Gefrituurde vis (kibbeling of lekkerbekje) is niet gezond Dit eet je omdat je het lekker vindt, maar heeft geen toevoeging aan een gezond voedingspatroon. Al legt de hoogleraar uit dat een gefrituurd visje op z'n tijd niet schadelijk is.
Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd. Kijk op de verpakking naar het zoutgehalte.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Is een lekkerbekje gezond? Het Voedingscentrum raadt aan om minimaal één keer per week vis te eten. Het eten van Iglo lekkerbekjes helpt om voldoende nutriënten zoals vitamine D en vitamine B12 binnen te krijgen.
En hoewel gefrituurde vis zeker lekker is, is het belangrijk om er niet te veel van te eten . "Wanneer we iets frituren, of het nu vis of kip is of wat dan ook, zijn die oliën vaak niet gezond voor het hart, het zijn verzadigde vetten," legde Beth Czerwony, RD, gediplomeerd diëtiste voor Cleveland Clinic, uit.
Wanneer vis op hogere temperaturen wordt gebakken, verliest het een deel van de belangrijke omega-3-vetten en vitamine D. Sommige onderzoeken melden dat vis zoals zalm de helft van zijn vitamine D verliest wanneer het wordt gebakken. Vis bakken is een geweldige manier om de belangrijke voedingsstoffen intact te houden zonder het vetgehalte te verhogen tot ongezonde niveaus .
Over het algemeen wordt pan-frituren als gezonder beschouwd dan frituren vanwege de kleinere hoeveelheden olie die het gebruikt. Daarnaast is het het beste om een olie te kiezen die stabiel is bij hoge temperaturen en gezondere vetten aan uw vis toevoegt.
De grootste bron van nutteloze calorieën zijn vloeibare calorieën. Via vocht klok je zo honderden vloeibare calorieën naar binnen. Frisdrank is een bekende, maar ook met vruchten/fruitsappen, melk en alcohol gaat het hard.
Lekkerbek is een visfilet die kan bestaan uit verschillende soorten witvis, zoals kabeljauw, maar ook koolvis, heek of pangafilet. Vroeger werd wijting gebruikt voor lekkerbek. Wat voor soort vis zit er in kibbeling? Kibbeling bestaat uit stukken gesneden vis, zoals kabeljauw, koolvis, heek of schelvis.
Vis hoort thuis in een gezond voedingspatroon: het zit boordevol voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam. De Gezondheidsraad raadt dan ook aan om minstens één keer per week (vette) vis te eten.
Onderzoek wijst erop dat vis de kans op hart- en vaatziekten verlaagt en een gunstig effect heeft op je bloeddruk. Dit komt waarschijnlijk vooral door de visvetzuren EPA en DHA uit vis. Dit zijn meervoudig onverzadigde vetten (omega-3). EPA en DHA zitten vooral in vette vis, zoals haring, makreel, sardines of zalm.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen.
Vette vissoorten zoals zalm, haring en makreel zijn ruim verkrijgbaar in de supermarkt of bij de lokale visboer en kunnen op verschillende manieren bereid worden, waardoor ze een gemakkelijke en gezonde keuze zijn voor mensen met diabetes type 2.
Snacks, suikerhoudende dranken en fastfood zijn bekende boosdoeners. Maar ook bestaan er stiekeme dikmakers, bijvoorbeeld vruchtensappen, granola, sportdrankjes, en broodbeleg. Daarnaast spelen snel eten, weinig beweging, slecht slapen en stress een rol.
Taart, snoep, frisdrank en chips valt hier bijvoorbeeld onder. Van deze voedingsmiddelen eet je namelijk snel veel te veel, zonder dat het echt voedingsstoffen bevat. Zo eet je zonder dat je het doorhebt honderden extra kilocalorieën per dag. Daarmee zijn het echte verborgen dikmakers.
Appelflap
Cijfers*: 340 kcal, 39 gram koolhydraten, 19 gram vet, waarvan 10 gram verzadigd vet. Meer calorieën dan: een saucijzenbroodje (270 kcal), een oliebol (160 kcal), een Magnum (310 kcal), een Mars, Snickers of Nuts (ongeveer 260 kcal).
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Vette vis bevat veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Vis bakken in olijfolie is een geweldige manier om een heerlijke en gezonde maaltijd te bereiden.
Gezondheidsvoordelen van gebakken bot
Bot is een heerlijke en gezonde keuze voor uw maaltijden . Het zit boordevol voedingsstoffen zoals omega-3-vetzuren, die goed zijn voor uw hartgezondheid.
Volgens de Keuringsdienst van Waarde is er eigenlijk nauwelijks verschil tussen de twee. Het enige verschil is dat de 'verse' vis al ontdooid is en klaar is om te bereiden, terwijl je de diepvriesvis zelf nog moet ontdooien.
Gegrilde vis kan een uitstekend voedsel zijn voor mensen die een afslankdieet volgen en willen genieten van een voedzame maar heerlijke maaltijd. Vis grillen is een gezonde kookmethode zonder toevoeging van vetten of oliën, waardoor het een caloriearme optie is.
De gezondste kookmethode is degene die de meeste omega-3-vetzuren en vitamines behoudt, omdat beide verloren kunnen gaan tijdens het kookproces . Om deze voedingsstoffen te behouden, wilt u uw vis idealiter bakken of stomen. Gewoon bakken in de oven met droge hitte is aanzienlijk beter dan frituren.
OMEGA-3 VETZUREN
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram Omega- 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Deze aanbeveling kan worden gehaald door per week 1 portie vis te eten, bij voorkeur vette vis, zoals makreel, zalm, haring, paling en sardines.
Gebruik niet te veel suiker, jam, honing, siroop, stroop, witte pasta, witte meel, witte rijst of aardappelpuree. Er zitten veel 'snelle' koolhydraten in, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Kies in plaats van een zoet toetje voor wat yoghurt met een stukje fruit.
Het is waarschijnlijk het beste om gefrituurde vis te vermijden , maar zolang je de rest van je dag goed indeelt, kun je het waarschijnlijk als een incidentele traktatie eten. Gezondere kookmethodes zoals grillen, bakken en pocheren zijn beter om een uitgebalanceerd dieet te behouden.