Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Zo lijkt het dat sommige zuivelproducten, eieren, suiker en vlees de gewrichtspijn bij artrose patiënten zouden verergeren. Zo kun je je glaasje melk, schaaltje kwark of yoghurt en snoep beter laten staan bij erge gewrichtspijn. Vitamine C lijkt juist weer een goed effect te hebben op het verminderen van de pijn.
Alternatieve behandelingen bij reuma zoals artrose
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
overgewicht: door een te hoog lichaamsgewicht worden je gewrichten extra belast en kunnen zij meer pijn doen. Ook maakt vetweefsel stoffen aan, die de ontsteking en de pijn verergeren. Mogelijk zorgen die stofjes ook voor een versnelling van de afbraak van het kraakbeen.
Andere groente- en fruitsoorten die soms aangeraden worden om ontstekingen te bestrijden, zijn citrusvruchten, vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten als vitamine C en E, en tomaten omdat ze lycopeen bevatten, ook een sterke antioxidant.
Wandelen, fietsen en zwemmen zijn goed voor veel gewrichten. Bewegen maakt je spieren sterker. En sterke spieren geven je gewricht stevigheid. Je gewricht doet dan minder pijn.
Welke voedingsmiddelen zijn af te raden bij artrose? Zonnebloemolie, margarine en pinda's. Deze bevatten veel Omega 6-vetzuren.
Reuma Nederland zegt: Er zijn geen aanwijzingen dat voeding invloed heeft op het ontstaan van artrose.
Alle bessen en rode vruchten (blauwe bosbessen, aardbeien, braambessen, aalbessen enz.), citrusvruchten, exotisch fruit (ananas, kiwi's enz.) en gedroogd fruit (dadels, abrikozen, rozijnen enz.) zijn rijk aan antioxidanten. Vergeet ook zeker de groenten niet!
Daarnaast wordt er aangeraden om gedurende de dag voldoende water te drinken. Deze basisrichtlijnen zijn al een goede weg om artrose te voorkomen/ verminderen.
Welke voedingsmiddelen zijn aan te raden bij artrose? - 2x per week vette vis, zoals haring, makreel, zalm of tonijn, deze zijn rijk aan ontstekingsremmende vetzuren. - Biologisch of scharrelvlees. Deze dieren bevatten meer gunstige Omega 3-vetzuren.
Als pijn u belemmert bij het bewegen of slapen, kan pijnmedicatie worden voorgeschreven. Dit is meestal paracetamol. Als een gewricht ontstoken is, kan ook een ontstekingsremmer worden voorgeschreven. Eventueel kan een corticosteroïd injectie in het gewricht worden overwogen.
Groene, chlorofylrijke groente (andijvie, spinazie, postelein, veldsla, boerenkool etc) heeft, via veel biochemische wegen, een ontstekingsremmende werking in ons lichaam.
Duivelsklauw thee
Kruiden van duivelsklauw kunnen ook gebruikt worden om ontstekingsremmende thee te maken. Ontzurende kruidenthee stimuleert de afvoer van zuren via de urine, wat goed is in geval van artrose. Op die manier zou men het dus ook een thee tegen artrose kunnen noemen.
De adviezen om geen voeding uit de nachtschadefamilie te eten, zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika, visoliecapsules te slikken en geen melk of koffie te drinken, zijn dus niet voldoende bewezen. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen afneemt.
Vaak ontstaan deze klachten door trauma of overmatige belasting. Artrose klachten manifesteren zich doorgaans door stijfheid en zeurende pijn in en rondom het gewricht. In sommige gevallen kan er een ontsteking ontstaan, waardoor het gewricht warm aanvoelt.
Alcohol bevat veel purine, wat de aanmaak van urinzuur stimuleert. Artrose is een chronische aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen botten en wervels. Alcohol is af te raden als je last hebt van artrose.
Bananen zijn niet slecht voor artritis omdat ze antioxidanten bevatten die ontstekingen verminderen, en kalium, wat nodig is voor gezonde botten.
Bij sommige mensen met artrose helpt glucosamine tegen de pijn. Het duurt minimaal 3 maanden voordat je kan merken dat het helpt. Houd daar rekening mee als je glucosamine wil proberen als pijnstiller. Het advies is om elke dag 1500 milligram glucosaminesulfaat te nemen.
Walnoten, hazelnoten, amandelen, cashewnoten, pistachenoten, paranoten… allemaal hebben ze goede eigenschappen in verband met je gezondheid. Ze hebben een gunstige werking op hart- en bloedvaten, cholesterol en artrose.
Eiwitrijke voeding zoals kwark, yoghurt en bananen is essentieel voor spierherstel. Daarnaast zijn omega-3 vetzuren, te vinden in vis en noten, ontstekingsremmend en kunnen ze spierpijn verminderen.
Voeding die chronische ontstekingen juist aanwakkert:
Omega 6-vetzuur en transvetten: margarine, zonnebloem-, soja-, raapzaad- en maisolie. Gebruik in plaats daarvan grasboter, ghee-, ganzen- en eendenvet.