Kies als het kan voor biologische (gras)boter en geniet van de lekkerste baksels. Bak je liever met margarine? Dat kan natuurlijk ook! Margarine is goedkoper dan roomboter, bevat minder verzadigde vetten en is 1 op 1 te vervangen voor roomboter in de meeste recepten.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Geklaarde boter
Deze boter is gesmolten, waardoor de vaste bestanddelen, zoals zouten en eiwitten, eruit zijn gehaald. Ook water wordt hierdoor onttrokken aan de boter. Na dit proces is de boter veel beter bestand tegen hogere temperaturen en kun je het gebruiken om mee te bakken of braden.
Bij de meeste bakrecepten die je op onze receptenpagina vindt, heb je ongezouten roomboter nodig. Deze boter heeft geen zoute smaak en is dan ook geschikt voor vrijwel elk zoet baksel. Door ongezouten roomboter te gebruiken, kun je het zoutgehalte in het baksel eenvoudig zelf regelen.
Dit helpt om consistentere resultaten te creëren voor thuisbakkers die een recept kopiëren. Over het algemeen wordt gezouten boter verkozen voor het koken (of gewoon smeren) omdat het meer smaak toevoegt en langer houdbaar is, terwijl ongezouten boter de go-to is voor het bakken.
Grasgevoerde boter
Dit type boter komt van koeien die grazen op gras, wat leidt tot hogere niveaus van omega-3-vetzuren en geconjugeerd linolzuur (CLA), volgens onderzoek. Dit vetprofiel is gezonder voor je hart dan traditionele boter, dus ik zou het de gezondste boter noemen.
Kerrygold Salted Butter is een geweldige, natuurlijke boter voor alle doeleinden . Smeer het op een warm stuk knapperig brood of serveer het aan tafel bij elke maaltijd. Het is ook een geweldige boter om mee te koken. De smaak van grasgevoerde koemelk tilt uw gerechten naar een hoger niveau en maakt Kerrygold de lekkerste boter.
Grasboter versus 'gewone' roomboter
Als je zoveel mogelijk van alle voordelen van boter wilt profiteren, kan je het beste ongezouten biologische grasboter kopen. Dit is een boter gemaakt van de melk van biologische koeien die met gras zijn gevoerd. Grasboter is veel rijker aan de vitaminen en mineralen, waaronder K2.
Het hogere percentage botervet in Europese boter is een van de belangrijkste redenen waarom velen vinden dat boters van overzee beter zijn dan die uit de VS. Het is beter om mee te bakken , maar het zorgt ook voor een rijkere smaak en textuur, zelfs als je alleen maar boter op brood smeert.
Beste roomboter van Nederland
In 2020 won de Sophiahoeve opnieuw de landelijke Boerderijzuivel Cum Laude Award in de categorie boerenboter.
Land O Lakes® Extra Creamy Butter is een Europese stijl boter. Dit betekent dat het nog steeds wordt gekarnd om te voldoen aan de Europese normen voor boter, die een lager vochtgehalte en een verhoogd vetgehalte van 82% heeft. Dit is in vergelijking met standaardboter met 80%.
Het antwoord hangt af van het doel van de bakker. Als u een rijke, boterachtige smaak wilt, is een boter met een hoger vetgehalte het beste , wat betekent dat een Frans of Europees product de juiste keuze kan zijn. Het vet is waar de smaak zich bevindt, dus meer vet betekent meer smaak.
De boter heeft een heldere zuurgraad die door vet heen snijdt en gebakken goederen laat glanzen. Door gekweekte boter te gebruiken bij het bakken, kunnen al die genuanceerde smaken doordringen in het eindproduct, wat een hartige complexiteit toevoegt aan alles wat u bakt . U weet misschien niet dat het er is, maar u weet wel dat er iets speciaals aan de hand is.
Lurpak is een romige Deense boter van hoge kwaliteit en het blijkt geen merk te zijn maar een keurmerk (net als de Parmaham) die al meer dan 100 jaar bestaat. Om het keurmerk Lurpak te krijgen wordt er iedere twee weken een zogenaamde boterproeverij door het Deens Zuivel Bureau gehouden.
Gebruik bij voorkeur een smeersel met minder verzadigd vet. In de regel zijn dierlijke vetten verzadigd en plantaardige vetten onverzadigd. Het wordt dus aangeraden om meer plantaardige vetten te gebruiken. Halvarine, dieetmargarine en olijfolie zijn gezonder dan boter.
Gezondheid
Zoet beleg zoals Lurpak smeerbare boter gezouten 500 g kuipje is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Lurpak smeerbare boter gezouten 500 g kuipje kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Hoewel Kerrygold boter zichzelf aanprijst als pure Ierse boter, bevat het ook giftige, permanente chemicaliën in de verpakking . Terwijl de rechtszaak beweert dat de giftige chemicaliën in de verpakking in de boter zijn gemigreerd, en dus in het lichaam van de consument. Nu heeft Kerrygold teruggevochten.
Welke boter bakt het best? Wanneer in een van onze recepten boter als ingrediënte staat bedoelen we eigenlijk altijd ongezouten roomboter. Bakken met andere soorten boter kan, maar geeft niet hetzelfde resultaat. Roomboter geeft door het hoge vetpercentage veel smaak en een heerlijk smeuïg resultaat.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Ongezouten boter is beter geschikt voor bakproducten zoals koekjes die gevoelig zijn voor zout en afhankelijk zijn van de romige smaak van boter. Zo voorkomt u dat uw bakproduct te zout wordt.
Bij geklaarde boter zijn de vaste bestandsdelen en het water gescheiden van de vetten. Deze pure botersoort kan veel beter tegen verhitting op hoge temperaturen en is daarom heel geschikt om in te bakken. Omdat geklaarde boter alleen uit vet bestaat, blijft deze langer goed dan normale roomboter.
Qua voedingswaarde bevat grasboter minder verzadigde vetten, meer PUFA's en meer van de hart-gezonde omega-3- en geconjugeerd linolzuur (CLA)-vetzuren dan gewone boter.
Terwijl traditionele boter vettig, zout en, nou ja, boterachtig smaakt, heeft gekweekte boter meer dynamische tonen op het palet. Het wordt vaak beschreven als licht pittig en een beetje nootachtig . Martano zegt dat de gekweekte boter van Vermont Creamery tonen van karnemelk en hazelnoten heeft.
Het vet reageert op het zuurstof in de lucht, een proces dat je niet kunt tegenhouden. Het is dus belangrijk om boter goed afgesloten te bewaren. Geopende boter kan maximaal een week buiten de koeling bewaard worden, mits op een droge en koele plek.
" Gekweekte boter smaakt anders: de bacteriën produceren zowel zuren als aromacomponenten, waardoor de boter merkbaar voller van smaak is", schreef Harold McGee in "On Food and Cooking". Het is over het algemeen ook gewoon boterachtiger dan niet-gekweekte boter.