Het koken van diepvriesfruit gedurende een minuut doodt virussen en eventuele bacteriën. Toch adviseert het Voedingscentrum dat niet standaard, maar wil je zekerheid, dan kun je diepvriesfruit het best even verhitten. Bijvoorbeeld voor gebruik in een smoothie. Dit is met name voor kwetsbare groepen van belang.
Bevroren fruit heeft één groot nadeel: als het ontdooid is, wordt het tamelijk snel zacht en 'papperig'. Daarom is het niet altijd ideaal om het puur op te eten. Maar je kunt er wél veel andere dingen mee doen: Gebruik bevroren bessen als ijsblokjes in je glas water, homemade limonade of cava.
Voeg je bevroren fruit toe aan een heerlijk bakrecept. Maak bijvoorbeeld deze bramencrumble, cobbler met rood fruit, rustieke fruittaart of blauwebessentaart. Al werkt het natuurlijk ook met een bananenbrood of cake. Dat scheelt in de portemonnee!
Bevroren fruit en bessen zijn veilig om rauw, gekookt of zelfs uit de zak te consumeren . Bevroren groenten moeten echter altijd worden gekookt voor consumptie om het risico op voedselgerelateerde ziekten te minimaliseren. Gelukkig voor ons zijn er verschillende manieren om bevroren groenten net zo lekker te maken als verse.
In het nieuws
Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Hoe lang diepvriesfruit ontdooien? Je moet het fruit vooraf natuurlijk wel even ontdooien. Het duurt ongeveer een uur voor het fruit buiten de koelkast of vriezer ontdooid is en ongeveer 3 uur in de koelkast.
Bevroren fruit wordt gewassen en ingevroren, wat een vrij minimale bewerking is in vergelijking met bijvoorbeeld complete opwarmhamburgers uit de koeling.
Voorgestelde toepassingen voor bevroren fruit
Serveer geplet fruit op dezelfde manier als rauw fruit, nadat het gedeeltelijk of volledig is ontdooid . Gebruik het na het ontdooien als topping voor ijs of cake, als vulling voor zoete broodjes of voor jam.
Maar hoewel diepvriesproducten handig en over het algemeen veilig zijn, kunnen ze toch bacteriën bevatten die voedselgerelateerde ziekten kunnen veroorzaken, zoals Listeria monocytogenes of salmonella .
Chemische veranderingen tijdens het bevriezen
Verse producten bevatten chemische verbindingen, enzymen genaamd, die kleurverlies, verlies van voedingsstoffen, smaakveranderingen en kleurveranderingen in bevroren fruit en groente veroorzaken .
Het is zo makkelijk om yoghurt en bevroren fruit te combineren tot een heerlijke zelfgemaakte bevroren yoghurt, die je als tussendoortje of dessert kunt eten.
Laten we het maar gewoon zeggen: fruit is het snoepgoed van de natuur. En het goede nieuws is dat fruit zijn voedingsstoffen niet verliest als het wordt ingevroren, en dat lost het probleem van te snel bederven op. Snacken kan onze intenties om goed te eten gemakkelijk in de war schoppen als we doorgaan met het snacken van de verkeerde dingen. Bevroren fruit is een perfecte snack.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Blender: Een krachtige blender is essentieel om het bevroren fruit glad te mixen. Kies een blender met voldoende vermogen om harde stukken fruit te verwerken. Diepvriesfruit: Kies je favoriete soorten diepvriesfruit. Populaire opties zijn aardbeien, blauwe bessen, mango, frambozen en ananas.
Eet dus vaker bevroren fruit!
Vruchten uit de vriesafdeling zoals mango, açai, papaya, ananas en bessen zijn net zo gezond door hun sterke antioxidatieve werking.
Voordelen: Bevroren fruit is handig en makkelijk te gebruiken. Het blijft niet alleen meerdere maanden goed in de vriezer, maar je hoeft het fruit ook niet te wassen, schillen of snijden voordat je het in je blender doet . Het helpt ook om een dikkere en romigere textuur voor je smoothies te creëren zonder ijs of zuivelproducten toe te voegen.
Als je het fruit eet wanneer het nog niet helemaal ontdooit is, heeft het nog een lekkere 'bite'. Verwerk het fruit. Denk hierbij aan smoothies, in gebak of als jam/vruchtensaus. Bevroren fruit is heerlijk in smoothies omdat het je smoothie lekker koud maakt en een soort milkshake achtige consistentie geeft.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
In sommige gevallen verbouwen boerderijen beide, maar de gewassen worden apart van elkaar aangewezen en geteeld. Bessen die worden geteeld met de bedoeling om te worden ingevroren, worden blootgesteld aan een aanzienlijk lagere hoeveelheid pesticiden dan hun tegenhangers die vers naar de supermarkt worden gestuurd.
🍓 Bevroren fruit is een verstikkingsgevaar voor baby's en peuters. U kunt bevroren fruit ontdooid (en gesneden, indien van toepassing) serveren. U kunt het ook geraspt serveren!
Helaas kun je vers of bevroren fruit niet in de magnetron stoppen om bijvoorbeeld jam van te maken. Mocht je de verleiding toch niet kunnen weerstaan: druiven spatten uit elkaar, appels storten in en rozijnen gaan in rook op. Dat wordt dus schoonmaken.
Dit betekent dat nee, je hoeft bevroren fruit en groenten niet te wassen voordat je ze gebruikt . "Je moet ze niet wassen tenzij de verpakking je dat rechtstreeks instrueert," zegt Brekke - een sentiment dat wordt herhaald door Meredith Carothers, specialist in voedselveiligheid voor de USDA's Food Safety and Inspection Service in Washington DC
Als u het fruit gebruikt om te bakken of een smoothie, gebruik het dan gewoon bevroren. Onze bessen zijn ook veilig om bevroren uit de verpakking te eten , een geweldige gezonde snack voor kinderen op een warme zomerdag! Voor andere toepassingen - garnering, salades, ijscoupes, yoghurt, ontbijtgranen etc. wilt u het fruit eerst ontdooien.
Het koken van diepvriesfruit gedurende een minuut doodt virussen en eventuele bacteriën. Toch adviseert het Voedingscentrum dat niet standaard, maar wil je zekerheid, dan kun je diepvriesfruit het best even verhitten. Bijvoorbeeld voor gebruik in een smoothie. Dit is met name voor kwetsbare groepen van belang.