Kleine hoeveelheden kunnen in een koelkast worden bewaard. Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Een goed onderkomen is een donkere, niet te droge kelder die gelucht kan worden via een raam aan de noordkant. Een gelijkmatige temperatuur van 2 – 4°C is meestal goed.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Lage temperaturen vertragen de ademhalingssnelheid en behouden de goede kwaliteit. Appels blijven bij 32°F een aantal keer langer houdbaar dan bij 70°F. De meeste appelcultivars moeten bij 30 tot 32°F worden bewaard voor optimale bewaring.
Het is het beste om appels te bewaren op een donkere, vochtige en koude omgeving (4-5°C is ideaal), zoals de groentelade van je koelkast. Daar blijven je appels vers, sappig en smaakvol. Heb je een garage of een koele kelder dan kun je de appels daar pima bewaren.
De boosdoener: ethyleen
Hoe langer je een appel laat liggen, hoe meer ethyleengas hij namelijk produceert. Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten. Als je je appels in een frisse omgeving zoals de koelkast legt, wordt de uitstoot van het ethyleengas vertraagd.
Experts zijn het erover eens dat de koelkast DE beste plek is om appels te bewaren , omdat het de ideale omstandigheden biedt voor appels omdat ze een zeer koude en vochtige opslag nodig hebben. Sterker nog, appels die in de koelkast worden bewaard, blijven tot wel 10 keer langer vers dan fruit dat op kamertemperatuur wordt bewaard.
De ideale bewaartemperatuur is 30 tot 35 graden F. met 90 tot 95 procent relatieve vochtigheid. Als u niet veel appels hebt, is de koelkast een goede optie. Doe ze in de groentelade in een plastic zak met gaten erin of bedek de appels met een vochtig stuk keukenpapier .
Appels die niet bedoeld zijn voor de verse markt worden opgeslagen bij lage temperaturen, met lage zuurstofniveaus en hoge koolstofdioxideniveaus . Hoewel dit de natuurlijke productie van ethyleen en de effecten daarvan door de appels vertraagt, moeten er vaak fungiciden worden toegepast om te voorkomen dat schimmelrot zich vastzet.
Elke appel is een levend organisme.
Omdat deze energie wordt verbruikt in een kelder of koelkast, veranderen de suiker-, zuur- en zetmeelgehaltes van het fruit . Op een gegeven moment zorgen deze processen ervoor dat het weefsel afbreekt, en het fruit melig of rubberachtig wordt, en uiteindelijk gaat rotten.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Kleine hoeveelheden kunnen in een koelkast worden bewaard. Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Een goed onderkomen is een donkere, niet te droge kelder die gelucht kan worden via een raam aan de noordkant. Een gelijkmatige temperatuur van 2 - 4°C is meestal goed.
De temperatuur en relatieve vochtigheid tijdens opslag zijn cruciaal voor maximale houdbaarheid. Optimale opslagcondities voor appels zijn een temperatuur rond de 30 tot 32 graden Fahrenheit en een relatieve vochtigheid tussen de 90 en 95 procent.
Een onverwarmde kelder, wortelkelder, onverwarmde garage of zelfs een koele kamer of kast werkt vaak voor grote hoeveelheden. Laat appels niet bevriezen. Dit beschadigt het vruchtvlees, waardoor appels heel snel rijp worden. Houd appels gescheiden van andere producten.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
Sinaasappels kun je bij kamertemperatuur óf in de koelkast tot zo'n 2 weken bewaren. Heb je sinaasappels over? Pers ze uit, doe het sap in een plastic bakje of in een plastic fles en vries in. Het sap blijft op deze manier 2 tot 3 maanden houdbaar.
Bij kamertemperatuur blijven appels ongeveer 5 tot 7 dagen houdbaar .
Daarnaast beginnen ze in kwaliteit en voedingswaarde af te nemen. Ze beginnen hun smaak en versheid te verliezen en verschrompelen of worden papperig. Als dat gebeurt, gooien de meeste mensen ze liever weg dan dat ze ze opeten.
Appels zijn veilig bij kamertemperatuur, maar hun hogere ethyleengehalte draagt bij aan snellere rijping. Appels die in de koelkast worden bewaard, kunnen enkele weken meegaan. Gesneden producten zijn vatbaarder voor ziekteverwekkers, dus bewaren in de koelkast kan de groei van ziekteverwekkers beperken .
Staan appels in de Schijf van Vijf? Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten.
Appels blijven buiten de koelkast ongeveer 3 tot 7 dagen goed. Bewaart u ze in de koelkast, dan kunt u ze wel zo'n 2 tot 4 weken bewaren. De koele, donkere plek met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het rijpingsproces van de appel wordt vertraagd. De beste temperatuur is tussen de 0 en 4 graden.
De ideale omgeving voor het bewaren van appels is een vochtige plek met een temperatuur boven het vriespunt ; tussen 34° en 40°F is ideaal. Voor een klein aantal appels is de groentelade in uw koelkast een geweldige bewaarplek.
In een magazijn liggen ze vaak minimaal 9 tot 12 maanden oud. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat appels gemiddeld 14 maanden oud zijn.
Appels behoren tot de best bewaarde vruchten, met name cultivars zoals Granny Smith die tot wel zes maanden houdbaar zijn. Stayman Winesap en Rome Beauty zijn de op één na beste. De normale opslagduur van deze cultivars varieert van vier tot zes maanden. U kunt Jonathan, McIntosh en Delicious (rood of geel) korter bewaren.
Een goede appel ziet er mooi en gaaf uit. Ook is de appel stevig en onbeschadigd. Als de appel beurse plekken heeft, dan is de appel bijvoorbeeld gevallen. Je kunt deze plekjes er wel afsnijden; de rest van de appel is nog prima eetbaar!
Omdat het fruit al twee tot drie maanden houdbaar is, wordt de bewaarperiode in CA uitgebreid naar acht maanden tot een jaar . (Een jaar!) Bij Linvilla gebruikt Schultz ouderwetse lage temperaturen om zijn appels langer vers te houden, en hij zegt dat jij dat ook kunt.