Chocolade bevat stoffen zoals theobromine, pherylethylamine en serotonine. Het geeft niet als je ze niet kunt uitspreken, het belangrijkste om te onthouden is dat ze je een gelukzalig gevoel geven. Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt.
Chocolademelk bevat verbindingen zoals serotonineprecursoren, die kunnen bijdragen aan een verbeterde stemming en verminderde stress- en angstniveaus. De aangename smaak van chocolademelk zelf kan ook gevoelens van comfort en geluk oproepen .
Het drinken van warme chocomelk vergroot je intelligentie en bevordert de gezondheid van je hersenen. Dit heeft te maken met de flavonoïden die er in chocolademelk zitten. Dezelfde stoffen die ook zitten in groente en fruit. Flavonoïden zorgen voor meer zuurstof in je bloed en verbeteren de bloedstroom.
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Chocolademelk bevat, in tegenstelling tot veel sportdranken, eiwitten die nodig zijn voor spierherstel. Het is vloeibaar dus wordt sneller opgenomen dan bijvoorbeeld kipfilet en het zit vol BCAA's (de aminozuren die nodig zijn voor spierherstel) en elektrolyten (zoals natrium en kalium).
Blauw licht onderdrukt het melatonine, waardoor we moeilijker in slaap raken. Alle producten met cafeïne zoals koffie en bepaalde medicijnen en drankjes die gelijkaardige effecten opwekken, zoals cacao (chocolade, chocomelk), zijn te vermijden.
De melkeiwitten in chocolademelk hebben in onderzoeken ruimschoots bewezen dat ze een sterke prikkel kunnen leveren voor de eiwitaanmaak. Daarmee zijn ze bij uitstek geschikt om te helpen bij het herstel van spieren na inspanning.
Chocolade eten kan direct onze stemming verbeteren . Het zorgt ervoor dat we ons goed voelen omdat het de afgifte van chemicaliën in onze hersenen activeert die ons blij maken. Chocolade bevat iets dat endorfine heet, wat natuurlijke stoffen zijn die ons blij maken.
Wat is serotonine? Serotonine is een signaalstofje, ook wel neurotransmitter genoemd. Dit stofje heeft een kalmerende werking en heeft effect op uw geluksgevoel en slaappatroon. Het lichaam maakt dit stofje voor 90% tot 95% in de darmen aan.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
En dankzij de natuurlijke hoge hoeveelheid eiwitten en vetten bevat chocolademelk voldoende calorieën om het herstel van spieren en gewrichten te bevorderen . (Gewone melk is overigens net zo voedzaam; het bevat alleen niet de extra koolhydraten en het zout van chocolademelk.)
Chocolademelk levert belangrijke voedingsstoffen — zoals calcium, proteïne en vitamine D — die de gezondheid ten goede kunnen komen . Het bevat echter veel calorieën en toegevoegde suiker, wat kan bijdragen aan gewichtstoename en het risico op bepaalde chronische ziekten kan verhogen.
Het drinken van twee kopjes warme chocolademelk kan een boost geven aan het geheugen van ouderen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Harvard. De chocolademelk verbetert de doorbloeding, wat gelinkt wordt aan een gezonder brein en een beter geheugen.
Of maak een heerlijke kop warme chocolademelk met volle melk om je tryptofaan-hit te optimaliseren. Melkchocolade en witte chocolade kunnen ook helpen stress te verlichten door de afgifte van serotonine en endorfine te stimuleren .
Chocolademelk smaakt zo lekker omdat het rijke, zachte cacaopoeder of chocoladesiroop toevoegt aan gewone melk . Dit prikkelt je smaakpapillen, vult een hongerige maag en zou je hersenen ook blij maken vanwege de aangename drinkervaring die je doet denken aan het eten van chocolade.
Studies hebben aangetoond dat het drinken van warme chocolademelk de gezondheid van je hersenen verbetert en dat je denkvermogen er een boost van krijgt. De flavonoïden in het drankje verbeteren de toevoer van bloed en zuurstof naar je hersenen. Hierdoor kun je beter nadenken.
Voedingsmiddelen die je gelukkig maken: een lijst
Cacao, bananen, noten (walnoten, pistachenoten, pinda's), kiwi,boerenkool, babyspinazie, tomaten, eidooiers, tonijn, kaas, melk, sojabonen,dadels, vijgen, pompoenpitten, sesamzaad, haver, gierst, spelt. Vetgedrukte voedingsmiddelen zijn in het recept gebruikt.
Omdat de gevolgen van een serotonine tekort best groot kunnen zijn, doe je er goed aan om de symptomen serieus te nemen en vooral je levensstijl kritisch te bekijken. Door stress te verminderen, regelmatig te sporten, gezond te eten en voldoende zonlicht kan je jouw serotonine gehalte al flink verhogen.
Ze worden vaak onder één noemer geschaard en worden gelukshormoon genoemd. De term “knuffelhormoon” valt ook wel eens. En men spreekt ook wel eens van een soort rush van geluk. De vier bekendste en belangrijkste gelukshormonen zijn: endorfine, dopamine, serotonine en oxytocine.
Chocolade helpt ons beter te ontspannen, want het is rustgevende voeding voor onze neurotransmitters. Kan slaapproblemen voorkomen, omdat het magnesium in chocolade in verbinding staat met melatonine, ons slaaphormoon dat zorgt voor beter slapen. Chocolade maakt blij, want het stimuleert ons gelukshormoon serotonine.
Chocolade
Pak jij in de avond nog weleens een stukje chocolade? Je bent niet de enige. Vele van ons hebben in de avond sugar cravings, maar als het gaat om je nachtrust kun je het beter laten staan. Chocolade zit namelijk niet alleen bomvol suiker, maar het is ook een bron van cafeïne.
Chocola: magnesium
Chocola is namelijk ook rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80% van de mensen een tekort aan magnesium.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Over het algemeen kan het tot 12 uur duren om melk of zuivelproducten te verteren.
Volgens een onderzoek van de Amerikaanse Cornell University barst warme chocolademelk van de antioxidanten. Het heeft zelfs bijna twee keer zoveel antioxidanten dan rode wijn, twee tot drie keer zoveel antioxidanten dan groene thee en zelfs drie tot vijf keer zoveel antioxidanten dan zwarte thee.