De schillen van citrusvruchten als citroen en sinaasappel worden vaak gebruikt als garnering, maar kunnen ook in zijn geheel worden gegeten. Net als bij de bananenschil is het de vraag of dit lekker is. Was ook hier de schil goed voordat u deze eet en kies indien mogelijk voor biologisch gekweekte exemplaren.
Sinaasappelschil is eetbaar, net als de schil van mandarijn en grapefruit. Je kunt het beste kiezen voor biologische soorten, omdat hier geen of beperkt bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De schil is vrij taai, dus daarom is raspen of fijnsnijden wel aan te raden. Het gebruik is vergelijkbaar met de citroenschil.
Daarnaast levert ze extra calcium en kalium, ongeveer 20% meer dan een geschilde appel. Sinaasappelschil zit dan weer vol hesperidine, een antioxidant die helpt om de bloeddruk en LDL-cholesterol te verlagen. Ze bevat daarenboven ook nog flavanoïden die cholesterolverlagend kunnen werken.
Het is misschien minder bekend dat sinaasappelschillen ook rijk zijn aan verschillende voedingsstoffen, waaronder vezels, vitamine C en plantaardige verbindingen zoals polyfenolen . In feite levert slechts 1 eetlepel (6 gram) sinaasappelschil 14% van de dagelijkse waarde (DV) aan vitamine C — bijna 3 keer meer dan de binnenste vrucht.
In het merg zit ongeveer 30 procent van de vezels uit een sinaasappel. Ook zou het de helft van alle vitamine C van de sinaasappel bevatten. Daarbij zit in het merg pectine dat goed is voor uw cholesterol en stoelgang. De flavonoïden uit het merg, zijn stoffen die ontstekingsremmend werken.
Sinaasappels bevatten veel pectine, wat zich bevindt in de celwanden van de vrucht. Dit stofje wordt vooral gebruikt om jams te maken, maar het heeft nog veel meer voordelen. Pectine is een fermenteerbare vezel die de stoelgang bevordert en het LDL-cholesterol niveau in het bloed kan verlagen.
Citrusvruchten bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Alle soorten vruchten passen net als groente, peulvruchten en volkoren graanproducten in een gezond voedingspatroon. Eet elke dag tenminste 2 stuks fruit voor een goede gezondheid.
Te veel sinaasappelen eten kan leiden tot een overdosis vitamine C, wat resulteert in misselijkheid, diarree en in extreme gevallen nierstenen. Bovendien kan hun zuurgraad het tandglazuur aantasten. Matiging is de sleutel; het eten van één tot twee sinaasappelen per dag kan gezondheidsvoordelen opleveren zonder negatieve bijwerkingen .
Peren en appels bevatten veel pectine, een soort vezel die het cholesterol kan verlagen. Dat geldt ook voor citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen . Bessen bevatten ook veel vezels. Probeer deze peren- en rode uiengratin als bijgerecht.
Een verlangen naar sinaasappelschillen kan een teken zijn van een mineralentekort .
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Het merg is het witte gedeelte tussen de schil en de vrucht. Terwijl je de sinaasappel eet, ga je gang en zet je tanden in het merg en je krijgt daadwerkelijk een heleboel extra voedingsstoffen binnen! Hoewel het een beetje bitter is, is het merg een rijke bron van vezels, calcium, vitamine C en immuunversterkende flavonoïden!
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
Schil van de kiwi
In de schil zitten vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet. In 1 kiwi zit maar liefst 59 mg vitamine C. Dit is bijna 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Zo zit een sinaasappel boordevol vitamine A, vitamine C en andere mineralen. Verder kan het regelmatig drinken van sinaasappelsap helpen met het verlagen van slechte cholesterol en het verhogen van het HDL gehalte in het bloed.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
De vezels en kalium in bananen kunnen het cholesterolgehalte en de bloeddruk verlagen . Bananen staan vooral bekend als een goede bron van oplosbare vezels die een gezond lichaam en een goed immuunsysteem geven.
De vitamine C in sinaasappelen helpt je lichaam op veel manieren: Beschermt je cellen tegen schade . Helpt je lichaam collageen aan te maken, een proteïne dat wonden heelt en je een gladdere huid geeft. Maakt het makkelijker om ijzer op te nemen om bloedarmoede te bestrijden.
Veel van deze voedingsmiddelen bevatten een complexe suiker genaamd raffinose en/of fructose, die beide gasvorming kunnen veroorzaken. En het zijn niet alleen groenten; fruit kan ook gasvorming veroorzaken. Appels, bananen, perziken, peren, abrikozen en sinaasappels, samen met gedroogd fruit, bevatten allemaal sorbitol, een suikeralcohol die supergasvorming veroorzaakt .
De beste tijd van de dag om sinaasappels te eten
Om alle voedingsstoffen uit sinaasappelen op te nemen – en dit geldt ook voor alle andere vruchten – is het het beste om ze op een lege maag te eten, dat wil zeggen 's ochtends bij het ontbijt , na een nacht rusten of vasten, of als tussendoortje tussen de hoofdmaaltijden.
Sinaasappels bevatten veel vitamine C. Bovendien dragen sinaasappels bij aan de inname van foliumzuur. Mandarijnen bevatten iets minder vitamine C, foliumzuur en vezels dan sinaasappels. Mandarijnen en sinaasappels staan in de Schijf van Vijf.
Er zitten 70 calorieën in een mineola, dat is meer dan in een sinaasappel, maar minder dan in een grapefruit. Er zitten gemiddeld 13 gram aan koolhydraten in een mineola, waarvan 2 gram vezels en de rest natuurlijke suikers. Naast de Vitamine C zit er nog Vitamine A en Calcium in een mineola.
In een glas sinaasappelsap (200 ml) zit een hoeveelheid suiker die gelijk is aan zo'n 4,5 suikerklontjes. Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien bevatten vruchtensappen zuren die het gebit aan kunnen tasten.