Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.
Het meeste ijzer bevatten: volkorenbrood, roggebrood, volkorencrackers en -knäckebröd, muesli, zilvervliesrijst en volkoren macaroni/ -spaghetti, (volkoren)ontbijtkoek, tussendoorbiscuits zoals Evergreen en maaltijdrepen van Weight Care.
Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer. Kies bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten, zoals ei, peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen), tofu, tempé, noten, pinda's, pitten of kies voor kant-en-klare vleesvervangers. Gebruik volkorenbrood, volkorenpasta.
Garnalen, langoustines en vissoorten zoals zeeduivel, schartong, roodbaars, rog, makreel, leng en sardienen leveren ongeveer evenveel ijzer als een stukje kip of varkensvlees. Een portie gekookte mosselen (200 g zonder of 1 kg met schelpen) levert ongeveer 60 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer.
Gedroogde groene kruiden zoals peterselie en bieslook bevatten veel ijzer en passen overal op. Melkproducten verminderen de opname van ijzer. Je lichaam neemt ijzer uit gekookte groenten makkelijker op dan uit rauwkost.
De meest veelbelovende waren Tectona grandis, Amaranthus spinosus en Stylosanthes erecta die de hoogste ijzergehaltes bevatten, namelijk respectievelijk 266,6, 236,6 en 206,6 mg/100 g. Ze werden gevolgd door Hoslundia opposita, Imperata cylindrica, Cajanus cajan, Thalia geniculata en Milicia excelsa.
Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.
Het antwoord is ja! Eieren zijn een geweldige bron van ijzer , eiwitten en andere essentiële vitaminen. Eieren bevatten weinig verzadigd vet en vormen, in combinatie met volkoren granen en donker bladgroen, een heerlijke maaltijd vol ijzer en vitaminen. Een laag ijzergehalte komt veel voor en is de belangrijkste reden waarom mensen het doneren van bloed uitstellen.
Alle schelpdieren bevatten veel ijzer, maar kokkels, oesters en mosselen zijn bijzonder goede bronnen. Een portie van 100 gram kokkels kan bijvoorbeeld tot 3 mg ijzer bevatten, wat 17% van de ADH is ( 3 ). Het ijzergehalte van kokkels is echter zeer variabel en sommige soorten kunnen veel lagere hoeveelheden bevatten ( 4 ).
Rode wijn en Guinness-bier zijn iets ijzerrijker dan andere alcoholhoudende dranken. Maar ter vergelijking: vitamine C bevordert de ijzeropname in hogere mate dan alcohol. Er is verhoudingsgewijs meer ijzer te vinden in rood vlees en lever dan in wijn en Guinness-bier.
PMS: Vergeet de pillen - eet een banaan.De vitamine B6 die ze bevat regelt het glucosegehalte in het bloed, dat uw stemming kan beïnvloeden. Bloedarmoede: Met hun hoog ijzergehalte stimuleren bananen de productie van hemoglobine in het bloed, zodat ze helpen in gevallen van bloedarmoede.
Vermijd zoveel mogelijk de volgende voedingsmiddelen: ■ koffie, cacao; ■ rode wijn; ■ grote hoeveelheden kruiden. Meer informatie over ijzertekort tijdens en na de zwangerschap vindt u bijvoorbeeld: ■ in ons Patiënten Service Centrum, route C02.
Van tomaten is bewezen dat ze erg gezond zijn. Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen.
Eet meer avocado
In een hele avocado zit 6 milligram ijzer. Een volwassen vrouw heeft ongeveer 15 milligram per dag nodig. Een zwangere vrouw meer. Dus een avocado voorziet je snel in je ijzerbehoefte.
Rood vlees (75 gram): 2,5 mg ijzer
Op nummer 1 van de lijst met ijzerrijke voeding staat rood vlees! Neem gerust een stukje rundvlees, lamsvlees en kalfsvlees: hierin zit gemiddeld 2,5 mg ijzer per portie.
Onvoldoende inname van ijzer, verhoogde vraag, slechte absorptie of bloedverlies kunnen lage ferritine veroorzaken. U kunt ferritineniveaus verhogen door een ijzerrijk voedsel te combineren met een bron van vitamine C, verborgen lever te gebruiken, een zacht ijzersupplement te nemen en te koken met gietijzeren pannen .
Havermout is net als donker brood en muesli een bron van B-vitamines, ijzer en kalium. Zoals in de tabel hieronder te zien is, is de hoeveelheid ijzer in havermout twee keer zo veel als in volkorenbrood en muesli. De hoeveelheid kalium is hoger dan in volkorenbrood en lager dan in muesli.
Wijn heeft vaak een hoog ijzergehalte , waardoor de hoeveelheid opgenomen ijzer aanzienlijk toeneemt (drie keer). Melk en bier hebben geen significant effect.
Heb je een ijzertekort? Eet ijzerrijke voeding, combineer het met vitamine C en verbeter je ijzergehalte met lactoferrine door krachttraining op een nuchtere maag. Daarnaast is het een goed idee om volkoren granen, calcium en cafeïne te beperken.
Focus je op donkergroen, want groene bladgroenten bevatten het meeste ijzer van alle groenten. Denk aan spinazie, boerenkool, andijvie, postelein, raapstelen, snijbiet en andijvie.
Calciumrijke producten (bijvoorbeeld zuivel) kunnen de ijzeropname mogelijk wat remmen. Ook wordt het aangeraden om zwarte thee te drinken bij de hoofdmaaltijden.
Paardenbloemthee : Paardenbloemwortelthee kan de gezondheid van de lever ondersteunen en de ijzeropname verbeteren, wat helpt bij de productie van rode bloedcellen. Peterseliethee: Peterselie is een goede bron van vitamine C en ijzer, waardoor peterseliethee een nuttige aanvulling is op uw dieet.
Rijke bron van foliumzuur en ijzer:
IJzer is rijk aan peterselie. IJzer helpt de zuurstof in rode bloedcellen te behouden en voorkomt bloedarmoede door ijzertekort. Peterselie bevat veel ijzer, daarom wordt het gebruikt om bloedarmoede te genezen . Peterselie toevoegen aan uw voedsel is een eenvoudige methode om uw ijzerconsumptie te verhogen.