Alcohol is schadelijk voor de gezondheid. Het advies vanuit de Richtlijn goede voeding (2015) van de Gezondheidsraad is om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Met 1 glas wordt 1 standaardglas bedoeld, oftewel niet meer dan 100 ml wijn, 250 ml bier of 35 ml sterke drank.
Verantwoord drinken
Helemaal geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas alcohol per dag is één van de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Hiermee minimaliseer je het risico op gezondheidsschade. De verslavingszorg voegt hier nog wat aan toe: minimaal 2 dagen in de week achter elkaar geen alcohol drinken.
1 glas alcohol per dag is al schadelijk voor je hersenen
Dan werken je hersenen al anders dan normaal. Je hersenen kunnen door alcohol beschadigen. Hoe meer en vaker je drinkt, hoe groter de schade.
Drink je een beetje (1 tot 3 glazen) dan wordt je hartslag en ademhaling sneller. Je krijgt het warm en je voelt minder pijn. Je kunt minder goed ruiken en proeven. Je ziet ook slechter, vooral in de ooghoeken, je krijgt tunnelvisie.
De richtlijn voor alcohol
Wil je geen risico lopen, dan drink je best geen alcohol. Hoe minder je drinkt, hoe kleiner het risico. Om de risico's van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Beperk daarbij het aantal glazen dat je per dag drinkt.
Overmatig drinken betreft het drinken van meer dan 21 glazen alcohol per week (mannen) of meer dan 14 glazen alcohol per week (vrouwen). Er is sprake van zwaar drinken wanneer minstens één keer per week meer dan vier (vrouwen) of zes (mannen) glazen alcohol op een dag gedronken worden.
Kies voor alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte en zonder suiker, bijvoorbeeld champagne, schuimwijn, cava, droge witte wijn, rode wijn, pils. Combineer het drinken van alcohol met het eten van complexe of trage koolhydraten.
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
Roken wordt gezien als de belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van kanker. Roken in combinatie met het drinken van alcohol geeft een extra hoog risico op kanker. Dit risico is hoger dan we zouden verwachten op basis van de risico's van roken en drinken afzonderlijk [1, 2].
'Alcohol is van zichzelf een giftige stof voor ons lichaam. Dat betekent dat elk glas wijn of bier schadelijk is voor je lichaam. Beperk je jouw alcoholgebruik tot een enkel glas, een enkele keer in de week, dan kan je lichaam dit over het algemeen goed afbreken.
“Bier en wijn zijn gelijkwaardig. De voorbije vijf à zes jaar zijn enkele studies verschenen waaruit blijkt dat wijn niet gezonder is dan bier. Het effect op de gezondheid zit hem vooral in de alcohol zelf”, klinkt het bij Patrick Mullie, voedingsdeskundige aan de VUB.
Bier houdt je hart gezond
Uit recent onderzoek blijkt dat bier óók goed voor je hart is, gemiddelde bierdrinkers hebben 42 procent minder kans op hartziekten vergeleken met niet-drinkers. Ook is het goed om te weten dat de onderzoekers aanraden om niet meer dan 1 biertje per dag te nuttigen.
Op je nieren heeft alcohol het effect dat je meer vocht gaat uitscheiden. Je kunt echter de afvalstoffen minder goed kwijt, waardoor je nieren beschadigd raken. Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje.
Je wordt van alcohol dik omdat: calorieën uit alcohol meteen worden verbruikt, waardoor de overige calorieën worden opgeslagen als vet als die boven je energiebehoefte van 2000/2500 calorieën uitkomen. Bij mannen gaat het extra vet vooral in de buik zitten. Zij krijgen daardoor een 'bierbuikje'.
Alcohol heeft een destructieve werking op je lichaam. Het gebruik van grote hoeveelheden alcohol hebben verschillende lichamelijke gevolgen. Op de korte termijn kun je minder goed bewegen, pijn hebben, ziek worden en gaten in je geheugen krijgen. Des te meer redenen om rustig aan te doen met alcohol!
Voortdurend gebruik ondanks weet hebben dat het gebruik lichamelijke of psychische problemen met zich mee brengt of verergert. Grotere hoeveelheden nodig hebben om het effect nog te voelen oftewel tolerantie. Het optreden van onthoudingsverschijnselen, die minder hevig worden door meer van de stof te gebruiken.
Chronisch alcoholisme
Als je regelmatig veel alcohol drinkt dan kunnen er na verloop van tijd psychologische, lichamelijke en neurologische veranderingen optreden. Deze veranderingen gebeuren geleidelijk en zijn in fases op te delen. Aanvankelijk geeft het drinken van alcohol een prettig euforisch gevoel.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Bier barst van de koolhydraten en normaal gesproken breekt je lichaam deze af. Maar veel drinken in combinatie met een versnelde spijsvertering zorgt ervoor dat niet alle koolhydraten worden verteerd voordat ze hun bestemming bereiken: de dikke darm.
Door overmatig alcoholgebruik kan de spijsvertering onvolledig zijn en krijg je darmklachten. Veel mensen die overmatig drinken hebben last van een wisselend ontlastingspatroon: de ene keer diarree, dan weer obstipatie.
Het drinken van alcohol kan leiden tot ongelukken, verslaving en verschillende ziekten, zoals kanker. Het advies is: drink geen alcohol. En als je toch drinkt, dan niet meer dan 1 glas per dag. Voor sommige groepen mensen werd van 1 glas per dag soms een positief verband met gezondheid gevonden.
Met alcoholvrije drank vermijd je de nadelige gezondheidseffecten van alcohol. Door het ontbreken van de alcohol bevatten de meeste alcoholvrije dranken ook minder calorieën. Maar ze bevatten ook andere ingrediënten die effect op de gezondheid kunnen hebben zoals suikers of natrium.
Lichamelijke symptomen
Als je teveel drinkt kun je ontwenningsverschijnselen ontwikkelen, zoals zweten, misselijkheid, een slechte nachtrust en een gespannen gevoel. Op korte termijn kan alcohol leiden tot een kater, alcoholvergiftiging, een slechte adem en geheugenstoornissen.