“Voor een meer gebalanceerde start van je dag, kun je beter wat vetten of eiwitten nemen voordat je fruit eet. Dit helpt niet alleen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, maar zorgt ook voor een hoger energieniveau gedurende de ochtend”, voegt ze eraan toe.
Eet in de juist volgorde
Wanneer je eerst groenten (vezels), dan eiwitten en gezonde vetten en ten slotte koolhydraten eet, houd je je bloedsuikerspiegel stabiel. Zo leg je een goede bodem en neemt je lichaam de suikers uit de koolhydraten niet te snel op en ben je langer verzadigd.
Gezondheidscoaches raden aan om je eerste portie fruit 's ochtends te eten, op een nuchtere maag. De reden hiervoor is heel eenvoudig: het fruit zal sneller verteren en je zult de vitamines zo het best in je lichaam opnemen.
In tegenstelling tot groenten, die vrij kunnen worden gegeten (maar altijd zonder overdaad), is fruit een bron van suikers. Het is dus belangrijk om er niet te veel van te eten. Het kan daarom een goed idee zijn om ze tussen de maaltijden door te eten, om trek tegen te gaan en overeten te voorkomen.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Haast voor werk? Hoppa, een banaan erin en je bent weg. Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
Ochtend. “Begin je dag met een energie- en antioxidantboost door fruit zoals bessen, bananen en vitamine C-rijke citrusvruchten te nemen. Ook custardappels kunnen zorgen voor een goede kickstart van je dag.”
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruits en citroenen zijn uitstekende keuzes voor een lege maag. Deze vruchten zijn rijk aan vitamine C en helpen je metabolisme op gang te brengen en de spijsvertering te bevorderen. De natuurlijke suikers in citrusvruchten zorgen voor een snelle energieboost zonder een snelle piek in de bloedsuikerspiegel te veroorzaken.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Inchauspé vat het onderzoek samen door te zeggen dat de beste volgorde om stabiele bloedglucosewaarden te behouden is: ' Groenten eerst, eiwitten en vetten als tweede, zetmeel en suikers als laatste . In een maaltijd bestaande uit kip, brood, sperziebonen en een appel betekent dit: sperziebonen eerst, kip als tweede, brood als derde en appel als laatste.
Eigenlijk is de juiste volgorde voor het eten van de beste glucosecontrole en minder insulineresistentie om vezelrijke groenten te eten, dan vetten en eiwitten . En als laatste willen we die zetmeelrijke koolhydraten, wortelgroenten en fruit eten die de bloedsuikerspiegel aan het einde van je maaltijd laten pieken.
Hoe bouw je een menu op? De traditionele volgorde van een menu is als volgt: amuse – voorgerecht – soep – tussengerecht – spoom – hoofdgerecht – kaas – nagerecht. Natuurlijk maak je niet iedere dag een 8-gangenmenu, maar dit is de volgorde als je alle gerechten zou serveren.
Probeer dan eens kiwi. Een studie laat zien dat de deelnemers die een maand lang een uur voor bedtijd een kiwi eten 42% sneller in slaap vallen. Daarnaast sliepen de deelnemers beter door en was de totale slaap langer. Goed om een kiwi ook eens te proberen dus.
Toch zouden er momenten zijn waarop bijvoorbeeld je banaan, sinaasappel of meloen de meeste vruchten afwerpt. Het Voedingscentrum adviseert om iedere dag twee porties fruit te eten. Gezondheidscoach Jessica Rosen adviseert aan Elite Daily om dat in ieder geval 's ochtends bij het ontbijt te doen.
Een kiwi is het ideale vieruurtje
Een stuk fruit in de middag geeft je weer energie om er volop tegen aan te gaan. Ook voor kinderen zijn kiwi's ideaal om in de middag van te smullen. .
Vermijd melk en yoghurt
Vermijd zuivel zoals melk en yoghurt, je lichaam kan deze producten niet goed verteren omdat door het pasteuriseren bepaalde enzymen eruit zijn gehaald.
Yoghurt is het perfecte ontbijt of als gezonde snack. In yoghurt zit namelijk boordevol met magnesium en calcium. Helemaal wanneer je sport is het goed om vooraf of na je work-out een bak yoghurt te eten. Zo zorg je ervoor dat het glycogeen-level weer op peil komt.
Als je blauwe bessen in de yoghurt doet, belemmert dit mogelijk de opname van antioxidanten.
Bananen, peren, appels en tomaten zorgen er door het ethyleen ook voor dat andere vruchten sneller rijpen. Wil je dat voorkomen? Houd de vruchten dan apart. Knoflook en ui kun je beter niet naast elkaar bewaren.
Dr. Anshu Vatsyan, een Ayurveda-expert, vertelde indianexpress.com dat Ayurveda voedselcombinaties classificeert als compatibel en onverenigbaar. “Fruit, met name citrusvruchten zoals aardbeien, druiven, sinaasappels, amla , etc., mag niet worden ingenomen met melk of yoghurt.