Welke rijst voor nasi? Voor het maken van nasi goreng gebruik je het liefst een droogkokende rijstsoort. Die wordt lekker luchtig en kun je goed mengen met je ingrediënten. Denk dus aan gewone witte rijst (Toverrijst), zilvervliesrijst, basmatirijst of pandanrijst.
Voor nasi gebruik je het beste langkorrelige rijst, zoals jasmijnrijst. Het heeft een zachte textuur, een lichte geur en subtiele smaak. De rijstkorrels zijn niet te plakkerig en dat is perfect voor luchtige nasi.
Maar voor nasi willen we het liefst een lichte en luchtige korrel. Daar zijn verschillende soorten voor. Zo kunt u kiezen voor witte rijst, zilvervliesrijst, Surinaamse rijst en basmatirijst. Pandan kan ook, maar die blijft wat kleveriger.
Voor nasi goreng heb je koude gekookte rijst nodig. Pandanrijst is erg geschikt voor nasi. Door het afkoelen van de rijst retrogradeert het zetmeel in de rijstkorrels. Dat wil zeggen dat de zetmeelkorrels stevige kristallen vormen.
Nasi is de Indonesische en Maleisische term voor gekookte rijst.
Staat er een gerecht met rijst op het menu? Vervang dan witte rijstsoorten voor zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst bevat namelijk de meeste voedingsstoffen, waaronder vezels. Vezels houden je darmen gezond, helpen je gewicht op peil te houden en kunnen de kans op darmkanker verkleinen!
Doe de gewassen rijst met vocht (1 ½ hoeveelheid vocht op 1 hoeveelheid rijst) in een smalle pan met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur, breng al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst met een deksel op de pan in 8-10 minuten gaar worden. Zo nu en dan omscheppen.
Rijst afkoelen kan helpen om bloedsuikerpieken na het eten te verminderen , suggereert een nieuw onderzoek. Een type koolhydraat genaamd resistent zetmeel ontwikkelt zich als koolhydraatrijk voedsel na het koken blijft staan. Resistent zetmeel kan helpen om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen en de eetlust en energie te reguleren.
Pandanrijst is langkorrelige, aromatische rijst die veel wordt gegeten in bijvoorbeeld China, Indonesië, en Thailand.
Gemiddeld 75-100 gram rijst p.p.
En dan hebben we het over ongekookte pandan-, basmati-, jasmijn- en zilverliesrijst. Die worden bij het koken namelijk 2,5 keer zo zwaar en dus heb je een mooie hoeveelheid van bijna 200 tot 250 gram gekookte rijst per persoon. Genoeg voor een verantwoorde maaltijd.
Is je rijst plakkerig en wil je 'm juist wat droger hebben? Laat de rijst na het koken dan goed uitlekken in een zeef of vergiet en spoel af met koud water terwijl je de korrels los maakt met je vingers. Eventueel kun je het daarna nog even opbakken in een pan om er zeker van te zijn dat al het vocht verdwenen is!
Ketanrijst wordt ook wel kleefrijst genoemd, omdat het goed aan elkaar plakt. Het is dezelfde soort rijst als de Japanse sushi-, de Spaanse paella- en de Italiaanse risottorijst, maar de ketanrijst wordt vaak in de Aziatische keuken gebruikt.
Sushirijst plakt na het koken aan elkaar en wordt daarom ook wel 'kleefrijst' genoemd. Deze eigenschap maakt sushirijst ideaal om te gebruiken voor het maken van verschillende soorten sushi.
Het is echt onmisbaar voor een lekkere Nasi Goreng. Serveer het gerecht met een crispy gebakken ei en wat komkommer en tomaat. Je maakt dit het gerecht het beste met rijst van de vorige dag. Kook dit daarom van te voren, laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
Geen bouillonblokje, kokosmelk of kruiden bij de hand? Dan kun je ook de rijst lekker maken door 'm eerst even aan te bakken. Gewoon kort bakken in een beetje olie of boter voordat je er water op giet of het in een pan doet. Op die manier geef je een heerlijke, nootachtige smaak aan je rijst.
Kook de rijst in bouillon
De bouillon trekt helemaal in de rijst en dat zorgt natuurlijk voor extra smaak. Voeg eventueel wat laurierblaadjes en/of kruidnagels aan de bouillon toe voor nóg meer smaak.
Paellarijst, risottorijst en sushirijst blijven bijvoorbeeld na het koken wat vochtig en kun je niet goed bakken. Om een mooie, luchtige nasi te maken gebruik je dus het best witte rijst, zilvervliesrijst, pandanrijst of basmatirijst.
Deze basis, de boemboe, fruit je in een neutrale olie – zonnebloem- of arachideolie – of margarine, totdat het een beetje is gekarameliseerd. Daarna kan de rijst er doorheen. ,,Verder kun je er allerlei restjes doorheen doen.
Indiase keuken
Basmati is perfect voor Indiase gerechten. Curry's en pilav bijvoorbeeld, omdat-ie stevig blijft en niet gaat kleven. De korrel is fijn, waardoor hij wat sneller gaart dan witte rijst.
Maar wil je de rijst verwerken in een gebakken gerecht zoals nasi? Schep het dan uit de pan in een grote kom of schaal en laat het helemaal afkoelen. Bij het bakken van koude rijst loop je veel minder risico dat de rijst aan de bodem van de pan of wok blijft plakken.
Ongekookte rijst bevat vaak de bacterie Bacillus cereus. Deze bacteriën kunnen beschermende sporen vormen die het kookproces overleven en als de rijst langzaam wordt afgekoeld (en lang tussen de 5 °C en 60 °C wordt gelaten), kunnen deze bacteriesporen ontkiemen, groeien en een toxine (gif) produceren dat braken veroorzaakt .
Zet de rijst in de koelkast en consumeer binnen 24 uur . Je kunt voedselvergiftiging krijgen van het eten van opgewarmde rijst. Het is niet het opwarmen dat het probleem veroorzaakt, maar de manier waarop de rijst is bewaard voordat deze wordt opgewarmd. Bewaar rijst niet langer dan één dag in de koelkast totdat je hem opwarmt.
Witte rijst is geslepen en gepolijst, en ontdaan van de zilvervlies die een notige smaak afgeeft. Wil je die extra notige smaak in je nasi goreng? Gebruik dan zilvervliesrijst.
Wij eten het liefst de nasi goreng met een extra gebakken ei, zelfgemaakte satésaus, gebakken uitjes, kroepoek en als ik tijd heb met zelfgemaakte kipsaté. De Nasi is in principe vullend genoeg om zonder vlees te eten. Ook erg lekker bij nasi is pittige tempeh of natuurlijk tafelzuur.
Doorgaans zit je goed als je één kopje rijst kookt in twee kopjes water. En één kopje per persoon is dan vaak weer precies de hoeveelheid die je nodig hebt voor je maaltijd.