Bij diepvriesfruit worden de vruchten wél op hun meest rijpe moment geplukt. Het fruit wordt dan binnen een paar uur ingevroren waardoor de gezonde voedingsstoffen en alle vitaminen niet verloren gaan. Het proces waarbij de voedingswaarden worden afgebroken wordt als het ware gestopt.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Naarmate de dag verstrijkt, verliezen de bessen langzaam de voedingsstoffen die zo geconcentreerd waren toen ze werden geplukt. Ter vergelijking: bevroren bessen worden bijna altijd dezelfde dag nog ingevroren als ze worden geoogst, waardoor de natuurlijke voedingsstoffen en antioxidanten die aanwezig zijn op het hoogtepunt van de versheid behouden blijven .
Fruit voor de diepvries wordt pas geplukt als het goed rijp is en heel snel (binnen enkele uren) gewassen, gesneden, ingevroren en verpakt. Bij dit snelle proces gaan bijna geen vitaminen verloren. En eenmaal ingevroren verliest het veel minder snel zijn voedingsstoffen dan vers fruit.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
In het nieuws
Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Het verschil tussen diepvries en vers
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Laat het fruit 1 uur ontdooien op kamertemperatuur of 3 uur in de koelkast.
Over het algemeen maakt het niet zoveel uit of je verse of bevroren producten kiest voor je smoothie. Beide tellen mee voor je vijf stuks fruit per dag en als je door bevroren producten te gebruiken je dagelijkse inname verhoogt, dan moet dat wel goed zijn .
Hoe langer je wacht met het eten van de groente, hoe minder vitamines het nog bevat. Diepvriesgroenten worden na het oogsten snel verwerkt en ingevroren, waardoor de vitamines goed bewaard blijven. Dit is dus zeker geen slechtere keuze dan verse groenten.
Over het algemeen is het toevoegen van een 1/2 tot 1 kopje verse of bevroren bosbessen aan uw dagelijkse dieet een gezonde en redelijke hoeveelheid . Zelfs 1/3 kopje per dag is in verband gebracht met een verminderd risico op ziekten. Deze hoeveelheid levert een substantiële dosis antioxidanten, vitaminen en vezels.
Bevroren bessen worden gebruikt als ingrediënt in veel voedingsmiddelen en kunnen, net als andere producten, een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Hoewel bevroren bessen worden gebruikt in taarten en andere gebakken producten, worden ze ook rauw gebruikt in fruitsalades en smoothies .
Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
Jazeker ! Een handjevol bevroren bosbessen per dag biedt voedingsstoffen en krachtige voordelen.
In het najaar (Van oktober t/m januari) komen de blauwe bessen uit Argentinië, Chili of Nieuw Zeeland. Die komen met het vliegtuig: helemaal niet duurzaam. Met de Kerst kun je beter diepvriesbessen eten, die zijn net zo duurzaam als de verse bes en net zo gezond.
Deze kleine, inheemse Amerikaanse vrucht die in Maine groeit, wordt binnen 24 uur na de oogst ingevroren. Sterker nog, 99% van de wilde bosbessenoogst wordt bevroren verkocht.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn niet alleen net zo voedzaam als verse groenten en fruit, ze smaken vaak ook lekkerder en bevatten meer voedingsstoffen.
Voordelen: Bevroren fruit is handig en makkelijk te gebruiken. Het blijft niet alleen maandenlang goed in de vriezer, maar je hoeft het fruit ook niet te wassen, schillen of snijden voordat je het in je blender doet. Het helpt ook om een dikkere en romigere textuur voor je smoothies te creëren zonder ijs of zuivelproducten toe te voegen .
Bevroren fruit is misschien leuk om te snacken, maar het is niet goed voor je tanden of tandvlees. Van het hoge suiker- en zuurgehalte tot de harde textuur en koude temperatuur, al deze factoren kunnen je gebitgezondheid negatief beïnvloeden . In extreme gevallen kun je er zelfs een tand door verliezen.
Langzaam ontdooien behoudt een betere smaak en textuur. Doe de bessen in een kom en wikkel ze in plastic of doe ze in een luchtdichte container. Laat ze 4-6 uur ontdooien als je ze als garnering gebruikt, anders kun je ze een nacht laten ontdooien . Gebruik de ontdooistand op je magnetron om het fruit te ontdooien.
De smaak en structuur van het fruit verandert natuurlijk wel door het in te vriezen. Hier wint vers het toch van de diepvries. Bevroren fruit is een geschikte optie wanneer je snel een gezonde smoothie op tafel wilt hebben, maar de smaak van verse blauwe bessen: is ongeëvenaard, en mag soms wat kosten.
Als gevolg van uitbraken van het norovirus en het hepatitis A-virus in geïmporteerde diepvriesbessen in heel Europa in de afgelopen jaren, adviseert de FSAI om geïmporteerde diepvriesbessen één minuut te koken voordat u ze eet .
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Tomaten in blik zijn gezond
Ook dat valt heel erg mee. Tomaten in blik bevatten bijvoorbeeld iets minder vitamine C dan verse tomaten, maar dat is dan ook het enige nadeel. De hoeveelheden van de overige vitamines en mineralen zijn bij verse en geconserveerde tomaten ongeveer hetzelfde.
Qua verpakking maakt het volgens Van der Geest niet veel verschil of je kiest voor glas, blik of diepvries. 'Het belangrijkste is dat je niet kiest voor ingevlogen groenten. ' En ook voor de gezondheid maakt het niet uit: groente uit blik, vriezer of pot bevat evenveel voedingsstoffen als verse groente.