De makkelijkste manier om te controleren of je kip gaar is, is door een vleesthermometer te gebruiken. Hiermee kun je de precieze kerntemperatuur van je vlees meten. Voor borstvlees moet deze 72 graden Celcius zijn en voor poten en dijen 85 graden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een licht zure afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Het betekent dat, als je in een kip of kalkoen prikt of snijdt en je ziet roze sappen, dan is het nog niet gaar.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Bij bederf groeien bacteriën op het dode beest die smerige smaakjes veroorzaken. Je wordt er niet ziek van, maar het stinkt wel. Dat is handig, dan weet je dat het stuk hoen bedorven is.
Je kunt ook ruiken aan de kip. Als de kip geurloos is, is deze nog goed. Als je wél iets ruikt, is het beter om de kip niet meer te eten.
Na ontdooien houdt men voor kip en vlees meestal een dag of 3 houdbaarheid in de koelkast aan. Omdat dit vlees zonder antibiotica, salmonella en ESBL is, kun je daar gerust wat dagen bij op tellen. Bederf minder snel op. Als de koelkast koud genoeg staat is het ook langer houdbaar, tot zo'n 5 dagen.
Als je kippen iets binnen hebben wat ze niet mogen eten, krijgen ze daar snel last van. Ze worden sloom, lusteloos en soms is er sprake van diarree. Raadpleeg direct de dierenarts als je hoender zulke symptomen heeft. Een voedselvergiftiging is gevaarlijk voor de kip.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Hoe herken je ouderdom bij kippen? Ouderdom bij kippen is vaak goed te herkennen. Hennen zullen bijvoorbeeld steeds minder eieren gaan leggen en hanen zullen bovendien de interesse in de hennen gaan verliezen. Daarnaast kunnen de eieren groter uitvallen dan wanneer jouw kippen nog jong waren.
Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg. Ook als de verpakking nog dicht is. Een paar voorbeelden: Voor verse vis, vlees en kipfilet geldt: dezelfde dag na openen opeten.
Dit zijn de redenen waarom je je kip niet moet wassen:
Het is een ineffectieve manier om bacteriën van je vlees af te krijgen. Als er pathogenen op je kip zitten blijven er na het wassen meer dan genoeg achter om er ziek van te worden. Kortom, het doet niet wat je wilt bereiken.
De kerntemperatuur van kip
Bij kip en kalkoen kun je dan ook het beste een kerntemperatuur aanhouden van 70-72 °C; het vlees is dan helemaal gaar – en eventuele bacteriën zijn gedood – maar het is nog wel lekker sappig. Hoger kan, maar je vlees wordt wel droger.
Rauwe kip is roze en glibberig. Dus niet slijmerig, grijzig of met een geurtje. Dan gooi je de kip best meteen weg. Zelfs als ze recht uit de supermarkt of diepvriezer komt.
Een glanzend verenkleed bij kippen
Het verenkleed vertelt veel over de gezondheid van de kip. Een gezonde kip zit lekker in haar vel en heeft een glanzend verenkleed. Kippen hebben een zogenaamde vetnippel op de rug. Het vet dat hieruit komt wordt gebruikt om het verenkleed mee in te smeren.
Ideale temperatuur
De makkelijkste manier om te controleren of je kip gaar is, is door een vleesthermometer te gebruiken. Hiermee kun je de precieze kerntemperatuur van je vlees meten. Voor borstvlees moet deze 72 graden Celcius zijn en voor poten en dijen 85 graden.
Je moet de kip altijd goed doorbakken verhitten. Salmonella en campylobacter zitten op het vlees, niet er in. De problemen zijn er vooral omdat men bijvoorbeeld kip rauw heeft vastgehad, dan bakt en dan terug manipuleert, terwijl de bacteriën nog op de handen kleven.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
De meeste mensen worden niet ernstig ziek door een besmetting met campylobacter. Je kunt je er wel flink beroerd door voelen. Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan.
Bewaaradvies: Rauwe kipfilet kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur van 4 graden . Indien u de kipfilet langer dan 2 dagen wenst te bewaren dan dient u het op de dag van aankoop in te vriezen. In de diepvries kan het 8 maanden bewaard worden bij een temperatuur van -18 graden.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Rood vlees
Lucht en licht bijvoorbeeld. Hoe minder de proteïnen in het vlees in aanraking komen met zuurstof, hoe grijzer het vlees wordt. Maar grijs betekent niet meteen slecht. De roodheid van vlees is bovendien ook afhankelijk van het geslacht, voeding, beweging en vooral de leeftijd van het dier.
Kippen ruiken behoorlijk goed maar proeven nog beter. Hun snavel bevat vooral aan het uiteinde heel veel zenuwcellen. Met hun snavel kunnen ze haartjes op bladeren voelen. Het kiezen van granen tijdens het eten waar ze een voorkeur voor hebben die ze eten, gebeurt voornamelijk op kleur.
Het antwoord is verrassend eenvoudig, maar essentieel. Rauwe kip kan buiten een koelkast – op een koele plek – slechts voor een korte tijd veilig bewaard blijven, meestal niet langer dan twee uur. In warmer weer, boven 32 graden Celsius, krimpt deze tijdspanne zelfs tot slechts één uur.