Soep invriezen (& ontdooien!) Dan is de vriezer je beste vriend. Laat de soep eerst volledig afkoelen tot kamertemperatuur zonder deksel op de pan. Verdeel de afgekoelde soep in diepvriesbakjes, eventueel in meerdere porties. Sluit af met de bijbehorende deksel en bewaar maximaal drie maanden in de vriezer.
Hoe bewaar je soep in de vriezer? Laat de soep op het aanrecht afkoelen en giet het daarna in luchtdichte bakjes of ziplockzakjes. Doe dat in porties: eenmaal bevroren kun je het niet meer in delen ontdooien. Leg de bakjes of zakjes vervolgens plat in de vriezer.
Niet geschikt voor de diepvriezer
Soep met zuivel wordt er bijvoorbeeld niet beter op. Room, melk en kaas schiften namelijk bij het ontdooien. Ook vette varianten zijn geen fan van de vriezer. Tijdens het bevriezen maakt vet zich immers los van de rest van de vloeistof.
Soep, saus en stoofgerechten kun je in een pan op heel laag vuur ontdooien en opwarmen. Giet eventueel een laagje water in de pan en sluit af met een deksel. Ovengerechten en gehaktbrood kun je zo uit de diepvries in de oven ontdooien en opwarmen of garen.
Verpak, label en dateer een plastic diepvrieszak met ritssluiting van een gallon of quart, doe deze in een kom en sla de zak over de rand. Schep soep in elke zak, laat wat extra ruimte over, laat dan de overtollige lucht eruit en sluit af. Vries de zakken in en leg ze plat in een enkele laag in de vriezer.
Romige soepen worden dikker in de vriezer , dus je moet geduld hebben als je ze ontdooit en opwarmt. Als ze te snel worden opgewarmd, kunnen romige soepen hun gladde consistentie verliezen. Geduld is het geheim van het invriezen van romige soep om smaak en consistentie te behouden tijdens extreme temperatuurveranderingen.
Het zal binnen een dag of twee ontdooien, afhankelijk van de grootte en vorm van de bewaarcontainer. Als je haast hebt, doe de soep dan in de container in een warmwaterbad totdat deze volledig ontdooid is . De tussenoptie is om de container onder te dompelen in warm water om de bevroren soepen van de zijkanten los te maken.
Als je soep hebt gemaakt en je weet dat je het binnen drie dagen opeet, kun je de soep het beste in de koelkast bewaren. Laat de soep eerst volledig afkoelen in de pan of in een bewaarbakje op kamertemperatuur. Dek de soep niet af, anders geef je bacteriën de kans om zich te ontwikkelen.
Kookroom heeft meestal een vetpercentage van 20 procent. Het wordt gebruikt om sauzen en soepen een romige smaak te geven. In kookroom zit een bindmiddel, waardoor het niet gaat schriften in warme gerechten.
Soep invriezen
Verpak de soep daarom in een hersluitbaar zakje. Leg het eerst plat neer om te laten bevriezen, daarna kan het ook rechtop gezet worden. Voor het eten laten ontdooien of met zakje en al in een pan met warm water opwarmen.
Laat producten snel afkoelen
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Denk bijvoorbeeld aan romige mosterd- of champignonsoep. Ook vette soepen zullen minder lekker zijn. Vetten scheiden namelijk vocht uit in de vriezer, waardoor de substantie verandert. De varianten met veel groente, granen en pasta (vermicelli) worden in de vriezer snel papperig.
Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C. Houd voor kant-en-klare soep 8 weken aan.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn . Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat ze in de koelkast worden gezet. Bedek voedsel om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel opneemt.
Als je bevroren soep op het fornuis opwarmt, zorg er dan voor dat je medium-lage hitte gebruikt . Hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat je soep verbrandt voordat deze volledig ontdooid is. Terwijl je je soep kookt, is het belangrijk om deze regelmatig te roeren. Je kunt ook een paar eetlepels water of bouillon toevoegen totdat je soep volledig ontdooid is.
Kun je soep een nachtje laten staan? In de meeste gevallen moet je soep niet een nachtje laten staan . Dit komt omdat gevaarlijke bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen als de bouillon in de soep afkoelt tot onder de 130°F.
Soep ontdooien in een warmwaterbadje
Supersnel soep ontdooien, doe je in warm water. Je zet gewoon het afgesloten potje in een warmwaterbad. Eens je ziet dat de randen ontdooid zijn, kun je de soep in een kookpot doen en opwarmen op een laag vuur. Laat de soep niet koken en roer regelmatig!
Vermijd zuivelproducten in romige soepen.
Bevriezing beschadigt de vetmoleculen, waardoor uw soep kan splijten en korrelig kan worden als u hem ontdooit. Gelukkig is er een vrij simpele oplossing: laat de zuivel weg als u de soep voor het eerst bereidt . De meeste recepten voor romige soep voegen de zuivel toch al toe aan het einde van het koken.
Als je de melk, room, roux of kaas al aan een soep hebt toegevoegd, raad ik je af om deze in te vriezen . Zuivelrijke soepen splijten vaak als ze eenmaal zijn ingevroren en hebben een korrelige textuur als ze zijn ontdooid. Je kunt echter een roomsoep invriezen als je vooruit plant! Bereid het recept zoals beschreven, maar laat de room, melk, roux of kaas weg.
Soep op basis van verse groenten of diepvriesgroenten bevat relatief weinig vet en is energie- of caloriearm (op voorwaarde dat je niet te gul omspringt met boter en room natuurlijk, en het is een goede bron van vitaminen (o.m. foliumzuur, vitamine E, beta-caroteen…), mineralen en vezels.
Bij het invriezen van soep kunt u elke gewenste container gebruiken, zolang deze maar veilig is voor de vriezer en u de hoofdruimte zoals hierboven aangegeven laat. U kunt diepvriesbestendige containers van plastic of glas gebruiken, evenals diepvriesbestendige zakken . Er zijn ook handige siliconen invriesbakjes verkrijgbaar die speciaal voor soep zijn gemaakt.
Vermijd snelle temperatuurveranderingen
Het is prima om potten op kamertemperatuur te vullen met hete vloeistof. Maar doe geen hete vloeistoffen in koude potten, en zet ook geen gloeiend hete, net gevulde potten meteen in de vriezer. Laat ze een beetje afkoelen op het aanrecht, zet ze dan in de koelkast en zet ze de volgende dag in de vriezer .
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.