Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Alleen exotisch fruit zoals banaan, ananas, mango en meloen kunnen niet goed tegen de kou. Bewaar dit soort fruit liever op de fruitschaal. Een koele plaats, zoals een kelder of voorraadkast, is de beste bewaarplek voor komkommer, tomaat, paprika, wortels, aubergine, courgette en uien.
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.
Gekoeld bewaren betekent in de koelkast en koel bewaren betekent in je keukenkastje bewaren. Je bent het misschien niet gewend, maar sauzen als ketchup, mayonaise en sojasaus kun je ook buiten de koelkast bewaren. Ze zitten namelijk vaak vol natuurlijke en kunstmatige conserveermiddelen.
Met een spons is dat risico uit de lucht, het neemt meer op dan papier én het ziet er ook gewoon net wat beter uit dan een stel oude kranten in je koelkast.
Volgens het Voedingscentrum, kenniscentrum op het gebied van voedings- en voedselveiligheid,adviseert mayonaise na opening in de koelkast te bewaren. Vervolgens is het 2 tot 4 maanden houdbaar. Buiten de koelakst bewaren is door de eieren waarvan mayonaise is gemaakt geen goed idee.
Bananen zijn gevoelig voor koudebederf. Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Avocado's en tomaten, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Bananen, peren, appels en tomaten zorgen er door het ethyleen ook voor dat andere vruchten sneller rijpen. Wil je dat voorkomen? Houd de vruchten dan apart. Knoflook en ui kun je beter niet naast elkaar bewaren.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Het is over het algemeen aan te raden om uw eten te bewaren in vershoudbakjes en niet met 'pan en al' in de koelkast te plaatsen. Naast dat het eten zijn smaak verliest, kan het voedsel zich gaan hechten aan de pan waardoor dit lastig te verwijderen is. U kunt de pan zo ook niet gebruiken voor andere mooie gerechten.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.
Veelvoorkomende smaakmakers die niet gekoeld hoeven te worden zijn sojasaus, oestersaus, vissaus, honing en hete saus . Feingold zegt dat azijn en olijfolie (bewaard op een koele, donkere plek) in de voorraadkast thuishoren; kokosolie kun je het beste buiten de koelkast bewaren, omdat het onder kamertemperatuur hard wordt.
Sauzen. Veel mensen bewaren geopende flessen en potjes met sauzen en smaakmakers, zoals ketchup, sojasaus en sambal, in de koelkast. Heb je een koele, donkere ruimte, dan is dat niet echt nodig. Deze producten zitten meestal vol natuurlijke of kunstmatige conserveringsmiddelen.
Volgens Pascalle Stijger, woordvoerder van het Voedingscentrum, is het antwoord eenvoudig. Ongeopende ketchup kan je overal in huis bewaren. Echter, eenmaal geopend, is de koelkast de beste plek.
Bovenste plank(en)
Op de bovenste plank van de koelkast is het, ten opzichte van de lagere planken, iets warmer. Hier kun je producten bewaren zoals kaas, yoghurt, vleeswaren en open potjes. Zet de open potjes vooraan op de plank, zo weet je wat je hebt staan!
Wij van HG adviseren om de koelkast minimaal 4 keer per jaar schoon te maken. Maak de binnenkant en buitenkant schoon. Neem de waterafvoer en lekbak van de koelkast ook mee tijdens het schoonmaken. U zult zien dat het schoonmaken van uw koelkast een kwestie van bijhouden wordt.
Maar wanneer er heel veel ijs in de koelkast zit betekent dit meestal dat er iets defect is. Heb je een oude koelkast? Dan kan het zijn dat de deur niet meer goed sluit. Hierdoor wordt er continu condens bevroren op de achterwand, waardoor ijs begint te vormen.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
4. Bananen in de koelkast bewaren. Als ze volledig zijn gerijpt, is het een goed idee om bananen in de koelkast te bewaren om ze langer vers te houden – in de koelkast zijn ze nog een week of twee goed houdbaar. Maar wees voorzichtig – totdat ze geel worden, zal in de koelkast leggen voorkomen dat ze goed rijpen.
Sinaasappels kun je bij kamertemperatuur óf in de koelkast tot zo'n 2 weken bewaren. Heb je sinaasappels over? Pers ze uit, doe het sap in een plastic bakje of in een plastic fles en vries in. Het sap blijft op deze manier 2 tot 3 maanden houdbaar.