De kaas in Frankrijk is niet op elke plek even duur. Zo kan het zijn dat de ene kaas in Parijs 6 euro kost en de kaas in Lyon maar 4 euro. Toch verschilt de prijs maar weinig met de prijs in Nederland.
In 2021 bedroeg de gemiddelde prijs van kaas per kilogram in Frankrijk 10,02 euro , iets hoger dan de mediaanprijs van koemelkkaas. Voor gemengde kaas bedroeg de gemiddelde prijs ongeveer 17,73 euro per kilogram.
Als u gaat kamperen in Frankrijk zult u af en toe ook boodschappen moeten doen. In Frankrijk bent u dan wat duurder uit dan thuis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat boodschappen gemiddeld 16 procent duurder zijn dan in Nederland. Vooral groente en fruit zijn in Frankrijk een stuk duurder dan in Nederland.
Zonder verassing zijn de 3 bestverkochte kazen ook echte Franse kazen: camemberts & brie worden namelijk het meest gegeten in Frankrijk. Deze worden gevolgd door de Roquefort blauwschimmelkaas en maakt zo de Top 3 kazen een echte Franse “Trois Premiers”.
Frankrijk is het duurst, met een prijsniveau van 16 procent boven dat in de EU. Wie van barbecueën houdt, is het duurste uit in Oostenrijk. Vleesprijzen liggen er 45 procent boven het Europees gemiddelde, Frankrijk is 30 procent duurder. Spanje is opnieuw het laagst geprijsd, gevolgd door Duitsland en Italië.
De kosten van voedsel in Frankrijk
In Frankrijk kun je verwachten dat je ongeveer €25-40 per dag uitgeeft aan maaltijden . Dit bedrag varieert echter op basis van een aantal factoren, waaronder welke stad je bezoekt en waar je besluit te eten. Lunch met een drankje in Parijs kan bijna €16 kosten, maar een straatcrêpe kost normaal gesproken slechts €5.
Guy Savoy, Parijs
Zo kost het menu bij het driesterrenrestaurant van Guy Savoy maar liefst 570 euro. Daarvoor krijg je gelukkig wel oesters, kaviaar, kreeft, coquilles en zwarte truffel.
Brie en Camembert zijn voorbeelden van de populairste Franse kazen in de categorie 'zacht', met een natuurlijke korst, terwijl Muenster en Livarot 'gewassen korst'-soorten zijn.
De belangrijkste is simpel en gaat om wannéér je kaas eet. Fransen eten kaas ná het hoofdgerecht en vóór het toetje. Heel soms willen de Fransen vrienden nog wel een stukje kaas aanbieden als aperitief, maar het gros van de kaasconsumptie in Frankrijk komt voor het zoete dessert.
Leclerc blijkt de goedkoopste supermarkt te zijn. Een vergelijking in januari 2024 door Le Parisien toonde dat een winkelkarretje met 20 producten bij Leclerc 77,15 euro kostte, terwijl dezelfde producten bij keten Auchan 82,24 euro kostte.
Ook de ketens passen een verschillende prijzenpolitiek toe. Wie zweert bij Aldi, blijft beter in België, want de Franse Aldi is gemiddeld 6 procent duurder. De Franse Carrefour en Lidl zijn 8 procent goedkoper dan hun Belgische tegenhanger.
Bij ALDI kan je goedkoop kaas kopen in allerlei verschillende smaken. Daarmee is het feest nog lang niet voorbij. Er zijn namelijk ook veel verschillende soorten en maten. Denk aan voorgesneden plakken kaas om het lekker makkelijk te houden.
Wat kost een hele kaas? Een hele kaas kopen is een traktatie voor uw smaakpapillen. Daarnaast is het ook nog eens voordelig voor uw portemonnee. Vergelijk bijvoorbeeld de prijs van een stuk Goudse 48+ jong belegen kaas van 3 kg (€41,95) met dezelfde kaas van 12 kg (€134,95).
De Lidl bleek voor de meeste producten de goedkoopste supermarkt te zijn. Voor biologisch vlees en kaas bleek de boer de goedkoopste (en duidelijk de lekkerste).
De kaas in Frankrijk is niet op elke plek even duur. Zo kan het zijn dat de ene kaas in Parijs 6 euro kost en de kaas in Lyon maar 4 euro. Toch verschilt de prijs maar weinig met de prijs in Nederland.
Het belangrijkste is om kaas te begeleiden met brood en wijn en als je het bij het aperitief proeft, is de charcuterie onmisbaar! Op dit bord worden verschillende soorten kaas geserveerd. Fransen houden ervan om te kiezen en te genieten van variatie. Om dit te bereiken, wordt een kaasplank meestal samengesteld met kazen van alle soorten.
De Fransen serveren Brie traditioneel met stokbrood of ander knapperig brood dat niet bij de kaas past.
Camembert is zeker de beroemdste kaas in Frankrijk. Oorspronkelijk uit Normandië, is het een zachte kaas met een bloeiende korst. Traditioneel gemaakt met rauwe koemelk, maar ook te vinden met gepasteuriseerde melk. Maar de smaak van camembert gemaakt met gepasteuriseerde melk is lichter.
Ja, de schil is over het algemeen veilig om te eten
"Proef gewoon een klein beetje, dan komt het goed. De culturen zijn goed voor je darmgezondheid en ze zullen je geen kwaad doen," zegt hij. "Geen enkele kaasmaker zou iets op de kaas doen dat schadelijk zou zijn."
Er wordt wel warm gegeten maar kleinere porties. Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
Qua A-merken ben je al helemaal voordeliger uit op vakantie. Deze zijn in Duitsland en Frankrijk juist 29 procent goedkoper dan in Nederland. Ontbijten, lunchen of avondeten met producten uit de supermarkt, het kan dus voordeliger zijn dan buiten de deur eten en drinken.
Is Frankrijk een duur land? Frankrijk is over het algemeen geen duur vakantieland, maar ook geen goedkope bestemming. Uit eten gaan of ergens iets drinken is vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Ook prijzen in de supermarkt zijn redelijk vergelijkbaar.