst vers. Vergeet niet om het loof aan de kool te laten. De natuurlijke bescherming behoedt de kool voor uitdroging wat de houdbaarheid van de bloemkool verhoogt.
Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Verwijder dan eerst de bladeren en snijd de onderkant eraf. Was de bloemkool goed onder de kraan, soms kan er namelijk nog zand tussen zitten. Je kunt de bloemkool ook eerst even in een bak water laten weken.
Schoonmaken. Verwijder de bladeren en de stronk van de bloemkool. Leg de bloemkool omgekeerd 15 minuten in ruim water met zout. Zo kan je eventuele viezigheid verwijderen.
Een bloemkool met bruine plekken? Geen zorgen. Dit laat zien dat de bloem borium-gebrek heeft - een enzym dat een rol speelt bij de celdeling. De bruine plekjes hebben géén invloed op de smaak of kwaliteit.
Sluit af in GladWare ® voedselbeschermingscontainers. Plaats hele bloemkoolkoppen in Glad ® ClingWrap (losjes) of Glad ® Zipper Bags. Voeg luchtgaten toe voor circulatie. Wikkel hele bloemkoolkoppen in Glad ® ClingWrap (losjes) of plaats in Glad ® Zipper Bags.
Zo kun je tijdens het koken een scheutje melk of een beetje suiker aan het kookwater toevoegen om de kool extra mooi wit te houden. Ditzelfde effect bereik je ook met een schijfje citroen. Giet de bloemkool na het koken af of vis de roosjes met een schuimspaan uit het water.
Bloemkool gaat stinken als het te lang kookt
Door groente te verhitten, verandert de textuur en smaak ervan.
Koken. Om te koken, gebruik je een schilmesje om de roosjes van de stronk te halen. Als je bang bent dat er wormen of insecten in je biologische bloemkool rondhangen , week de bloemkool dan 30 minuten in zout water voordat je hem kookt en spoel hem daarna af met koud water.
Als u van plan bent om de bloemkool in zijn geheel te roosteren of in steaks te snijden, snijd dan de dikke stronk aan de basis eraf. Doe de hele bloemkoolkop ondersteboven in koud, gezouten water. Laat hem 10 tot 15 minuten weken om vuil, resten en insecten te verwijderen. Giet af en spoel af.
Bewaar verse bloemkoolkoppen in een losjes gesloten of geperforeerde plastic zak in de koelkast . Bloemkool heeft luchtcirculatie nodig, dus sluit of knoop de zak niet dicht.
Bewaar broccoli en bloemkool ongewassen in een open plastic zak in de koelkast . Bewaar ze niet op het aanrecht. Gebruik ze binnen 1 week. Bewaar spruitjes in de koelkast in een bakje zonder deksel om ze enkele weken te bewaren.
Snijd daarnaast je groenten en fruit altijd zo kort mogelijk van tevoren, zodat de kleur en voedingswaarde zoveel mogelijk behouden blijven.
Breng water aan de kook en voeg een klein beetje zout toe. Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder. Spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Nu kan je de roosjes makkelijk per portie in diepvrieszakjes of -bakjes verdelen en invriezen.
Verzorging. Traditioneel dekken telers de bloemkool af door de bladeren over de bloemkool heen te vouwen, eventueel samengebonden met een elastiek. Wanneer je bloemkool niet afdekt, dan zal deze door invloed van zonlicht vergelen. Dit heeft verder geen invloed op de smaak.
Om de bloemkool te bereiden, verwijdert u de meeste buitenste stengels, zodat er slechts een paar zachte overblijven. Snijd daarna de stengel aan de basis af, gebruik dan een steelpan waar hij goed in past en plaats hem op het fornuis. Giet er ongeveer 2,5 cm kokend water in.
– Bloemkool heeft misschien wel het maximum aantal wormen. Snijd ze in grote stukken zodat je de wormen makkelijk kunt vinden. – Giet warm water in een pan en voeg een lepel zout toe. Doe dan de bloemkoolstukjes erin en laat het een tijdje staan .
De natuurlijke hoekjes en spleten in broccoli en bloemkool zijn de perfecte schuilplaatsen voor vuil, bacteriën en zelfs kleine insecten . Maak je kruisbloemige groenten piepend schoon door een gootsteen te vullen met koud water en ze vervolgens een paar minuten te laten weken.
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Veel mensen geloven dat rauwe groenten gezonder zijn dan gekookte groenten. Toch is dat niet helemaal waar. Het koken van ons voedsel helpt namelijk een handje bij de spijsvertering en de opname van vitamines.
Bloemkool is rijk aan vitamine C, vitamine K, vitamine B6 en foliumzuur. Het bevat zelfs alle mineralen! Deze kruisbloemige groente bevat sulfurofaan, een bestanddeel van sulfur, dat een positieve werking heeft op de bloeddruk.
Groene groenten kunt u het beste niet te lang koken. Kookt u ze niet te lang dan blijven ze knapperig en behouden ze hun voedingswaarde. Als ze te lang worden gekookt verliezen ze alle belangrijke vitaminen en mineralen die erin zitten. Een tip is om groene groente pas in het water te doen als het aan de kook is.
Deze paarse kleur in bloemkool wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van anthocyaan, wat verergerd wordt door blootstelling aan de zon . Het is een onschadelijk, in water oplosbaar pigment dat voorkomt in kleurrijke voedingsmiddelen zoals druiven, pruimen, bessen, rode kool en aubergine.
Je kunt je planten beschermen door ze onder insectengaas te kweken. Bloemkolen moet je goed en veel bemesten. Geef regelmatig water en verwijder onkruid dat eventueel onder je planten groeit. Veel zon heeft bloemkool niet nodig, in de halfschaduw lukt bloemkool kweken ook prima.