Je ogen verbeteren door voeding Het is verstandig om twee keer per week bijvoorbeeld makreel, zalm, tonijn of sardientjes te eten. Daarnaast is het goed om iedere dag 200 gram fruit en 200 gram groente te eten. Vooral groene bladgroenten zijn goed, zoals spinazie, broccoli, groene kool en boerenkool.
Bladgroenten: Bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool, zijn rijk aan antioxidanten en vitaminen die belangrijk zijn voor het behoud van een goede gezondheid van de ogen. Vis: Vis, zoals zalm en makreel, zijn rijk aan Omega-3 vetzuren en zijn belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid van de ogen.
Vitamine-C voor ogen
Die is te vinden in fruit, zoals sinaasappels, kiwi's en aardbeien, en in groenten, zoals broccoli, sareptamosterd en paprika. Naast bron van antioxidanten helpt het ook om staar te vertragen en ze geven de benodigde oogvitaminen tegen maculadegeneratie.
Er zijn vier voedingsstoffen welke goed zijn om uw ogen in de juiste conditie te houden. Dit zijn antioxidanten, carotenoïden, omega-3 en mineralen. Antioxidanten vind je in vitamine A, C en E. Deze helpen bij het gezond houden van de cellen en het weefsel van het oog en gaan AMD tegen.
Dus elke keer dat je aardbeien, bosbessen, zwarte bessen, frambozen of bramen eet, helpt dit je netvlies te herstellen en de gezondheid van je ogen te verbeteren.
Alle soorten bessen zijn goed voor de ogen, omdat ze een hoog gehalte aan vitamine C bevatten, wat helpt om het risico op maculadegeneratie en staar te verlagen. Bosbessen zijn de sterren van de show, maar frambozen, bramen, aardbeien en citrusvruchten zijn allemaal uitstekende snackopties voor de gezondheid van de ogen.
Bananen zijn goed voor je ogen
Vitamine A speelt een belangrijke rol bij het behoud van een gezond netvlies en het verbeteren van het zicht bij weinig licht. Ook kalium en zink zijn belangrijke voedingsstoffen die helpen je ogen gezond te houden voorkomen dat je zicht achteruitgaat.
Tomaten bevatten ook koper, een mineraal dat heel belangrijk is voor je ogen. Het zorgt ervoor dat je ogen helder en mooi blijven, ook naarmate je ouder wordt.
Tegen ontstoken ogen
Heb je last van een ontstoken oog? Dan is kamille thee jouw beste vriend! De ontstekingsremmende eigenschappen en het kalmerende effect van deze theesmaak zorgt ervoor dat je in no time minder last hebt van je oog.
Absoluut niet! Het is zelfs heel goed voor uw ogen, er zit namelijk veel vitamine E in. Vitamine E heeft een vertragende werking op myopie en maculadegeneratie én kan het risico op staar verminderen.
Gember heeft een positief effect op hooikoortsklachten. Het is een natuurlijk decongestivum, waardoor het de slijmvliezen helpt te ontzwellen en de ontstekingsreactie kalmeert. Gemberthee drinken is daarom een goed idee in tijden van hooikoorts. Voeg simpelweg 3 à 4 schijfjes verse gember toe aan een kopje heet water.
Je ogen verbeteren door voeding
Het is verstandig om twee keer per week bijvoorbeeld makreel, zalm, tonijn of sardientjes te eten. Daarnaast is het goed om iedere dag 200 gram fruit en 200 gram groente te eten. Vooral groene bladgroenten zijn goed, zoals spinazie, broccoli, groene kool en boerenkool.
Je kunt kamille, rooibos en groene thee proberen om pijnlijke of rode ogen te verfrissen. De ontstekingsremmende eigenschappen van deze theesoorten kunnen helpen om zwellingen die gepaard gaan met geïrriteerde ogen te verminderen.
Houd droge ogen op afstand, en verbeter uw gezichtsvermogen door het gebruik van een luchtbevochtiger, de temperatuur aangenaam te houden en rook en andere verontreinigers te mijden. Wees slim! Ga regelmatig naar uw oogarts en zorg goed voor uw ogen zodat ze gezond blijven.
Vitamine D
De zon zorgt ervoor dat je lichaam deze vitamine aanmaakt. Uit onderzoek blijkt dat vitamine D beschermt tegen ontstekingen. Ook zorgt het voor een gezond netvlies, waarvoor oogaandoeningen zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie wordt voorkomen.
Een schijfje komkommer kan de zwelling onder je ogen doen verminderen, en zorgt natuurlijk ook voor verkoeling. Naast het feit dat er mineralen en vitaminen in zitten, bevat komkommer ook cafeïnezuur. Dit doet wonderen voor de kwetsbare huid rond je ogen!
Daarnaast draagt vitamine D bij aan het ontwikkelen en behouden van een gezond netvlies, waarvoor oogaandoeningen zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie kunnen worden voorkomen. Maculadegeneratie is een aandoening waarbij de centrale gele vlek op het netvlies is aangedaan.
Als je 250 gram komkommer eet dan heb je bijna 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnen, een belangrijk stof die helpt je bloed gezond te houden. Daarnaast bevatten komkommers ook vitamine B en C, en mineralen als koper, fosfor, foliumzuurm, kalium en magnesium.
Bananen. Kalium is ook geweldig voor de gezondheid van de ogen, met name voor droge ogen , omdat het een van de belangrijke componenten is die de traanfilm vormen en helpen de filmdikte te behouden. Bananen zijn ook een bron van vitamine A, wat ook cruciaal is voor de gezondheid van de ogen.
Avocado's zijn rijk aan luteïne en zeaxanthine. Dat zijn antioxidanten die belangrijk zijn voor de gezondheid van je ogen. Ze verlagen onder andere het risico op maculadegeneratie: een oogaandoening waarbij de gezichtsscherpte afneemt.
Naast vitamine A en E zijn rode bieten rijk aan vitamine A, die noodzakelijk is voor het behoud van de gezondheid van ogen en huid.
Visie. Studies hebben aangetoond dat jongvolwassenen die pure chocolade eten, een verbeterde visuele prestatie hebben . Er wordt aangenomen dat de cacao in pure chocolade de bloedstroom naar de hersenen en het netvlies kan verhogen. Dit kan op zijn beurt de bewegingsdetectie verbeteren en het vermogen om letters met een laag contrast te zien verbeteren.
Ogen. Tomaten bevatten stoffen genaamd luteïne en zeaxanthine die kunnen helpen uw ogen te beschermen tegen het blauwe licht dat wordt geproduceerd door digitale apparaten zoals smartphones en computers. Ze kunnen ook helpen voorkomen dat uw ogen vermoeid raken en hoofdpijn door oogvermoeidheid verlichten.
Groene bladgroenten, bepaalde soorten fruit zoals sinaasappels en bosbessen, en andere voedingsmiddelen zoals eieren zijn goede bronnen van deze vitamines. Het toevoegen van dingen zoals boerenkool of spinazie aan een omelet is een idee om een goede maaltijd te maken voor de gezondheid van de ogen. Een glas sinaasappelsap toevoegen aan het ontbijt is een andere gezonde optie.