U prikt het namelijk in de onderkant, de wat plattere kant, van het ei. Aan deze kant zit in het ei een luchtzakje. Bij temperatuurswisselingen zet dit luchtzakje uit waardoor het ei barst. Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet.
3 Prik voorzichtig een gaatje in de bolle kant van het ei met behulp van een speld of een eiprikker. Zo barst het niet als je het in het hete water legt. In de bolle kant van het ei zit een luchtbel waar druk op komt bij het koken: dankzij het gaatje kan overtollige stoom ontsnappen.
Door een gat in de bolle kant van het ei te prikken met een speld of eierprikker kan de lucht uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor de kans op barsten kleiner wordt. Daarnaast moeten alle eieren net onder water zijn zodat ze tegelijk gaar zijn. Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken.
Om je ei daarna goed te kunnen pellen, moet je het ei laten schrikken. Dit doe je door het hete water meteen af te gieten en de eieren, nog in de pan, onder het koude water te houden. Dit stopt de garing. Koel je eieren goed af door de kraan direct op de eieren te houden, tot de pan vol is.
Een eierprikker prikt met een kleine naald in de luchtzak van een eierschaal om te voorkomen dat de schaal barst tijdens het hardkoken . Als beide uiteinden van de schaal worden doorboord, kan het ei worden uitgeblazen terwijl de schaal wordt bewaard (voor knutselwerkjes).
A: Druk op de knop zodat het naaldje eruit springt en maak het schoon met water en zeep . Ik dompel het ook onder in heet zeepwater en draai het dan ondersteboven om het te laten uitlekken/drogen. Bedankt voor je feedback!
Veiligheid van eieren: wel of niet doorboren voor het koken
Het doorboren van eierschalen vóór het koken wordt afgeraden . Als ze niet steriel zijn, kan de piercer of naald bacteriën in het ei brengen. Ook ontstaan er door het doorboren haarscheurtjes in de schaal, waardoor bacteriën na het koken naar binnen kunnen dringen.
Hoe lang moet een ei koken in koud water? Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
Eieren laten schrikken (na het koken onder koud water houden) heeft meerdere voordelen: je stopt het kookproces, je verlaagt de kans op verkleuring van de eidooier én je kan de eieren gemakkelijker pellen. Door het koude water zal het eiwit wat krimpen waardoor het beter loskomt van de eierschaal.
In 1988 waarschuwde de toenmalige junior gezondheidsminister Edwina Currie het Britse publiek dat het grootste deel van de eierproductie in het VK werd beïnvloed door Salmonella . De gevolgen zorgden ervoor dat de verkoop van eieren kelderde.
De eierprikker prikt snel en eenvoudig een klein gaatje in de eierschaal. Dit gaatje verkleint de kans op barsten of breuken in uw eieren tijdens het hardkoken aanzienlijk .
Zodra het water borrelt laat je er zachtjes het ei in zakken. Wacht 4 à 5 minuten voor een zachtgekookt eitje. Heb je liever een hardgekookt exemplaar, wacht dan 8 à 10 minuten.
Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten. Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Check het ei op barstjes. Niet alleen barst zal het dan verder barsten bij het koken. Een gebarsten ei kan slecht geworden zijn en gooi je dus beter weg.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies. Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Hoe lang je eieren moet laten schrikken, is ook afhankelijk van hoe warm je het ei wilt eten. Voor 1 ei dat je meteen opeet, is een tiental seconden voldoende. Kook je meerdere eieren tegelijk? Laat ze een à twee minuten rusten in een kom met koud water.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Er zijn een paar opties. Als je kookt, kun je je eieren in kokend water dompelen, ze ongeveer 30 seconden laten koken om de buitenkant van het eiwit te laten stollen, en dan de temperatuur verlagen en ze afmaken op ongeveer 180 tot 190°F, of 82 tot 88°C (een heel laag sudderen).
Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk. Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt.
Gebruik een speld om een klein gaatje te maken aan het breedste uiteinde van het ei . Als u geen speld hebt, kunt u een schilmesje gebruiken door voorzichtig met de punt in de eierschaal te prikken en het mesje te draaien. Het doel van deze stap is om lucht uit het ei te laten ontsnappen tijdens het koken, wat resulteert in een perfect ronde vorm.
Prik gewoon een gaatje in de ronde kant van het ei met een punaise en doe het in het kokende water . Zo pel je snel een ei.
Je bedoelt, waarom een gat in de schaal prikken VOORDAT je een ei kookt? Er zit een luchtzak (meestal in het bredere uiteinde omdat eierfabrikanten de eieren met de punt naar beneden inpakken en de lucht naar het hoogste punt migreert); het gat laat die lucht ontsnappen zodat de schaal niet barst als deze uitzet door de hitte .