Bewaar een hapje voor de dag erna afgedekt in de koelkast en vries de rest in een ijsblokjeszakje, diepvrieszakje of –doosjes in. Bewaar ze maximaal 3 maanden in de vriezer.
Zelf bereide potjes kunt u 2 tot 3 dagen na hun bereiding in de koelkast bewaren, en in de diepvries tot 1 jaar (behalve voor bereidingen met melk, vlees of vis, die binnen 6 maanden moeten worden gegeten). Idealiter worden de bereidingen het beste binnen 3 maanden na het klaarmaken opgegeten.
Het bewaren, invriezen en ontdooien van een fruithapje
Een afgedekt hapje kan je in de koelkast een dag bewaren. In de vriezer blijven hapjes maximaal drie maanden goed.
Fruithapjes en andere oefenhapjes kunnen prima in de koelkast bewaard worden, maar de houdbaarheid is net als bij ander voedsel beperkt. Voor het kort bewaren van de fruit- of oefenhapjes is de koelkast geschikt. Ideaal als je restjes over hebt. Wil je de hapjes langer bewaren, dan is invriezen de beste optie.
Bewaar een hapje voor de dag erna afgedekt in de koelkast en vries de rest in een ijsblokjeszakje, diepvrieszakje of –doosjes in. Bewaar ze maximaal 3 maanden in de vriezer.
Geleidelijk vervang je de borst- of flesvoeding, tussen 6 en 8 maanden voor vaste voeding. Dit kun je doen door vanaf 6 maanden de oefenhapjes verder uit te breiden tot een volledige maaltijd.
Fruithapjes invriezen
Wil je zelfgemaakte fruitpap invriezen? Kook fruit, zoals mango, bramen of pruimen, tot moes en vries dit vervolgens in. Maak deze fruithapjes het liefst binnen 2 maanden op.
Hoe bewaar je babyvoeding? Bewaar verse gekookte babyvoeding maximaal 2 dagen in de koelkast. Gebruik hiervoor alleen schone bakjes of zakjes.
Geef in het begin het liefst eten met een zachte smaak, dan is het verschil met de zoete smaak van borst- of flesvoeding niet zo groot. Geschikt fruit om mee te beginnen voor je baby is bijvoorbeeld banaan, perzik, peer en meloen.
11.30 uur fruithapje 12-14 uur slapen 15 uur fles 15.30 uur groente hapje 16-17 uur slapen 18 uur fles 19 uur slapen 22 uur laatste fles 22-7 uur slapen.
Nee. Als je voor de 4 maanden gaat bijvoeden heb je vergrote kans op allergien en evt andere problemen. De vraag is ook waarom je dat zou willen. Laat een baby nog even baby zijn, het kan en mag de rest van zijn leven nog fruit en groente eten.
Schil het fruit, haal de pit eruit en laat het even koken. Vervolgens kan je het fruit pureren en in een diepvriesbakje invriezen. Ideaal als fruithapje of om een jam van te maken.
Dit kan in een flessenwarmer (ideaal!) of in een pannetje. Je zet je hapje dan in het bakje waarin je het bewaart in de pan of in de flessenwarmer. Af en toe roer je even en je daarna controleer je natuurlijk de temperatuur zodat je baby zijn mond niet verbrand.
Meestal geef je de oefenhapjes totdat je baby 8 maanden is. Hierna heeft hij meer behoefte aan vast voedsel en kan je hem langzaam kleine maaltijden gaan geven. Je kan hier speciaal babybestek voor kopen.
Start met enkele lepeltjes groentepap. Laat je kind zelf aangeven hoeveel groentepap het wil eten. Als je kind stopt na enkele hapjes, zal je nadien nog melkvoeding moeten geven. Gaat het eten van groentepap goed, voer de hoeveelheid dan langzaam op tot gemiddeld 150 gram.
Het beste kun je tussen twee voedingen of een uur na een voeding de hapjes geven. Drie tot vier lepeltjes per keer is meer dan genoeg. Probeer één à twee keer per dag oefenhapjes aan te bieden, en bouw dit steeds verder op.
Je baby mag tussen de vier en zes maanden beginnen met (oefen)fruithapjes. Hoeveel fruit je baby mag ligt aan de ontwikkeling. Begin met zo'n 50 gram per dag en kijk hoe veel je baby op kan. Stop ook als je baby aangeeft niet meer te willen eten, bouw het rustig op.
Je kunt je banaan ook nog gepureerd invriezen. Pureer je banaan tot een glad mengsel en verdeel het vervolgens over een ijsblokjesvorm, zodat het papje niet door je hele vriezer loopt. Wanneer je aan de slag wil met de gepureerde banaan kun je deze het beste in de koelkast laten ontdooien, zodat het niet bruin wordt.
In de koelkast kun je babyvoeding maximum twee à drie dagen bewaren. Zorg dat je de potjes of zakjes steeds goed afsluit, zodat het vrij blijft van bacteriën. In de diepvries kun je babyvoeding tot zo'n drie maanden lang bewaren.
Mango is een heerlijke zoetige en sappige fruitsoort en is supergezond. Heel geschikt voor het maken van babyvoeding. Ze groeit alleen in de tropen en er zijn meer dan duizend soorten. Mango bevalt veel ijzer, calcium en magnesium.
Wanneer geef je de oefenhapjes aan je baby? Het beste kun je oefenhapjes direct na een borst- of flesvoeding geven of tussen twee voedingen in. Je kindje is dan ontspannen en wakker, maar heeft geen enorme trek meer. Een goed moment dus om iets nieuws te proeven!
11 – 12 uur: lunch. Een fijngeprakt groentepapje, bijvoorbeeld van worteltjes, broccoli of bloemkool, of een Olvarit 4+ groentemaaltijd, steeds aangevuld door borst- of flesvoeding.