Het witte laagje in de vrucht heet merg. Dit zijn overblijfselen van het vaatstelsel van het fruit. Het vaatstelsel moet er, tijdens de groeiperiode, voor zorgen dat voedingstoffen van de plant naar de vrucht worden gebracht.
Dit is namelijk het gezondste gedeelte van de banaan – net zoals de schil van de kiwi. Het floëem, ook wel de sliertjes, zorgen er namelijk voor dat alle bouwstoffen (zoals water en voedingsstoffen) getransporteerd worden vanuit de plant naar de vrucht.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
De vezels in bananen zijn heel bijzondere oplosbare vezels die het cholesterol verlagen en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verlagen. Onze bananen beschermen het hart: het zijn echte kaliumbommetjes. Kalium is een mineraal dat van belang is voor de opbouw van sterke spieren.
Bananen bevatten de stof tryptofaan, een aminozuur dat door je lichaam omgezet wordt in serotonine. Daarnaast bevat het vitamine B9, die het serotoninegehalte ook verhoogd. Serotonine is sterk van invloed op de stemming: een tekort aan deze stof kan depressie in de hand werken.
Als je naar een banaan kijkt, is het stevige handvat (of de stengel) aan de bovenkant van de vrucht waar die 'vinger' samenkomt met de rest van de 'hand' van de banaan. De banaan wordt dan breder en buigt naar beneden naar de bruine punt aan het andere uiteinde, de overblijfselen van toen de banaan nog een bloem was.
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
11. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
1. Bananen. Kalium helpt bij het verlagen van je bloeddruk en een banaan zit er vol mee. Ook is een banaan vezelrijk, wat handig is voor het afvoeren van afvalstoffen.
Voedingsmiddelen met veel eiwitten
Veel mensen houden zich aan een eiwitrijk dieet, waarbij ze vlees of eieren combineren met bananen, wat het spijsverteringsproces kan vertragen . Bananen zijn relatief snel te verteren en het combineren ervan met langzaam verterende eiwitten kan fermentatie en gasvorming in het spijsverteringskanaal veroorzaken.
Een echte aanrader is een banaan als ontbijt. Gebruik rijpe bananen als zoetstof bij het bakken in plaats van olie of suiker, zegt Sharp. Dit is perfect voor bijvoorbeeld gezond bananenbrood. Of probeer met banaan een banaan pannenkoek of een bananen smoothie te maken.
Is het goed om elke dag een banaan te eten? Bananen zijn gezond, lekker en makkelijk, en het kan zeker geen kwaad om elke dag banaan te eten. Voor diabetici is het wel belangrijk om het bij 1 banaan per keer te houden.
“Over het algemeen zijn alle delen van fruit gezond. We eten de schil van appels, peren, etc., en we zouden de schil van bananen kunnen eten — inclusief de floëembundels — als we ze smakelijk vinden, maar er is geen bewijs dat ze schadelijk zijn .”
" Floëembundels ." Nooit van gehoord? Nou, geloof het of niet, je hebt er waarschijnlijk je hele leven al mee te maken. De bundels, zoals ze officieel heten, zijn die extra draderige stukjes die je ziet als je een banaan pelt. Je weet wel, die bleke, ietwat bittere draden die je niet helemaal in één stuk lijkt te kunnen verwijderen.
Denk bijvoorbeeld aan het frituren van de schil, in Azië wordt de schil van een banaan al jaren op deze manier gegeten. U kunt de bananenschil ook in een smoothie verwerken, of u kunt de schil marineren en vervolgens bakken. Door te marineren verdwijnt de bittere smaak die de schil van nature heeft namelijk een beetje.
Deze twee vruchten lijken op het gebied van voeding opvallend veel op elkaar. Bananen scoren iets beter dan appels als het gaat om vitaminen/mineralen , terwijl appels iets beter scoren als het gaat om vezels.
In de zoektocht naar het gezondste fruit dat onze planeet te bieden heeft, verdient de blauwe bes ongetwijfeld de eerste plaats. Dit voedzame besje zit propvol antioxidanten, vezels, en vitamine C, waardoor het een onmisbare bondgenoot is voor iedereen die zijn gezondheid serieus neemt.
Haast voor werk? Hoppa, een banaan erin en je bent weg. Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden.
Suikerbommetje. Bananen zitten vol met goede stoffen als kalium, magnesium en vezels, maar ze zitten ook boordevol suiker. Dit kan ervoor zorgen dat je voedingspatroon voor de rest van de dag om zeep is. Door een banaan te eten, zul je een energieboost krijgen, maar erna ook een dipje.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Het splijten van de schil wordt veroorzaakt door rijping bij een te hoge temperatuur onder vochtige omstandigheden. Het kan plaatsvinden aan het eind van de versketen na de gecontroleerde rijping, als bananen nog steeds onder vochtige omstandigheden in de polyethyleen zakken zitten.