#1 HET HELPT HET STOLLINGSPROCES STOPPEN. Wanneer je eieren na het koken meteen laat schrikken, zet je het garingsproces stop. Eieren kunnen heel lang warm blijven, waardoor jouw goed getimede zachte eitje alsnog kan veranderen in een hardgekookt ei.
De belangrijkste reden om eieren te laten schrikken in koud water is het stoppen van het kookproces. Omdat eieren een schaal hebben, blijft het nog lang warm binnen in het ei. Daardoor blijft het ei verder garen. Wie een zachtgekookt ei wil, doet er dus goed aan om het af te koelen met koud water.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies. Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Tik met de bolle zijde van een eetlepel op de brede onderzijde van het ei (hier zit een luchtzakje) en breek de schaal. Pluk dan stukken eierschaal weg met je duim. Of beweeg de lepel onder het vlies tussen het ei en de schaal. De eierschaal kom er dan bijna in 1 beweging af.
Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en zet het vuur uit. Laat de eieren, afgedekt, 9 tot 12 minuten koken, afhankelijk van de gewenste gaarheid (zie foto). Doe de eieren in een kom met ijswater en laat ze 14 minuten afkoelen . Hierdoor zijn de eieren gemakkelijker te pellen.
In de regel is het zo dat een vers ei (3 dagen) moeilijker te pellen is. Dit komt doordat er bij een vers ei het eiwit nog dicht tegen het vliesje, en het vliesje nog dicht tegen de schaal aanzit.
Hoe verser de eieren, hoe moeilijker ze te pellen zijn. Dit komt doordat het eiwit of "albumine" in een vers ei een relatief lage pH-waarde heeft, waardoor het zuur is . Wanneer gekookt, hechten deze verse eiwitten zich sterk aan het membraan van de binnenste schaal.
Als je het ei onder koud stromend water houdt of in een kom water dompelt, helpt dit om de schaal te verwijderen. Gebruik bij het hardkoken van eieren altijd eieren die een paar dagen in de koelkast hebben gelegen, omdat ze gemakkelijker te pellen zijn dan verse eieren. Bewaar hardgekookte eieren in de koelkast in hun schaal en gebruik ze binnen een week.
Als de luchtvochtigheid in de broedmachine niet de juiste waarde heeft zal het kuiken niet uit het ei kunnen komen omdat de luchtkamer te klein is. Afhankelijk van het soort eieren moet er droger of natter worden gebroed. De luchtvochtigheid lees je af met een hygrometer.
In 1988 waarschuwde de toenmalige junior gezondheidsminister Edwina Currie het Britse publiek dat het grootste deel van de eierproductie in het VK werd beïnvloed door Salmonella . De gevolgen zorgden ervoor dat de verkoop van eieren kelderde.
Hoe lang kun je eieren bewaren? Rauwe eieren kunnen tot 4 weken bewaard worden in de koelkast. Volgens Europese regels is de THT-datum (ten minste houdbaar tot) maximaal 28 dagen na de legdatum. Maar je kunt ze vaak wel langer eten.
Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk. Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt.
Zet de pan op hoog vuur en breng aan de kook. Zodra het water kookt, zet u het vuur uit en doet u het deksel op de pan. Laat de eieren in het hete water staan voor de volgende tijden, afhankelijk van de gewenste gaarheid: 3 minuten voor ZACHT gekookt; 6 minuten voor MEDIUM gekookt; 12 minuten voor HARD gekookt.
Gelukkig is er een handige truc om de perfecte vullingsconsistentie te bereiken, naast je eierkooktechniek. En het is gemakkelijk om te doen. Om overtollige vloeistof te helpen absorberen, vouw je wat aardappelvlokken in het dooiermengsel . Een paar lepels van de gedroogde vlokken voegen zetmeel en rijkdom toe aan het dooiermengsel.
Hoe dan ook, ze blijven een week goed. De beste manier om gepelde eieren te bewaren is in een afsluitbare plastic zak of luchtdichte container. Ongepelde hardgekookte eieren kunnen onafgedekt in een kom of in een luchtdichte container worden bewaard.
Dit zijn de grootste boosdoeners: de eieren worden in koud water gelegd (dit kan ervoor zorgen dat het eiwit in het eiwit steviger aan de schaal blijft plakken). Breng in plaats daarvan het water aan de kook voordat u de eieren toevoegt. Onthoud, warme start, geen koude start.
Te weinig water zorgt ervoor dat delen van de eieren bloot komen te liggen en niet gaar worden . Als u 2 of 3 lagen eieren in een kleine pan hebt gestapeld, kunnen ze ongelijkmatig koken. Gebruik een grote pan en beperk het koken tot twee (2) dozijn eieren per keer.
En dat geeft overlast: ganzen brengen schade aan gewassen, ze zijn gevaarlijk in het (vlieg)verkeer (denk aan botsingen op luchthavens) en ze verdringen andere vogels. Bij een overschot worden de ganzen geschoten en tegenwoordig ook vergast. Een deel van dat vlees wordt gegeten, maar lang nog niet alles.
Hoe verser het ei, hoe moeilijker het is om te pellen na hard koken. Dat komt doordat de luchtcel, die zich aan het grote uiteinde van de schaal bevindt tussen de schaalmembranen, groter wordt naarmate het rauwe ei langer wordt bewaard . Naarmate de inhoud van het ei krimpt en de luchtcel groter wordt, wordt de schaal gemakkelijker te pellen.
Des te verser het ei, des te lastiger te pellen
Om te beginnen is het van belang hoe vers de eieren zijn. Verse eieren zijn lastiger te pellen dan eieren die al wat ouder zijn. Dit komt doordat het eiwit bij een vers ei dicht tegen het vlies aan zit en dit vlies dicht tegen de schaal aan zit.
Door een gat in de bolle kant van het ei te prikken met een speld of eierprikker kan de lucht uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor de kans op barsten kleiner wordt. Daarnaast moeten alle eieren net onder water zijn zodat ze tegelijk gaar zijn. Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken.
Kook slechts 5 minuten, haal dan van het vuur en laat de eieren nog 10 minuten afgedekt in de pan zitten . Met deze methode krijg je perfect hardgekookte eieren, zonder dat de buitenkant van de dooier groen wordt.
Stap 1: Zoek een pan met een uitneembaar mandje, zodat je je eieren volledig kunt onderdompelen. Stap 2: Breng een pan water aan de kook. Stap 3: Doe de eieren in het kokende water (alle eieren moeten ondergedompeld zijn) en pas de temperatuur aan zodat de eieren 20 minuten zachtjes koken.
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.