Een besmetting met Bacillus cereus is te voorkomen door restjes snel af te koelen tot 4 °C, niet langer dan 2 dagen in de koelkast te bewaren en restjes voor gebruik goed te verhitten. Het is aan te raden gerechten uit Chinees-Indische (afhaal)restaurants niet opnieuw op te warmen.
Hetzelfde geldt voor afhaalmaaltijden, zoals Chinees. Er blijft vaak genoeg over voor een hele nieuwe maaltijd. Hoe lang kun je de restjes bewaren? Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C.
Je kunt de restjes niet zomaar klakkeloos opwarmen. Het gerecht moet een temperatuur van minstens 82 graden bereiken als je er opnieuw van wilt eten. Anders krijg je te veel bacteriën binnen.
Vacuüm verpakt per 500 gram. Warm de babi pangang op in water van +/- 75°C gedurende 20 á 25 minuten. In de koeling bij 4°C is de babi pangang ongeopend 5 dagen houdbaar na aankoop. In de vriezer bij -18°C is de babi pangang maximaal 1 maand houdbaar na aankoop/ontvangst.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Ik hanteer de regel dat vers gekookt voedsel 3 dagen in de koelkast moet liggen en dan moet je het weggooien. Dus je zou het prima kunnen eten van zaterdagavond tot dinsdag is de 3e dag - ik zou het zeker goed opwarmen en ruiken voordat je het eet.
Chinese restjes zouden volgens PreparedCooks drie tot vier dagen houdbaar moeten zijn in de koelkast. Bepaalde ingrediënten kunnen echter verschillende houdbaarheidsdata hebben. Garnalen hebben bijvoorbeeld een korte houdbaarheid. Dit betekent dat ze mogelijk niet zo lang houdbaar zijn in de koelkast.
Over foe yong hai met ei, rijst en edamame boontjes
De maaltijd is dan nog 30 dagen houdbaar. Je hoeft hem niet te ontdooien voor het opwarmen, houdt wel rekening met een dubbele opwarmtijd.
Bami: hoe bewaren, invriezen en opwarmen? Bami kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren in een goed afgesloten bakje. In de vriezer is bami maximaal 3 maanden houdbaar.
In de vriezer is gekookte mihoen 3 maanden houdbaar. Laat de noedels voordat je ze invriest helemaal afkoelen tot kamertemperatuur. De beste manier om noedels te ontdooien, is door ze kort mee te koken in een saus of water.
Een wok of pan gebruiken om je Chinese eten op te warmen is een bijzonder goede methode, vooral voor het opwarmen van overgebleven rijst . Je hoeft alleen maar je pan op een middelhoog vuur te zetten en een scheutje olie of water toe te voegen. Je kunt er zelfs een druppel sojasaus aan toevoegen om de smaak verder te verbeteren.
Goed opwarmen: Om eventuele bacteriën te doden, verwarm je overgebleven Chinees eten tot een temperatuur van ten minste 165°F (74°C) . Gebruik een voedselthermometer om de interne temperatuur te controleren. Methode op het fornuis: Voor gerechten zoals roerbakgerechten, gebakken rijst of noedels, verwarm je ze in een koekenpan of wok op middelhoog vuur.
Afhaalchinees bevat veel vet en andere ongezonde ingrediënten om aan de westerse smaak te voldoen. Afhaalchinees is dan ook geen gezond alternatief voor de Hollandse aardappels, groente en vlees.
Ze smaken koud nog lekkerder dan toen ze net uit de oven kwamen . Er is iets aan koud Chinees afhaaleten dat aantrekkelijk is. Het werkt goed als een snack voor 's avonds laat of na school, en de vettigheid maakt het ook een bevredigende katermaaltijd — dat is mij tenminste verteld.
Afhaalmaaltijden (vooral Chinees)
Rijst kan besmet zijn met de bacterie Bacillus cereus. En die is hardnekkig, want hij gaat niet dood door verhitting. Bewaar rijst altijd in de koelkast en wees dus voorzichtig met het opnieuw opwarmen van deze gerechten. Doe het bij voorkeur niet.
Invriezen is een uitstekende manier om de houdbaarheid van uw Chinese restjes te verlengen als u niet van plan bent om ze binnen een paar dagen op te eten . Verdeel ze in porties en sluit ze af in diepvriesbestendige containers of zakken.
Of houd je over van de afhaalmaaltijd? Resten van een restaurantmaaltijd kun je veilig meenemen om morgen thuis op te eten. Ook resten van afhaalmaaltijden kun je veilig bewaren en opeten.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je volgens het Voedingscentrum binnen 2 dagen nog opeten. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Dit geldt vooral voor verpakkingen die al open zijn geweest.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
In de koelkast tot 3 dagen, uit de koelkast zou je nog net de 2e dag kunnen halen, als het funny ruikt dan weet je het wel.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden) kan eventueel ook, ca. 10-15 minuten (de rijst en saus afdekken en misschien iets minder lang). Of je warmt de rijst en saus op in de magnetron, ca. 4-6 minuten op 600 Watt.
Hoe lang kun je kroepoek bewaren? Kroepoek die gedroogd is en dus niet gebakken, kan je een week bewaren. Gebakken kroepoek kan je 2 dagen bewaren.
Algemene vuistregel. Als algemene vuistregel geldt dat de meeste overgebleven Chinese etenswaren 3 tot 4 dagen houdbaar zijn in de koelkast . Zorgen dat u het eten binnen twee uur na het serveren in de koelkast zet, is cruciaal om de groei van bacteriën te voorkomen.
Je kunt je eten snel afkoelen door het bijvoorbeeld in een bakje te doen en in koud water te zetten. Als je nog nasi goreng over hebt, kun je het zeker twee dagen bewaren in de koelkast. Doe het hiervoor eerst in een bakje dat je goed af kunt sluiten en laat het snel afkoelen buiten de koelkast.
U kunt een fornuis gebruiken om direct gloeiend hete curry op te warmen en te serveren. Een afhaalcurry die in de koelkast is bewaard, moet binnen 1 tot 2 dagen worden geconsumeerd , en als u hem in de vriezer bewaart, kunt u hem binnen een maand consumeren. Om kipcurry op te warmen, verwarmt u de diepvriesverpakking direct of ontdooit u hem.