4. Gekookte pasta. Heb je wat spaghetti en saus over, en sta je op het punt om alles samen in een diepvriesdoosje te stoppen? Niet doen: de pasta zal bij het ontdooien meer weghebben van een papje dan van heerlijke deegsliertjes.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE VRIEZER
Het beste resultaat krijg je door de pasta samen met de saus in te vriezen. Dit voorkomt plakken en zorgt ervoor dat je een complete maaltijd hebt als je het weer ontdooit.
Tip: bolognesesaus invriezen
Dit recept voor spaghetti bolognese saus maakt ruim voldoende voor 12 personen en kun je dus goed invriezen in porties.
De meeste sauzen en soepen bederven snel met uitzondering van een vinaigrette, maar ook die gaat kwalitatief mettertijd achteruit. De koelkast en diepvries zijn de plaats voor alle sauzen en soepen gemaakt met bouillon, puree, melkproducten of eieren te bewaren.
Ja, je kunt zowel gekookte als verse pasta invriezen. Verse pasta invriezen vereist dat je de pasta eerst lichtjes laat drogen voordat je het in luchtdichte zakken of bakjes doet.
Pasta, vlees en saus apart invriezen
Bewaar alles in aparte diepvriesbestendige zakken, zorg ervoor dat u de saus dubbel verpakt om lekkage te voorkomen . Vries tot zes maanden in voor de beste kwaliteit en om vriesbrand te voorkomen.
Antwoord: Jazeker! Wij raden aan om de noedels apart te houden van de rest van het gerecht, zodat de textuur beter behouden blijft.
Doorgaans blijven ze diepgevroren minstens drie maanden goed. Pastasauzen komen bijvoorbeeld na al die tijd ongeschonden uit de diepvries. Hoewel de lage temperatuur de binding van de saus wel kan beïnvloeden. Dat hoeft echter geen probleem te zijn.
Recept voor pasta bolognese
U kunt de extra porties invriezen, zodat u ze later makkelijk kunt klaarmaken.
Eenmaal in de vriezer is bevroren spaghettisaus ongeveer drie maanden houdbaar. Daarna kan er vriesbrand optreden, waardoor uw smakelijke saus minder smaakvol wordt. Label uw containers met datums, zodat u kunt bijhouden hoe lang elke container saus houdbaar is. U zult uzelf later dankbaar zijn!
De koelkast is de veiligste plek om voedsel te ontdooien . Deze zal altijd ruim onder de "gevarenzone"-temperatuur blijven, waar bacteriën kunnen gaan groeien. Deze methode kan het langst duren, maar het is de voorkeursmethode voor het ontdooien van diepvriesmaaltijden.
Diepvriespasta kan ongeveer drie maanden bewaard worden, maar voor optimale versheid eet je de noedels het beste binnen twee maanden. Voedsel met een hoog watergehalte, zoals pasta, kan vriesbrand veroorzaken als het te lang wordt bewaard. Het is het beste om de pasta in de koelkast te laten ontdooien, wat een paar uur duurt.
Bewaar overgebleven saus in diepvrieszakken of diepvriesbestendige containers tot 6 maanden . Houd er rekening mee dat tomatensaus waarschijnlijk vlekken op plastic containers zal achterlaten, dus als u ervoor kiest om in een plastic container in te vriezen, zorg er dan voor dat het er een is waarvan u het niet erg vindt dat het vlekken krijgt. Om te ontdooien, zet u het een nacht in de koelkast.
Een restje lasagne of pasta, een curry of een ovenschotel, bijvoorbeeld. Zo'n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig. Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in.
De meeste voedingsmiddelen kunnen goed worden ingevroren in glas, waaronder fruit, groenten, soepen en sauzen, babyvoeding, restjes, koekjes en groenteschillen en -resten (ideaal voor het maken van bouillon).
Laat de saus een nacht ontdooien in de koelkast of magnetron . Haal de ontdooide saus uit de container en doe deze in de pan. Kook op middelhoog vuur, af en toe roerend, tot de temperatuur 160°F bereikt (ongeveer 5 minuten). WANNEER U HET IN EEN MAGNETRON OPWARMT, KUNNEN HET PRODUCT EN DE CONTAINER EXTREEM HEET WORDEN.
Laat de saus afkoelen. Giet de saus in litercontainers of diepvrieszakken . Bewaar in de vriezer. Let op: U kunt er hamburgers, champignons etc. aan toevoegen.
Bak het. Als je pastagerecht al bedekt is met saus, kan het opwarmen in de oven de beste optie zijn. Doe je pasta (saus en al) in een ovenvaste ovenschaal, dek het af met folie en bak het 15 tot 20 minuten op 350℉ .
Om in te vriezen, stel je de pastaschotel samen. Bedek met een dubbele laag ingevette aluminiumfolie (zodat de kaas niet blijft plakken). Bak, afgedekt, rechtstreeks uit de vriezer op 350 graden F.
Kun je spaghetti invriezen die al met saus is gemengd? Ja, maar volg dezelfde methode als hierboven wanneer je het ontdooit en laat het op kamertemperatuur komen voordat je het opwarmt in de magnetron .
Hoe lang zijn specifieke sauzen houdbaar in de koelkast? Op tomaten gebaseerde pastasauzen, zoals marinara, blijven ongeveer vijf tot zes dagen na opening vers, en op olie gebaseerde sauzen kunnen ongeveer een week of zo houdbaar zijn. Als u echter bederfelijke producten zoals zuivel of vlees toevoegt, kunt u ze het beste binnen drie of vier dagen gebruiken, net als de meeste andere restjes.
Ja, het is veilig om overgebleven voedsel opnieuw in te vriezen nadat u eerder ingevroren restjes opnieuw hebt opgewarmd tot een veilige temperatuur van 165 °F, gemeten met een voedselthermometer .