Voedingsschema voor je kindje vanaf 12 maanden Je kindje heeft per kg lichaamsgewicht ongeveer 150ml vocht nodig per dag, dit is inclusief borstvoeding of Dreumesmelk. Geef hem naast zijn melk dus ook af en toe wat te drinken tussendoor.
Dan drinkt je baby ongeveer 4 tot 5 voedingen per dag van 160 tot 200 ml per voeding. Geef flessen van maximaal 200 ml per keer, flessen van meer dan 200 ml zijn te groot voor de maag van je baby. Geef liever vaker een fles met een kleine hoeveelheid dan minder vaak een fles met grote hoeveelheid.
Een kind van 1 tot 4 jaar heeft per dag ongeveer 300 milliliter = 2 bekertjes melk(producten) nodig.
Uw kind heeft dan ongeveer 300 milliliter halfvolle of magere melkproducten per dag nodig. Geef als ouders het goede voorbeeld. Eet zelf gezond, gevarieerd en eet aan tafel.
Tussen 15 en 18 maanden is de beste leeftijd om ook de melkvoeding geleidelijk aan in een open beker te geven. Zodra je peuter zittend 100 à 200 ml melk(voeding) uit een kopje kan drinken, kan je de fles geleidelijk aan stopzetten.
Blijf oefenen met drinken uit een gewone (oefen)beker en bouw de zuigfles af rond de eerste verjaardag. Eet samen aan tafel op vaste momenten. Geef het drinken na het eten. Maak van de maaltijden een gezellig samenzijn en geef je kind een goed voorbeeld.
Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30. Veel ouders kiezen ervoor om deze voeding niet te geven en te wachten tot hun baby zelf komt. Uiteraard beslis je dit helemaal zelf.
Vanaf één jaar heeft je kind elke dag ongeveer 6-7 bekertjes drinken nodig. Daaronder vallen ook melkproducten zoals melk en yoghurt. Hiervan heeft je kind ongeveer twee bekertjes op een dag (300 ml) nodig. Geef je veel meer, dan heeft hij minder trek in zijn eten.
Vanaf 1 jaar
Na de eerste verjaardag mag je kind met jouw maaltijd mee-eten en gewone melk drinken. Totaal 300 ml, inclusief eventueel yoghurt. Bijvoorbeeld 2 porties van 150 ml of 3 porties van 100 ml. Blijf voorzichtig met zout en suiker.
Je kind heeft ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag nodig, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch ( zie de dagmenu's). Je kunt brood bij het ontbijt afwisselen met een keer havermout, muesli of andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout.
In dit stadium van spenen kan uw baby nog maar 3 keer per dag melk drinken . Als u borstvoeding geeft, zal uw baby zijn voeding aanpassen aan de hoeveelheid voedsel die hij/zij krijgt. Als uw baby voor het eerst flesvoeding krijgt, heeft hij/zij misschien ongeveer 400 ml per dag nodig, maar gebruik dit als richtlijn.
Tussen de leeftijd van 12 en 18 maanden is een goed moment om over te stappen op een beker . In plaats van in één keer te stoppen met flessen, laat u ze langzaam uit het voedingsschema vallen, te beginnen met de maaltijd. Bied volle melk aan in een beker nadat uw kind is begonnen met de maaltijd.
Deskundigen raden aan om niet meer dan 1 en twee derde tot 2 kopjes melk per dag te drinken voor peuters tussen 1 en 2 jaar oud. Kinderen ouder dan 2 jaar moeten dagelijks 2 tot 2,5 kopjes melk drinken. Peuters jonger dan 2 jaar moeten volle melk drinken voor het vet en de voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezonde ontwikkeling van botten en organen.
Richtlijn: ongeveer 300 ml (2 bekertjes) per dag. 3 keer per dag een maaltijd, bijvoorbeeld 's ochtends en 's middags een boterham en 's avonds een warme maaltijd. Toelichting melk: vanaf 1 jaar heeft je kindje geen opvolgmelk meer nodig. Je kleine dreumes is er dan aan toe om halfvolle of magere melk te drinken.
Voedingsschema voor je kindje vanaf 12 maanden
Je kindje heeft per kg lichaamsgewicht ongeveer 150ml vocht nodig per dag, dit is inclusief borstvoeding of Dreumesmelk. Geef hem naast zijn melk dus ook af en toe wat te drinken tussendoor.
Voeding voor uw baby: van 7 tot 9 maanden
Vanaf ongeveer 7 maanden zal uw baby geleidelijk overgaan op 3 maaltijden per dag (ontbijt, lunch en thee), naast de gebruikelijke voeding met melk. Dit kan oplopen tot ongeveer 4 maaltijden per dag (bijvoorbeeld bij het wakker worden, na de lunch, na de thee en voor het slapengaan).
Fruit is een geweldige optie voor het ontbijt van een 1-jarige, het biedt belangrijke voedingsstoffen en variatie. Het aanbieden van verschillende soorten fruit zoals bananen, bessen en sinaasappels is een goede manier om je kleintje te voeden.
Ja . Yoghurt is rijk aan eiwitten, vet en koolhydraten om de bouwstenen te leveren voor de groei en ontwikkeling van de baby. Het is ook rijk aan voedingsstoffen zoals calcium, zink, choline, kalium en omega-3-vetzuren, evenals vitamines A, B6, B12 en D.
Op het bord van je dreumes of peuter ligt elke dag ongeveer: 1 tot 2 opscheplepels groente (50 tot 100 gram) 1 tot 2 opscheplepels aardappelen, couscous, bulgur, volkorenpasta of zilvervliesrijst (50 tot 120 gram) 50 gram vlees, vis, peulvruchten of vegetarisch product, inclusief vleeswaren op brood.
Gemiddeld kunnen kindjes vanaf de leeftijd van ongeveer vier à vijf maanden doorslapen na de laatste avondvoeding van 22:30 uur. Vanaf zes à zeven maanden kunnen veel kinderen de hele nacht (tussen 19:00 – 7:00) doorslapen zonder voeding, maar sommige kindjes hebben tot zeker 10 maanden nog een nachtvoeding nodig.
Stop met flesvoeding om de 3 tot 4 dagen . Gebruik de reactie van uw kind om te bepalen hoe snel dit moet gebeuren. Vervang elke flesvoeding door een kopje en extra vasthouden. Stop met flesvoeding in de volgende volgorde: 's middags, laat in de middag, 's ochtends en ten slotte voor het slapengaan.
Geleidelijk gaat u borst- of flesvoeding vervangen door vaste voeding.
Zodra uw baby 1 jaar oud is, moet het voeden uit een fles worden afgeraden. Wanneer u een fles of oefenbeker gebruikt, doe er dan niets anders in dan moedermelk, flesvoeding of water, en voeg niets anders toe (inclusief suiker, granen, babyrijst of chocoladepoeder) aan de voeding.
Water is de eerste keuze! Een peuter heeft 5-7 bekertjes water, melk en thee zonder suiker per dag nodig (ongeveer 750 ml). Bied het drinken aan bij elke maaltijd of tussendoortje, dat zijn al zo'n 3-5 bekertjes per dag.
Ongeveer 2 voedingen per dag. Richtlijn: 150-200 ml per fles. 3 keer per dag een maaltijd, bijvoorbeeld 2 keer brood en 1 keer warm. Tussendoor een groente- en of fruithapje, soepstengel of rijstwafel.