Prei houdt van voedzame waterdoorlatende grond; een beetje bijmesten tijdens de groei doet de planten goed. Plassen regenwater tussen de preiplanten vergroten de kans op rotten.
Prei heeft vliegende insecten nodig voor zijn bestuiving. Dit kunnen vliegen, zweefvliegen, bijen, hommels en andere vliegende insecten zijn. Zij worden aangetrokken door de mooie, witte bloemetjes. Prei schiet voortijdig in het zaad bij temperaturen die lager liggen dan 18 °C.
Witrot is een ernstige schimmelziekte van uien, knoflook en prei die vergeelde, verwelkende bladeren en rotting van de wortels en bol veroorzaakt. Het kan vele jaren in de grond blijven zitten.
De jonge rupsen van de preimot graven zich in het blad en laten bruinwitte vlekken achter op de buitenste delen van de prei. Naarmate ze groter worden, dringen ze dieper door in de kern van de prei, wat leidt tot meer schade en rotting, wat leidt tot slijmerige gele bladeren en de ineenstorting van de plant.
Beschermen in de tuin van prei en fruitbomen en tegen insecten. Voor een voorreinigende werking op het wasgoed. Soda oplossen in heet water en daarna eventueel koud water toevoegen.
Wordt de prei pas in januari – februari geoogst, dan gebruik je in het najaar best een traagwerkende stikstofmeststof. Een najaarsbemesting kan bijvoorbeeld met Sulfammo. Dit is een traagwerkende meststof waarin ook zwavel zit.
Kalk: een must in de moestuin
Groenten, de meeste bessen (behalve blauwe bessen) en fruit- en notenbomen houden van licht kalkrijke grond. Kolen maar ook sla, spinazie, selder en prei groeien het best met wat extra kalk.
Prei heeft een zonnige, open plek nodig in goed omgespitte grond waaraan veel organisch materiaal is toegevoegd. Schimmelziekte roest , klein probleem vanaf de zomer. Om dit probleem te voorkomen plant u roestbestendige variëteiten. De vroegste variëteiten kunnen vanaf de late winter onder dekking worden gezaaid, en andere vanaf het midden van de lente.
Preiroest is een ziekte die wordt veroorzaakt door de schimmel Puccinia porri (syn. P. allii) . Het is belangrijk op prei en knoflook, maar tast ook uien, bieslook en andere Allium spp. aan.
Vanaf eind mei tot juli kun je ze dan uitplanten op 40 x 15 cm. De plantjes zijn dan ongeveer vier tot zes millimeter dik (het liefst zo dik als een potloodje). Plant de prei het liefst zo diep mogelijk, dat ze nog net boven de grond uitsteken.
prei groeit minder goed als er in het voorjaar onverteerde stalmest of veel plantenresten in de grond gebracht wordt. Heb je geen stalmest ter beschikking, kun je ook compost aanschaffen via de webwinkel van deze site.
Voor venkel, prei, paksoi en selder geldt dezelfde regel. Je houdt de onderste stronkjes over, zet ze in water tot zich worteltjes vormen en plant ze vervolgens uit in potgrond of volle grond. Je hoeft dus die harde stronkjes niet langer weg te gooien maar kunt ze nuttig gebruiken.
Waarom is prei goed voor je gezondheid:
De prei is rijk aan folaat (vitamine B11). Deze vitamine is onder andere van belang voor de aanmaak van je cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt het bij aan een normale psychologische functie en een goede weerstand.
Sommige tweejarige gewassen (die in het eerste jaar groeien en in het tweede jaar bloeien), zoals uien, prei, wortelen en bieten, kunnen in het eerste jaar al bloemen krijgen. Dit komt door onstabiele weersomstandigheden vroeg in het seizoen en gebeurt meestal na een langdurige koude periode, vaak tijdens de voortplantingsfase .
Je kan het gebruiken ter vervanging van uien. Het groen van de prei heeft een mildere smaak dan een ui. Ideaal voor wie niet graag een overheersende uiensmaak in een gerecht heeft. Laat het groen zacht worden of bak het net kort aan voor een knapperig effect, afhankelijk van je eigen smaak.
Daarom gaat prei soms al eerder bloeien. Doorgeschoten prei is nog steeds eetbaar maar er zit een harde stengel van binnen. Dat wil je voorkomen. Mocht prei toch gaan bloeien dan zijn ook de bloeistengel en bloemetjes te oogsten.
Wissel uw gewassen regelmatig af om te voorkomen dat preiroestsporen zich in de grond ophopen , en overweeg om een aantal van de roestbestendigere soorten prei te planten, zoals 'Autumn Giant' of 'Porbella'. Voorkom preiroest door optimale groeiomstandigheden te bieden, en als u het toch ziet, vernietig dan onmiddellijk de aangetaste bladeren.
Roest voorkomen doe je zo
Dit doe je door voorwerpen op een droge plek te bewaren, maar ook door het ijzer te beschermen met bijvoorbeeld een laklaag of primer. Ook het regelmatig smeren van metalen voorwerpen met vet, olie of andere smeermiddelen helpt om roest te voorkomen.
Er kan bij vochtig weer (najaar of voorjaar) roest of papiervlekkenziekte optreden bij prei. Roest is een schimmel die je herkent aan bruine vlekken op het blad, de papiervlekkenziekte is verwant aan de aardappelziekte, maar geeft uitgedroogde witte plekken op het blad.
Over het algemeen kun je prei in de herfst en winter in de grond laten zitten totdat je ze wilt eten . Maar als ze dreigen te gaan bloeien, denk dan nog eens goed na….
Bij het planten van winterprei kan het verstandig zijn om in de loop van het seizoen nog wat mest toe te voegen. Prei houdt echter niet zo van onverteerde mest. Gebruik dus alleen goed verteerde stalmest óf bemest in het najaar zodat de mest alle tijd heeft om goed te verteren.
Te veel schaduw, vooral als de dagen in de winter korter worden, kan ervoor zorgen dat prei spichtig wordt met dunne stengels die vatbaar kunnen zijn voor plagen zoals bladluizen. Prei kan ook in potten worden gekweekt; zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen elke zaailing voor een goede stengelontwikkeling.
Biologische tuinders zouden moeten werken met rijke, afgewerkte compost. Strooi kalk als uw grond te zuur is (een pH onder 6,0). Als u commerciële meststof gebruikt (wij raden 10-20-10 aan), verdeel dan 1/2 kopje meststof per 10 lineaire voet rij en graaf grondig in de bovenste 4-6 inch grond.
Ze heeft veel voeding nodig, vooral stikstof (voor bladgroei), maar pas op met overbemesten. Naast de algemene voorbereiding van het onderspitten van oude stalmest geven we een week of 3 voor het planten wat bloedmeel of een andere stikstofrijke organische meststof.
Plant de prei op 3cm van elkaar in rijen 40cm uit elkaar. Prei dient diep geplant te worden, 15cm diep.