Hoewel schimmel pas gevaarlijk wordt als je het in grote hoeveelheden binnenkrijgt, kun je beter geen risico's nemen. Verwijder dus niet alleen de schimmel, maar gooi het hele product weg. Zacht fruit, brood, een stuk komkommer, roomkaas of een potje compote: je kunt ze allemaal beter weggooien als je schimmel ziet.
Gooi beschimmelde producten weg. Schep dus geen schimmel van bijvoorbeeld jam of appelmoes, maar gooi het hele potje weg. Een uitzondering hierop is harde kaas. De schimmel die hierop vaak groeit, groeit alleen aan de buitenkant.
Waarschijnlijk komt het wel goed met je .” In bepaalde gevallen kan de schimmel op bedorven voedsel echter gevaarlijk zijn. Als je dan plotseling last krijgt van symptomen als kortademigheid, misselijkheid, een verhoogde temperatuur of diarree, moet je onmiddellijk medische hulp zoeken.
In de meeste gevallen gebeurt er niets als je per ongeluk voedsel eet met schimmel erop, merken de experts op. "Wanneer je de schimmel binnenkrijgt, breken de zuren in je maag, evenals de spijsverteringsenzymen, de cellen af," zegt Worobo. Gezonde personen worden over het algemeen niet ziek van het eten van een paar happen beschimmeld voedsel .
In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is het verstandig een dokter te raadplegen na de consumptie van schimmels.
Wie net een snede schimmelbrood op heeft: geen paniek! Je wordt pas ziek als je vaak of veel boterhammen eet met schadelijke schimmels. Al is het wel aan te raden om beschimmeld brood volledig weg te gooien.
Witte schimmel is inderdaad gevaarlijk. Niet alleen voor de aangetaste bouwmaterialen, maar ook – en vooral – voor je eigen gezondheid. Schimmels verspreiden zich namelijk via sporen, dat is niet anders voor witte schimmel. Die sporen zijn giftig wanneer je ze inademt.
Schimmelgroei in huis kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen, van milde irritaties tot ernstige aandoeningen. De aanwezigheid van schimmel kan de luchtkwaliteit binnenshuis significant verslechteren en het risico op luchtwegaandoeningen, zoals astma en allergieën, vergroten.
Zoals Sauro opmerkte: "Schimmel in kleine hoeveelheden kan sommige mensen niet schaden, maar het kan anderen ziek maken", waardoor het een risico is dat te hoog lijkt om te nemen. " Als je tekenen van schimmel ziet, gooi het brood dan weg ", voegde Sauro toe.
Nogmaals, als je schimmel eet, is de kans groot dat er niets gebeurt of dat je een lichte maag-darmstoornis ervaart . "Je zou een zeer onderontwikkeld immuunsysteem moeten hebben en een heleboel schimmel moeten eten om ziek te worden," zegt Detwiler. "Zelfs dat zal je waarschijnlijk niet doden."
Als schimmel zichtbaar is op je eten, dan is er sprake van bederf. Soms zie je alleen een klein deel van de schimmel, vaak een of meer witte plekjes met een zweem van blauw of groen. Vaak zitten de schimmeldraden dan ook al door de rest van het voedsel.
Zodra u schimmel op uw tomaten ziet, is het waarschijnlijk tijd om ze te laten staan .
Beschimmeld, bedorven voedsel kan ook bacteriën bevatten die je ziek kunnen maken — en die niet zichtbaar zijn. Om veilig te zijn, gooi je voedsel weg dat beschimmeld is of in aanraking is gekomen met ander beschimmeld voedsel , zegt Wee.
De schimmel groeit goed in vochtige omstandigheden en produceert giftige stoffen, mycotoxinen, die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Blootstelling aan deze schimmel kan symptomen veroorzaken zoals keelpijn, niezen, hoesten, een verstopte neus, een piepende ademhaling en kortademigheid.
Het brood smaakt en ruikt muf, is droog of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Giftig. Voor brood is dat de fusariumschimmel die een gifstof afscheidt, waarvan je op langere termijn ziek kan worden. Aan de buitenkant kan je niet zien of het een schadelijke schimmel is of niet. Het is dus het beste om beschimmeld brood gewoon weg te gooien.
Ruik niet aan het beschimmelde item. Dit kan ademhalingsproblemen veroorzaken. Als voedsel bedekt is met schimmel, gooi het dan weg . Doe het in een kleine papieren zak of wikkel het in plastic en gooi het in een afgesloten prullenbak waar kinderen en dieren niet bij kunnen.
Vooral in zachte etenswaren, zoals brood, gaat de verspreiding van schimmels sneller en zijn ze onzichtbaarder dan je denkt. Bij harde etenswaren kun je vaak een stukje schimmel nog wel wegsnijden, maar voor brood, een potje jam of appelmoes geldt dat helaas niet, zegt het Voedingscentrum.
Toch moet je goed opletten, want een schimmel kán schimmelgifstoffen ontwikkelen. Die gifstoffen, ook wel mycotoxines genoemd, kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Je kunt er bijvoorbeeld diarree en buikpijn van krijgen. Of de schimmel in een product zulke giftstoffen aanmaakt, ligt aan de omstandigheden.
De zwarte schimmel wordt ook wel eens de giftige schimmel genoemd. De sporen van de zwarte schimmel zijn zeer toxisch. In de beginfase, zie je ze vaak al snel over het hoofd, maar de vochtige oppervlakken worden al snel bedekt door de wolachtige zwarte schimmel.
De schimmel Candida auris is extreem resistent voor schimmeldodende middelen. Hij verspreidt zich snel en als je een zwakke weerstand hebt kan het ook dodelijk zijn. Met name in de Verenigde Staten rukt de schimmel op en ook in landen om ons heen wordt 'ie gesignaleerd.
Hoewel schimmel pas gevaarlijk wordt als je het in grote hoeveelheden binnenkrijgt, kun je beter geen risico's nemen. Verwijder dus niet alleen de schimmel, maar gooi het hele product weg. Zacht fruit, brood, een stuk komkommer, roomkaas of een potje compote: je kunt ze allemaal beter weggooien als je schimmel ziet.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Schimmeldraden kunnen zich namelijk gemakkelijk verspreiden in de hele vrucht en zijn niet altijd zichtbaar. Ook al lijkt maar één klein plekje aangedaan, toch moet je beschimmeld fruit daarom helemaal weggooien. Sommige van die schimmels produceren namelijk gifstoffen.
Zolang je een relatief gezond immuunsysteem hebt, zul je hooguit wat misselijkheid of overgeven ervaren door de smaak of het idee van wat je net hebt gegeten. Maar als je allergisch bent voor schimmel, kan het vervelende symptomen veroorzaken, zoals irritatie van de ogen, neus en keel.