Niet Oververhitten: Chocolade brandt snel aan. Houd de temperatuur laag en constant. Consistent Roeren: Dit helpt de temperatuur gelijkmatig te verdelen en bevordert een gladde textuur.
Omdat het smeltpunt van chocolade net onder de lichaamstemperatuur ligt , is het makkelijk te smelten en nog makkelijker te verbranden. Wanneer het verhit wordt op of boven 200°F (95°C), zal chocolade verbranden. Wanneer het direct boven een open vlam gesmolten wordt, is de kans op verbranding ook groot.
Chocolade bevat theobromine, een stof die de onderste slokdarmsfincter kan ontspannen, waardoor maagzuur terug kan stromen naar de slokdarm . Dit kan een branderig gevoel veroorzaken, vooral als u gevoelig bent voor zure reflux of een gevoelige slokdarm hebt.
Chocolade kun je smelten au bain-marie. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en zet deze op een pan met lichtjes kokend water. Let erop dat er geen waterdruppels of stoom in de kom terechtkomen en dat de onderkant van de kom het water niet raakt. Laat de chocolade zachtjes smelten en roer geregeld om.
Deskundigen van het National Cancer Institute zeggen dat het weliswaar veilig is om verbrand voedsel te eten, maar dat er nog zoveel onbekend onderzoek is over dit onderwerp. Het is echter het beste om het met mate en in kleine hoeveelheden te consumeren .
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Verbrande chocolade smaakt nooit lekker, en de verbrande smaak zal de rest van de ingrediënten met die verbrande smaak bevatten. Verbrande chocolade kan een gezondheidsrisico zijn om te eten vanwege de transformatie van de cacaovetmoleculen in de chocolade . (De meeste chocoladesoorten zijn gemaakt van grote hoeveelheden cacaovet.)
Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
In principe smelt alle chocolade, maar witte chocolade staat erom bekend dat het snel korrelig wordt. Je kunt dus het beste melkchocolade of pure chocolade gebruiken als je chocolade wilt smelten.
Verdeel de chocoladerepen over een bakplaat, bekleed met bakpapier. Zet ongeveer 10 minuten in de oven; als je repen dikker zijn, moeten ze iets langer. Zodra alle chocolade gesmolten is, haal je de bakplaat uit de oven. Maak met een mesje swirls in de chocolade; zigzaggende bewegingen, dus.
Een chocoladeallergie kan een reactie veroorzaken die ernstiger is dan die veroorzaakt door chocolade-intolerantie, wat soms chocoladegevoeligheid wordt genoemd. U bent mogelijk allergisch als u een van de volgende symptomen ervaart wanneer u chocolade eet: Netelroos. Kortademigheid.
Let erop dat de chocolade niet verbrandt!
Het gevaar van chocolade smelten, is dat de chocolade verbrandt. Verbrande chocolade kun je beter niet meer eten.
Bijvoorbeeld, chocolade zal zich mengen met slijm in de achterkant van de keel om verdikking van de afscheidingen en een verhoogde keelklaring te veroorzaken . De vasoactieve amine-inhoud van chocolade ontspant de gladde spier tussen de slokdarm en de maag, wat leidt tot verergering van reflux of brandend maagzuur.
Wanneer u voedsel consumeert dat veel histamine bevat, of wanneer u rode wijn en chocolade consumeert, neemt het histamine gehalte in de darm sterk toe. Bij mensen met een tekort van het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van histamine-intolerantie.
Vastgelopen chocolade repareren
Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar de manier om vastgelopen chocolade te repareren is om 1 theelepel kokend water per keer toe te voegen en dan krachtig te mengen tot het weer glad is . Dit is ideaal als u van plan bent om de chocolade te gebruiken voor een druppel of saus, aangezien de chocolade enigszins verdund zal zijn.
Niet oververhitten: Oververhitting kan ervoor zorgen dat de chocolade dik en korrelig wordt .
De pure chocolade smelt het snelst.
Tijdens het tempereren neemt de cacaoboter in de chocolade een stabiele kristalheldere vorm aan. Dat garandeert een perfect afgewerkt product met een satijnglans en harde beet. Het zorgt er ook voor dat de chocolade krimpt tijdens het afkoelen, waardoor u hem gemakkelijker uit de moulure kunt halen.
Je kan ook kokosolie gebruiken in plaats van cacaoboter als je dat liever hebt. De chocolade zal dan iets minder dik een romig zijn, wat het nog gezonder maakt! Kokosolie kan iets gemakkelijker zijn om mee te werken, maar kan smelten bij kamertemperatuur, dus zeker koel bewaren!
Ja, het is mogelijk om chocolade die eerder is gesmolten opnieuw op te warmen . Laat de chocolade volledig afkoelen en bewaar hem vervolgens in een luchtdichte container, op een koele plek in uw keuken of in de koelkast. U kunt hem dan later opnieuw smelten met behulp van de gebruikelijke stappen.
Verwarm de chocola op 800W gedurende 30 seconden. Kijk na 30 seconden hoe ver de chocolade gesmolten is. Roer het geheel even goed door en zet vervolgens de kom nog eens 30 seconden in de magnetron. Het is belangrijk dat je elke 30 seconden roert, zodat de chocolade niet aanbrandt.
Deze bestaat voor een groot deel uit vet, de cacaoboter. Door het onttrekken van de boter aan de cacaomassa ontstaat de grondstof voor cacaopoeder. Een belangrijk bijproduct van de chocolademakerij omdat er voor pure chocolade cacaoboter en suiker worden toegevoegd aan de cacaomassa.
Hoewel uit sommige onderzoeken blijkt dat er inderdaad een klein positief effect is, kun je toch beter niet te veel eten van chocolade. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën. Daarom staat die niet in de Schijf van Vijf.
Suiker en verzadigd vet in chocolade slecht voor gezondheid
En witte chocolade al helemaal niet, deze bevat geen cacaopoeder en dus ook geen flavanolen. De andere chocoladesoorten bevatten te veel suiker en verzadigd vet om gezond te noemen.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.