In koud water De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Ventilatie: Open ramen en deuren om frisse lucht binnen te laten en warme lucht naar buiten te laten circuleren. Plaats indien mogelijk ventilatoren bij de ramen om de luchtstroom te bevorderen. Gebruik van radiatorventilator: Plaats ventilatoren in de kamer om de lucht te laten circuleren en warme lucht af te voeren.
Koel niet langer dan 15 tot 20 minuten. Als je langer koelt, probeert het lichaam de kou te compenseren door extra bloed naar de plek te sturen en dat wil je juist voorkomen.
Je huis koel houden zonder airco
Zet 's ochtends alle deuren en ramen open, zo kan het huis afkoelen. Houd daarna de ramen en deuren overdag dicht. Voor huizen met mechanische ventilatie: zet overdag de ventilatieroosters waar de zon erop staat en aan de schaduwkant open.
Een ander veel gebruikt protocol is 10 minuten koelen -10 minuten rust- 10 minuten koelen, ook dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Door kou vernauwen de bloedvaten waardoor de bloeddoorstroming wordt vertraagd. Koude therapie blijkt effectief tegen zwelling, ontsteking, pijn en verbetert de spierfuncties.
Koel uw slaapkamer af
Plaats hem richting de deuropening zodat warme lucht de kamer kan verlaten, of bij een open raam zodat koelere, frisse buitenlucht naar binnen geblazen wordt. Zet eventueel wat koele flessen water (uit de diepvries) voor de ventilator om een extra fris gevoel te creëren.
De belangrijkste manier voor ons lichaam om warmte kwijt te raken, is door te zweten. Daarom is voldoende drinken belangrijk. Hoeveel, dat verschilt per persoon. Eijsvogels: 'We gaan uit van sowieso twee liter op een dag, maar als het echt warm is, hebben de meeste mensen meer nodig.
Je polsen en nek zijn ideale plaatsen om je lichaam af te koelen, omdat die plekken niet alleen goed doorbloed zijn, maar ook omdat er slagaders lopen. En die vernauwen niet als de omgeving afkoelt, iets wat wel gebeurt bij gewone bloedvaten.
Niet alle vloeistoffen koelen even snel af. Water koelt het snelst af, daarna water en als laatste frituurolie. Volgens mij komt dit door de dichtheid van de vloeistoffen. Hoe dikker de dichtheid zal zijn hoe trager hij zal afkoelen.
Hoogte: Plaats de ventilator op een hoogte waarop de luchtstroom de mensen in de kamer bereikt. Een ideale hoogte is meestal op tafelhoogte of iets hoger. Hierdoor kan de luchtstroom zich beter verspreiden en zorgt het voor een aangename verkoeling.
Als je het snel koud hebt, dan kan het zomaar zo zijn dat je een tekort hebt aan bepaalde voedingsstoffen. Denk daarbij aan vitamine B12, ijzer en eiwit. Vitamine B12 en ijzer zijn nodig om rode bloedcellen aan te maken. Die bloedcellen zorgen voor vervoer van zuurstof in het bloed en een goed werkend zenuwstelsel.
Houd ramen en deuren overdag gesloten
Zolang de temperatuur buiten hoger is dan binnen hou je de ramen en deuren dicht. Zo zorg je dat de warmte niet naar binnen komt. Ventileren doe je via de roosters en/of aan de koele schaduwkant van het huis.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
Koel verhitte producten terug binnen 2 uur tot 20°C en binnen 5 uur tot 7°C of lager in de kern. Hoe sneller je terugkoelt, des te minder bacteriën kunnen uitgroeien.
Wanneer je vervolgens gaat koelen, kan de kou rechtstreeks het bot intrekken. Dit heeft een averechts effect en kan in plaats van verlichting bij het slachtoffer zelfs zorgen voor extreem veel pijn. Weet je zeker dat het om een breuk gaat, koel dan dus niet.
Op 900 meter wordt het dauwpunt bereikt en ontstaan er wolken. Tot aan het dauwpunt koelt de lucht elke 100 meter met ongeveer 1ºC per 100 m af. Boven het condensatieniveau daalt de luchttemperatuur verder met een 0.5ºC per 100 m. Eenmaal boven de bergen aangekomen, heeft de lucht een temperatuur van 3ºC.
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.