Andijviestamppot: hoe bewaren / invriezen / opwarmen? Andijviestamppot bewaren kan – eenmaal afgekoeld – 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. Eenmaal ingevroren is andijviestamppot nog 2 maanden houdbaar in de vriezer. Zet voor de zekerheid altijd een datum op je ingevroren gerechten.
Wil je de maaltijd liever langer bewaren? In de vriezer blijft stamppot tot twee maanden goed.
Kijk bij voorverpakte gesneden andijvie goed naar de houdbaarheidsdatum. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je andijvie, na minimaal 2 minuten blancheren, ook in de diepvries bewaren. De groente is bij minimaal -18°C tot 12 maanden houdbaar.
Rauwe andijvie kun je niet zomaar invriezen. Je moet het eerst blancheren. Dit doe je door de andijvie eerst te koken en vervolgens in koud water te leggen.
Kun je stamppot rauwe andijvie opwarmen? Je kunt stamppot met rauwe andijvie opwarmen, maar je moet er rekening mee houden dat de andijvie tijdens het opwarmingsproces niet rauw blijft. De smaak verandert daarom iets, maar het is niet slecht voor je gezondheid.
Andijviestamppot: hoe bewaren / invriezen / opwarmen? Andijviestamppot bewaren kan – eenmaal afgekoeld – 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. Eenmaal ingevroren is andijviestamppot nog 2 maanden houdbaar in de vriezer. Zet voor de zekerheid altijd een datum op je ingevroren gerechten.
Stamppotten als hutspot, met boerenkool en zuurkool kun je wel prima invriezen volgens de tips in dit artikel.
Wil je andijvie invriezen? Blancheer de sla dan 2 min., laat goed uitlekken, stop in een diepvrieszakje en vries vervolgens in. Je kan diepgevroren andijvie tot 6 maanden bewaren. Ook gekookte andijvie kan je invriezen.
Bij aankoop hoort andijvie stevig en lichtgroen van kleur te zijn. Let erop dat de bladeren fris en onbeschadigd zijn. De onderkant van de stronk mag niet bruin of vochtig zijn.
Om te koken is al snel 400 gram per persoon nodig, rauw is zo'n 200 gram genoeg. De inhoud per zak is 400 gram.
Kun je andijvie rauw eten? Je kan andijvie zowel rauw als gekookt eten. Rauwe andijvie is lekker in een salade of stamppot.
Andijvie past prima in een PuurGezonde voeding. Net als alle andere groene bladgroenten, is het rijk aan vezels en vitamines. Vooral het buitenste groene blad is rijk aan vitamine A, vitamine C en vele mineralen zoals kalium, calcium, magnesium en ijzer.
Blancheer (kook) de bladeren daarna gedurende 1-2 minuten. Laat afkoelen in (ijs)koud water. Doe de andijvie in een zakje of doosje met goede sluiting en leg in de diepvries. Ingevroren andijvie kan je 3 tot 6 maanden bewaren.
Andijvie kun je invriezen en ongeveer *3 maanden* in de vriezer bewaren. Maar wel goed om te weten: invriezen zal de smaak en vooral de structuur van andijvie flink beïnvloeden. Andijvie bevat veel vocht dat uitzet bij het invriezen en daardoor de structuur van de andijviebladeren kapot maakt.
Was de andijvie goed onder stromend water. Doe een bodempje water in de pan en breng dit water aan de kook. Doe de gewassen andijvie in het kokende water en blancheer de andijvie gedurende ongeveer 1 minuut. De groente in een vergiet laten uitlekken en gedurende een paar minuten laten afkoelen.
Geen probleem. Hutspot mag je ook invriezen.
Bladgroenten. Sommige groenten warm je best niet voor een tweede keer op. Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Meerdere keren vis en nitraatrijke groente geen probleem
Ook voor nitraatrijke groente zelf geldt niet langer dat u het slechts in zeer beperkte mate mag consumeren. Meerdere keren sla, spinazie of andijvie per week is geen probleem.
Als de plant bloeit zijn de bladeren niet lekker meer want dan worden ze te bitter en beginnen dan ook geel te verkleuren (want uiteindelijk sterft de plant af als ze heeft gebloeid en zaden heeft gemaakt).
In principe kan je bijna alle voedingsmiddelen invriezen: vlees, vis, brood, gebak, groenten, fruit, en zelfs enkele zuivelproducten zijn geschikt om in te vriezen. De vuistregel bij voeding invriezen is dat je het ongeveer 3 maanden ingevroren kunt bewaren, zonder kwaliteitsverlies.
Ja, dat kan. Schil de aardappels en snijd ze in plakjes of blokjes. Blancheer ze 4 tot 5 minuten (afhankelijk van de grootte) in kokend water en koel ze snel af in een kom met koud (ijs)water. Dep de aardappels goed droog en vries ze in porties in.
Wat je beter niet invriest? Gerechten met zuivel zoals yoghurt, mayonaise of zure room. Zuivel schift namelijk bij het ontdooien. Vries ook geen salades in.
Stamppot of aardappelpuree opwarmen
Dit kunt u bijvoorbeeld doen, door het een dag van tevoren al uit de vriezer te halen en in de koelkast te laten ontdooien. Bent u dit vergeten of heeft u er geen tijd voor, dan kunt u er ook voor kiezen het gerecht in een pan op laag vuur te laten ontdooien.
Voor het veiligste resultaat moet u soepen binnen drie dagen na bereiding invriezen . De beste manier is om alle soepen in te vriezen op de dag dat u ze bereidt. Soep kan tot drie maanden in de vriezer blijven als u het goed bewaart, maar het zal minder vers zijn naarmate het langer in de vriezer staat.
Of bereid aardappelpuree uit een pak. Laat de puree afkoelen en doe hem over in een diepvries- en magnetronbestendige bakje en vries na het afkoelen in. Bewaartijd 1 à 2 maanden.