De buitenste korst rond blauwe schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en stilton snijd je best weg. Harde kazen: je kunt de beschimmelde buitenkant wegsnijden (diep genoeg). Harde groenten en fruit: beschimmelde stukken ruim wegsnijden. Zachte groenten en fruit: kleine aantastingen kun je soms nog (ruim) wegsnijden.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Meestal groeit de schimmel alleen aan de buitenkant. Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas.
De patronen op blauwe kaas of zachtgerijpte kaas worden veroorzaakt door twee soorten schimmels - Penicillium Roqueforti en Penicillium Glaucum. Ze worden als ongevaarlijk en veilig om te eten beschouwd, omdat ze geen toxines produceren .”
Blauwschimmelkaas smaakt van nature best wel pittig en sterk. Dit komt door de schimmels Penicillium Glaucum en Penicillium Roqueforti. Deze schimmels zijn vochtig tijdens het rijpingsproces en zorgen hierdoor voor twee voordelen: eiwitten worden afgebroken, waardoor de kaas heerlijk romig wordt.
Deze zichtbare tekenen kunnen kleuren als groen, roze of grijs omvatten, en een textuur die kan worden beschreven als "wazig". Als u de kaas ruikt en een geur detecteert die u aan ammoniak doet denken , is dit ook een teken van bederf. In beide gevallen moet u de kaas weggooien.
Blauwe kaas, of bleu cheese, is een soort kaas die gekweekt is met een schimmel van het geslacht Penicillium. De schimmelsporen geven de kaas zijn kenmerkende blauwgroene markeringen, ook wel blauwe schimmel genoemd.
Met witte, pluizige schimmel, getint met groen, is het smaakeffect minimaal en kan de schimmel veilig worden weggesneden zonder incidenten . Zwarte of grijze schimmel is minder wenselijk en u moet er meer van wegsnijden om kaas te verwijderen die mogelijk is aangetast.
Blauwe kaas moet ook apart van andere kazen worden bewaard , omdat de blauwe schimmel de neiging heeft om te reizen. Als je een blauwe kaas met andere kazen bewaart, worden ze na een dag of zo ook blauw.
Geen erg, gebruik bakpapier. Daarin bewaart de kaas het beste. Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming.
Gooi alle zachte kaas weg die schimmel vertoont. Snijd bij harde kaas, zoals Cheddar, minstens 1 inch rond en onder de schimmelplek af (houd het mes uit de schimmel zelf). Nadat u de schimmel hebt weggesneden, zou de resterende kaas veilig moeten zijn om te eten. Bedek de kaas opnieuw met verse folie en bewaar hem in de koelkast.
Wat doe je met beschimmeld eten? Bij harde voedingswaren, zoals harde kaas of wortels, is het veilig om het stuk schimmel plus een paar extra centimeter weg te snijden.
Blauwe kaas is gezond
Blauwe kaas, vooral de Stilton, is erg gezond omdat het in vergelijking tot normale kaas meer vitamine K2 bevat. Deze vitamine ondersteunt bloedstolling en zorgt ervoor dat bloedvaten schoon en elastisch blijven. Wist je dat de schimmel in blauwe kaas te vergelijken is met antibiotica?
Zijn schimmels giftig? Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Er moet namelijk een kiem (beginnetje) zijn waaraan het eiwit zich kan hechten. Dit kan bijvoorbeeld een dode bacteriecel, een stofdeeltje of een oneffenheid aan het oppervlak van de kaas zijn. Naarmate de kaas rijpt ontstaat er rondom deze kiem een eiwitkristal die met het blote oog zichtbaar is.
Naast eiwitten bevat blauwe kaas ook een aanzienlijke hoeveelheid calcium, wat cruciaal is voor sterke botten en tanden. Calcium speelt een vitale rol bij de botdichtheid en kan helpen bij het voorkomen van osteoporose. Probeer merken zoals Stilton en Danish Blue voor een calciumboost.
De beste manier om te weten of uw blauwe kaas bedorven is, is door eraan te ruiken . Verse blauwe kaas heeft een sterke geur, maar die verandert als hij begint te bederven. Ruik aan de kaas en als hij een ammoniakachtige geur heeft, is hij waarschijnlijk bedorven. Het is een goed idee om blauwe kaas te ruiken als u hem net thuis hebt gebracht.
Net als andere soorten kaas kan blauwe kaas bederven als deze niet goed wordt bewaard. Daarom is het belangrijk om blauwe kaas goed verpakt in de koelkast te bewaren . Als blauwe kaas goed wordt bewaard, kan deze 3-4 weken in de koelkast worden bewaard. U kunt blauwe kaas ook invriezen om de houdbaarheid nog verder te verlengen.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Als je schimmel op je kaas ziet hoef je het niet meteen weg te gooien. Meestal gaan de sporen niet ver de diepte in op harde kaas, zoals Parmezaanse, Edammer of Goudse kaas. Je kunt het dus ruim wegsnijden, een paar centimeter diep en rondom de schimmelplekken, en de rest gewoon opeten (1, 4).
Als u dus schimmel op een verse kaas ziet, kunt u deze beter weggooien ." Bepaalde verse kazen (zoals feta of mozzarella) die in vacuümverpakkingen worden verkocht, kunnen een houdbaarheidsdatum van een paar weken tot een paar maanden hebben, maar dat geldt alleen zolang de verpakking gesloten is gebleven.
Als er schimmel op kaas groeit, moet ik het dan weggooien? Antwoord van Katherine Zeratsky, RD, LD Zachte kazen, zoals cottage cheese, roomkaas en ricotta, met schimmel moeten worden weggegooid . Hetzelfde geldt voor alle soorten kaas die geraspt, verkruimeld of in plakjes gesneden zijn.
Blauwe kaas kan van verschillende soorten melk worden gemaakt en elk heeft een eigen smaak. De populaire Franse blauwe kaas van schapenmelk heet Roquefort. Italiaanse Gorgonzola is van koemelk gemaakt . Britse Stilton, ook van koemelk gemaakt, is romig.
Bij blauwe schimmelkazen mag je de korst in de regel altijd opeten. Dat is ook zo bij geitenkaasjes met een 'wit vachtje' zoals de Crottin de Chavignol. Het gaat daar trouwens vaak niet om een schimmel, maar om een ongevaarlijke gist. Ook hier geldt: bij twijfel, proef even.
Blauwe kazen hebben vaak een zoute bite. Dat komt omdat er zout aan wordt toegevoegd om als conserveermiddel te dienen en te voorkomen dat slechte bacteriën groeien . Het is ook de reden waarom blauwe kazen zo lekker smaken met zoete wijn of wanneer ze met honing worden besprenkeld.