Slanker maar niet gezonder De stelregel is dat een rode saus minder calorieën bevat dan een witte. Zo bevat een eetlepel mayonaise (20 g) doorgaans 133 calorieën. Er zit ook 14,3 g vet (waarvan 1,7 gram verzadigd), 0,7 g suiker en 0,2 gram zout in.
Als we het vetgehalte van de sauzen bekijken, dan blijft de volgorde van hiervoor nagenoeg hetzelfde. Ketchup en curry hebben beiden 0 procent vet, satésaus komt daarna met 13 procent. Gevolgd door fritessaus en Joppiesaus met 27 tot 28 procent vet. En mayonaise staat ver van de rest vandaan met 72 procent vet.
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat in de meeste kant-en-klare satésauzen te veel suiker of zout zit. Dit kan zelfs oplopen tot maar liefst 7 suikerklontjes in een paar lepels saus. Het is misschien iets meer werk om het zelf te maken, maar dan zit je natuurlijk wel met een geruster hart aan tafel.
Helaas scoort mayonaise weer niet heel goed, maar ketchup en curry daarentegen bevatten helemaal geen vet. Alles bij elkaar opgeteld, kunnen we stellen dat mayonaise de minst gezonde saus is om over je frietjes te doen. De gezondste optie daarentegen is ketchup: deze saus scoorde op alle vlakken erg goed.
Ongeacht het gerecht zijn tomatensausen gezonder dan romige, omdat ze doorgaans minder verzadigd vet en calorieën bevatten. In plaats van een romige korma, kies je voor een balti of jalfrezi. Bij pasta, kies je voor arrabbiata of bolognese in plaats van carbonara of kaassaus.
Zoek naar opties met weinig natrium en weinig vet als u ketchup, mosterd, mayonaise, barbecuesaus, sojasaus en saladedressings koopt. Appelcider, balsamico, rijst, framboos en rode wijnazijn zijn ook hart-gezonde saladedressingopties. "Goede" oliën: Sommige oliën kunnen goed voor u zijn.
Over het algemeen zijn rode sauzen minder ongezond dan witte sauzen. Maar alle sauzen bevatten vaak veel (verzadigd) vet, suiker of zout, waarbij sommigen flink wat calorieën met zich meebrengen. Omdat er qua voedingsstoffen niet veel goeds in zit, valt een sausje volgens het Voedingscentrum niet in de Schijf van Vijf.
Remia Saté-Lijn is een milde kant en klare satésaus met 40% minder vet en 30% minder calorieën dan gewone satésaus.
Aan de Yogonaise en de fritessaus wordt echter veel suiker toegevoegd, resp. 1,4 tot 2 gr. per eetlepel, dat maakt dan de Mayonaise weer een betere keuze. Conclusie: Wanneer gekeken wordt naar aantal calorieën, is yogonaise de beste keuze omdat deze het minste aantal calorieën en vet bevat.
Een recept dat vaak in Nederland wordt gemaakt bevat onder andere: pindakaas, melk, ketjap en kruiden (zoals (gedroogde) spaanse pepers om het pittiger te maken). Sommige pindasauzen bevatten ook gebakken uien, korianderzaad, komijnzaad, citroengras, kentjoer, trassie en tamarinde.
1 portie satésaus bevat 182 calorieën. De macronutriëntenverdeling is 15% koolhydraten, 75% vet en 10% eiwit. Dit heeft een relatief hoge caloriedichtheid, met 301 calorieën per 100 g .
Gezonde alternatieven voor mayonaise zijn halvanaise of yogonaise, deze varianten bevatten minder calorieën. Yogonaise bevat nog minder calorieën dan halvanaise. Ook zijn er tegenwoordig nog andere alternatieven op de markt onder de naam 'frites lijn'.
Saladeroom bevat ongeveer de helft van de calorieën en een derde van het vet vergeleken met mayonaise . De suiker en het zout zijn hierdoor verhoogd, maar niet tot het niveau van sommige andere dressings die we bekeken. Dus, het gebruik van een kleine hoeveelheid saladeroom in plaats van mayonaise kan een behoorlijk verschil maken.
De 'gewone' friet uit de frituurpan bevat nog steeds veel meer vet, dus die blijft toch minder gezond. De grote winnaar Plottwist, want een derde optie is nóg gezonder. Da's de ovenfriet. Daar worden namelijk de minste extra vetten aan toegevoegd, waardoor ovenfrieten vaak het laagste aantal calorieën hebben.
De Verstegen Kant & klare Satésaus natriumarm komt er als beste uit. Deze saus bevat maar een klein beetje zout (0,2 gram per 100 gram) en heel weinig suiker (1,9 gram per 100 gram). In de Calvé Pindasaus Kant & Klaar Mild zit het meeste suiker: 27 gram per 100 gram, dat zijn bijna 7 suikerklontjes.
Pindasaus heeft een ongezonde imago en dat is jammer, want echte pindasaus kan heel gezond zijn. Pinda's bevatten namelijk onverzadigde vetten en deze goede vetten verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Let er wel op dat je hier niet teveel van eet, want ook goede vetten bevatten veel calorieën.
De beste mayonaise maak je zelf
toegevoegd zout en suiker, wat in hoge mate slecht is voor de gezondheid. Door zelf mayonaise maken kun je deze toevoegingen vermijden. Kies daarbij wel een mosterd met weinig zout of gebruik mosterdzaadjes.
Tomatensausen zijn over het algemeen het beste voor een hoog cholesterolgehalte, omdat deze sauzen geen cholesterol bevatten. Bovendien zijn tomaten een geweldige bron van lycopeen, een plantaardige verbinding waarvan bekend is dat het het cholesterolgehalte verlaagt.
Slanker maar niet gezonder
De stelregel is dat een rode saus minder calorieën bevat dan een witte. Zo bevat een eetlepel mayonaise (20 g) doorgaans 133 calorieën. Er zit ook 14,3 g vet (waarvan 1,7 gram verzadigd), 0,7 g suiker en 0,2 gram zout in. Ketchup bevat het kleinste aantal calorieën (15 kcal) en geen vet.
Een gezonde saus maken doe je vooral door gebruik te maken van natuurlijke ingrediënten. In pindasaus zitten bijvoorbeeld niet bepaald veel groenten. En pindakaas met palmolie en suiker is verre van gezond. Maar een pindasaus op basis van 100% pure pindakaas en (kokos)melk kan wel gezond zijn.
Een recent dubbelblind onderzoek dat in Israël is uitgevoerd, heeft bevestigd dat wat hartgezonde Italianen al eeuwenlang eten (namelijk tomaten en tomatensaus ) de bloeddruk en het risico op hartziekten kan verlagen.
Hellmann's Cholesterol Free Canola Oil Mayonaise Dressing heeft dezelfde authentieke Hellmann's smaak zonder cholesterol! Perfect voor cholesterolvrije gerechten!