Het eerste echte betaalmiddel was zout, wat een kostbaar product was, aangezien er levensmiddelen in bewaard konden worden. In het Romeinse Rijk werden soldaten uitbetaald in 'sal', het Latijnse woord voor zout. Hieraan dankt ook het woord 'salaris' haar bestaan. De 1e geldmunten doken 700 voor Christus op.
Zout was erg duur en wie het zich kon veroorloven was kennelijk kapitaalkrachtig genoeg voor een "overheidsbijdrage". Het zout moest echter droog bewaard worden, want door de vochtige huizen van die tijd werd het anders te klonterig voor gebruik.
Het eerste echte betaalmiddel was zout. Zout was een kostbaar product omdat er levensmiddelen in bewaard konden worden. In het Romeinse Rijk werden de soldaten dan ook uitbetaald in 'sal', het Latijnse woord voor zout. Aan deze vorm van loon dankt het woord 'salaris' haar bestaan.
Het oudste zout is zo'n 600 miljoen jaar oud. Zo oud zout vind je in Punjab, Salt Range en Siberië. In Nederland is het zout tussen de 255 en 200 miljoen jaar oud. Het zout dat in Nederland uit de bodem wordt gehaald is tussen de 255 en 225 miljoen jaar oud.
Het eerste bewijs van munten zoals we die nu kennen dateert uit 700 voor Christus. In het koninkrijk Lydië (nu West-Turkije) betalen ze met klompjes die bestaan uit goud en zilver. Vanuit Turkije vinden de klompjes hun weg naar de rest van Europa, al duurt het nog even voordat het een veelgebruikt betaalmiddel wordt.
Gaat contant geld binnenkort verdwijnen? Nee. Contant geld blijft voorlopig het standaard betaalmiddel.
Messenmunten waren vermoedelijk het eerste echte geld ter wereld. In de loop der jaren maakten de Chinezen gaten in de messen om ze aan een snoer te kunnen rijgen. Ook spades werden op deze manier bewerkt.
Het woord "salaris" is afgeleid van het woord "zout". Zout werd zeer gewaardeerd en de productie ervan was in de oudheid wettelijk beperkt, dus werd het historisch gezien gebruikt als een methode van handel en valuta. Het woord "salade" is ook afkomstig van "zout", en begon met de vroege Romeinen die hun bladgroenten en groenten zouten.
Zout werd gebruikt als betaalmiddel in het oude Rome , en de wortels van de woorden "soldaat" en "salaris" kunnen worden herleid tot Latijnse woorden die betrekking hebben op het geven of ontvangen van zout. Tijdens de middeleeuwen werd zout vervoerd over wegen die speciaal voor dat doel waren aangelegd.
Het toevoegen van zout aan voedsel begon relatief recent, ongeveer 5000 jaar geleden . Naarmate mensen er steeds meer aan verslaafd raakten, werd zout het belangrijkste handelsobject en de economische basis van verschillende rijken.
Eerst was er helemaal geen geld. Mensen deden toen aan ruilhandel. Ze ruilden bijvoorbeeld een brood tegen drie eieren. Later werden goederen betaald met stukjes goud en zilver.
2500 v.
Over de oorsprong van geld is niet veel bekend. De eerste vermelding van geld komt uit Mesopotamië, het tegenwoordige Irak. Volgens oude kleitabletten met spijkerschrift was puur zilver het eerste gestandaardiseerde betaalmiddel. De kostbare staven werden in stukken gehakt en gewogen bij een handelstransactie.
De eerste sporen van zoutwinning zijn gevonden in China en dateren van ongeveer 5500 jaar voor onze jaartelling. Ook in het Oude Egypte kende men reeds het gebruik van zout, niet alleen als smaakstof bij het eten, maar voornamelijk als conserveringsmiddel voor voedsel en als cruciaal component bij het mummificeren.
Een ounce zout kon ooit worden geruild voor een ounce goud. Nu is het idee lachwekkend, met goudkosten die oplopen tot meer dan $ 2.000 per ounce, terwijl 26 ounces zout slechts $ 1 waard is .
Het meest verfijnde, meest smaakvolle en kostbaarste zout ter wereld, dat is fleur de sel. Dit zeezout wordt op duurzame wijze gewonnen, en is een echte topper in de keuken. Het geeft uw gerechten een exclusieve toets en een verfijnde smaak.
Er zijn een aantal redenen waarom sommige zoutsoorten veel duurder zijn dan andere: Productieproces Het productieproces van zout kan arbeidsintensief en tijdrovend zijn, wat de prijs opdrijft. Bijvoorbeeld voor fleur de sel of Keltisch zeezout, waar het zout met de hand wordt geoogst van de oppervlakte van zoutpannen.
Zout is een levensbehoefte en was een mineraal dat al sinds de oudheid in veel culturen werd gebruikt als smaakmaker, conserveermiddel, ontsmettingsmiddel, onderdeel van ceremoniële offers en als ruilmiddel . De Bijbel bevat talloze verwijzingen naar zout.
Zout was echter vaak moeilijk te verkrijgen, dus het was een zeer gewaardeerd handelsartikel en werd door veel samenlevingen, waaronder Rome, als een vorm van betaalmiddel beschouwd . Volgens Plinius de Oudere werden Romeinse soldaten betaald in zout, waarvan het woord salaris is afgeleid, hoewel dit door historici wordt betwist.
In de Romeinse tijd en gedurende de middeleeuwen was zout een waardevol handelsartikel, ook wel "wit goud" genoemd. Deze grote vraag naar zout was te danken aan het belangrijke gebruik ervan bij het conserveren van voedsel, met name vlees en vis. Omdat het zo waardevol was, werden soldaten in het Romeinse leger soms betaald met zout in plaats van geld.
Hoewel er in de wereld veel zout is, was het lange tijd een erg schaars en dus kostbaar goed. Reden is dat er weinig plaatsen zijn waar zout zomaar voor het grijpen ligt. Veelal bevindt het zich een paar honderd meter onder de bodem. Zout is immers altijd het restant van zeewater dat is verdampt.
Zout was op een bepaald moment in de geschiedenis zo waardevol dat het werd verhandeld met een waarde die groter was dan goud . Peper was ook ooit extreem waardevol als handelswaar. Aanvankelijk voornamelijk geteeld in India, werd het al snel populair in Europa.
Zout was kostbaar in de 17de eeuw. Op de tafel nam het een ereplaats in. Zoutvaten waren dan ook opvallend vormgegeven kunstwerken.
Contant geld gaat niet verdwijnen. Het is belangrijk dat u met contant geld kunt blijven betalen. Daarom maakt het kabinet afspraken met banken en winkeliers.
Hoeveel contant geld mag ik ontvangen? Je mag van je klant maximaal 3.000 euro ontvangen in cash, ongeacht de grootte van het factuurbedrag. Deze regeling is van toepassing op handelaars, vrije beroepen, land- en tuinbouwers en vzw's.
Mesopotamië was het eerste rijk
Die hadden eeuwenlang zij aan zij met de Soemeriërs geleefd en veel van hen overgenomen, maar rond 2350 v. Chr. had de Akkadische koning Sargon I er genoeg van om slechts een van de vele vorsten te zijn. Hij onderwierp de Soemerische stadstaten en creëerde zo het eerste rijk ter wereld.