Haal wat je wilt paneren eerst door bloem (klop overtollige bloem eraf), dan door losgeklopt ei en vervolgens door paneermeel. De bloem zorgt ervoor dat er meer ei aan het vlees blijft plakken, het ei maakt dat er meer paneermeel blijft zitten.
Paneren is het bedekken van vlees met een laagje paneermeel of broodkruim (eventueel gemengd met kruiden). Hoe paneer je? Je haalt je vlees eerst door de bloem, dan door losgeklopt ei en dan door de paneermeel. Druk dat laatste laagje goed aan zodat het mooi heel blijft tijdens het vlees bakken.
Verwerk gepaneerde producten zo spoedig mogelijk na het paneren, anders wordt het paneermeel vochtig en daardoor verliest het zijn krokante korstje. Om gepaneerd voedsel te bakken heb je wat meer boter/olie nodig dan normaal, omdat het paneermeel tijdens het bakken wat van het vet absorbeert.
Melk of yoghurt kan dienen als een uitstekend alternatief voor het ei in het paneren. Dompel je voedsel eerst onder in melk of yoghurt en zorg ervoor dat het goed bedekt is. Vervolgens rol je het door de paneermeel om een knapperige korst te creëren.
Panko wordt gemaakt van geroosterd brood zonder korst, dat vervolgens wordt vermalen tot fijne korrels. Deze korrels hebben een lichte, luchtige structuur en zijn groter dan gewoon paneermeel. Hierdoor absorbeert panko minder olie en behoudt het een lichte textuur, zelfs na het frituren.
Panko heeft een lichte, luchtige en delicate textuur die het knapperig maakt tijdens het koken . De textuur van panko maakt het vooral geweldig voor gefrituurd voedsel omdat het minder olie absorbeert dan broodkruimels, waardoor het voedsel knapperiger en krokanter blijft.
Cornflakes. Gebruik: Verkruimelde cornflakes zijn een uitstekende vervanger voor Panko. Ze bieden een extra knapperige textuur en een subtiele zoetheid, ideaal voor kipnuggets en andere gefrituurde snacks.
Paneren. Veel voedingsmiddelen die bestemd zijn om te frituren, vereisen een laag ei voordat ze gepaneerd worden. Het typische driestappenproces is bloem, eieren en dan paneermeel. In plaats van het ei raadt Moskowitz een mengsel van maizena en water aan, dat, wanneer het door elkaar geroerd wordt, een brij vormt.
Gebruik melk als bindmiddel voor broodstengels . Voeg de tenders toe aan de kom met broodkruimels, één of slechts een paar tegelijk, en dep ze goed om. Schud de extra kruimels van elk stuk kip af voordat u ze voorzichtig in de pan legt. Bak 3 of 4 kiptenders tegelijk, maar zorg ervoor dat de pan niet te vol zit.
Kokosolie
En het kan worden gebruikt om eieren te vervangen wanneer u voedsel, zoals tofu, paneert voor het bakken of frituren. Andere oliën, zoals plantaardige olie, kunnen ook worden gebruikt om eieren te vervangen. Echter, alles met een sterke smaak zal het eindresultaat beïnvloeden.
Leg op een groot bord en zet 30 minuten in de koelkast om te rusten . Dit zal helpen om het kruimelmengsel licht te laten drogen en beter aan de kip te laten hechten.
De grootste boosdoener voor paneermeel dat niet blijft plakken is vlees dat te nat is. Probeer de steaks droog te deppen met keukenpapier voordat je ze in het eimengsel doopt. Door een beetje Parmezaanse kaas aan het mengsel toe te voegen, blijft het paneermeel beter plakken en valt het niet van de steaks af .
Het geheim om de kruimels op kip, of een gerecht met broodkruimels, bruin te maken, is om ervoor te zorgen dat het brood waarvan je de broodkruimels maakt een beetje droog is . Een brood dat een paar dagen oud is, zal een beetje vocht hebben verloren. Pureer de kruimels in een keukenmachine en gooi er een beetje olie doorheen.
Je kunt ook melk of yoghurt proberen. Voor dikkere coatings (zoals panko of broodkruimels) kun je de vis eerst met bloem bestrooien . Zodra de met bloem bestrooide vis in de boter of melk is gedoopt, wordt het een beetje gomachtig en blijft de coating beter plakken.
Eerst wordt de rauwe kip lichtjes bedekt met bloem, wat overtollig vocht absorbeert en helpt de volgende laag te laten hechten. Ten tweede wordt de kip gedoopt in losgeklopt ei. En ten derde wordt de kotelet bedekt met vers broodkruim , dat gelijkmatig aan beide kanten blijft plakken dankzij de coating van ei.
Week de kipfilet eerst in (karne)melk. Zo wordt je gepaneerde kip nog malser. Pak de drie diepe borden of schaaltjes erbij en vul met de bloem, losgeklopte eieren en paneermeel. Leg ze meteen op deze volgorde naast elkaar.
De bloem zorgt ervoor dat er meer ei aan het vlees blijft plakken, het ei maakt dat er meer paneermeel blijft zitten. Druk het paneermeel lichtjes aan, zodat het straks niet meteen loskomt in de pan.
Sommige mensen zweren ook bij maizena in plaats van bloem. Dat zou het eindresultaat nog net iets krokanter maken. Dit is de meest eenvoudige manier om vis te paneren, maar natuurlijk kan je dat knapperig korstje ook pimpen.
Een simpele truc maak het ei totaal overbodig. Gebruik hiervoor een mengsel van bloem en water om een plakkende laagje te maken om het product met de bedekken. De rest van het paneerproces blijft hetzelfde. Wentel je product, bijvoorbeeld tofu of groenten, nog in een krokant laagje en bakken maar!
Panko vs paneermeel
In principe kun je paneermeel altijd vervangen door panko en vice versa. Panko heeft een krokantere en luchtigere structuur dan normaal paneermeel. Ook smaakt het iets zoeter. Panko koop je tegenwoordig gewoon in de supermarkt bij het Aziatische schap.
Paneermeel bestaat simpelweg uit heel veel kruimels van beschuit of brood. Je kunt paneermeel zelf maken door twee stukken beschuit tegen elkaar te wrijven of droog brood fijn te wrijven. Als alternatief zou je ook verkruimelde cornflakes of walnoten kunnen gebruiken.
Gebruik het net als gewoon paneermeel: strooi het over een ovenschotel gemengd met wat geraspte kaas of wat klontjes boter. Havermout is ook heel geschikt om vlees, kip of vis mee te paneren. Het krijgt daardoor een knapperige, grove paneerlaag.
Standaard Panko-producten hebben het potentieel om voedsel een olieachtige smaak te geven met een harde en dichte textuur. Naast de opvallende visuele verschillen, zal een echte Japanse Panko een eenvoudige, schone, niet-GMO-ingrediëntenlijst hebben , ideaal voor elk gerecht - inclusief plantaardige en veganistische menu's.
Hoe te bewaren: om het ingrediënt niet te verspillen. Verse panko kan bij kamertemperatuur worden bewaard voordat u het opent, en na opening worden ingevroren . Doe gedroogde panko in een luchtdichte container en bewaar op kamertemperatuur of in de koelkast.
Panko bevat minder calorieën, vet en natrium dan gewone broodkruimels . Dit maakt het een geweldig gezonder alternatief voor gewone broodkruimels wanneer u een gerecht bereidt. Ik gebruik panko-broodkruimels graag als coating, omdat de vlokken groter zijn en uw gerecht een meer gedefinieerde textuur geven.