Dierlijke eiwitten onderling Melk combineert slecht met andere dierlijke eiwitten, zoals vlees, vis, yoghurt en eieren. Melk en vis is een heel slechte combinatie die je altijd zou moeten vermijden, net als melk en fruit. Vlees, vis of eieren gaan wel prima samen met (koolhydraatarme) groentes.
Combineer geen koolhydraatrijke voeding samen met eiwitrijke voeding; dus geen aardappelen, pasta of brood samen met vlees of kaas of zuivel. Combineer geen eiwitten met fruit; dus geen fruit of zuivel na het eten van eiwitten maar ook geen sinaasappelsap of melk bij een omelet.
Als je koolhydraten inneemt met eiwitten of vetten dan wordt de absorptie en omzetting van koolhydraten afgeremd. Hierdoor is de kans kleiner op het gevoel van een suikerdip na een maaltijd met veel enkelvoudige koolhydraten. Eiwitten kan je in de vorm van een eiwitshake of eten nemen.
De hoofdregel die iedereen zou moeten onthouden is; combineer geen fruit met koolhydraten (zetmeel). We doen het zo vaak. Bananen in ons ontbijt, bosbessen door onze gezonde muffins maar het is niet de goede manier. Fruit verteerd het snelst.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Dr. Anshu Vatsyan, een Ayurveda-expert, vertelde indianexpress.com dat Ayurveda voedselcombinaties classificeert als compatibel en onverenigbaar. “Fruit, met name citrusvruchten zoals aardbeien, druiven, sinaasappels, amla , etc., mag niet worden ingenomen met melk of yoghurt.
Combineer rauw fruit nooit met zuivelproducten (dus tja, geen fruit met yoghurt of kaas …). Dit geldt vooral voor bananen, kersen, zuur fruit en meloenen. Bepaalde gekookte en droge vruchten zoals dadels samen met warme melk of kruiden zijn een uitzondering als het gaat om combinaties van fruit met zuivel.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak. Hetzelfde geldt voor andere zuivelproducten zoals kwark en room.
Wat is makkelijk te verteren? Magere vleessoorten (o.a. rosbief, kipfilet en fricandeau) en eieren (een omelet, roerei of zacht gekookt eitje). Wil je zoet broodbeleg? Neem dan een beetje jam, honing, stroop of vruchtenhagel.
Alle soorten fruit zijn gezond, maar je maag kan 'zacht fruit' beter verteren. Wat bedoelen we met zacht fruit? Denk bijvoorbeeld aan perziken, bessen, frambozen en aardbeien. Met een banaan maak je je maag dan weer extra blij.
Eet in de juist volgorde
Wanneer je eerst groenten (vezels), dan eiwitten en gezonde vetten en ten slotte koolhydraten eet, houd je je bloedsuikerspiegel stabiel. Zo leg je een goede bodem en neemt je lichaam de suikers uit de koolhydraten niet te snel op en ben je langer verzadigd.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Tips over voeding bij vermoeidheid
Eet als tussendoortje vezel- en eiwitrijke producten, die geven je een verzadigd gevoel en langer energie. Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje yoghurt of kwark, volkoren cracker met hartig beleg, fruit, een handje noten, groenten met dip.
Bij verteringsklachten is ei voor sommige mensen te zwaar te verteren, ook wanneer het 'los' wordt gegeten. Dit komt omdat het bestaat uit eiwitten (eiwit) en vetten (eigeel).
Bananen zitten boordevol suiker, waardoor het eten ervan op een lege maag een plotselinge piek in de bloedsuikerspiegel kan veroorzaken . Dit kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en andere problemen. Dit is de reden waarom diabetici altijd wordt gevraagd om hun dag niet te beginnen met een plak banaan.
Suikerbommetje. Bananen zitten vol met goede stoffen als kalium, magnesium en vezels, maar ze zitten ook boordevol suiker. Dit kan ervoor zorgen dat je voedingspatroon voor de rest van de dag om zeep is. Door een banaan te eten, zul je een energieboost krijgen, maar erna ook een dipje.
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Calcium teveel
Naast die eiwitten, levert kwark ook calcium. Calcium is belangrijk voor de opbouw van het skelet, de werking van zenuwen en processen in de cellen. Maar bij een te hoge inname wordt dat onmisbare calcium ongezond. En dat is precies waar het gevaar schuilt, volgens Van Etten.
Als je blauwe bessen in de yoghurt doet, belemmert dit mogelijk de opname van antioxidanten.
ZOET. Vers fruit. Probeer gehakte perziken, pruimen of ananas (of voeg je favorieten toe).
Verse kiwi's bevatten een enzym dat eiwitten afbreekt. Daardoor zullen melkproducten waar je kiwi aan toevoegt sneller schiften of waterig worden. Bovendien kan de combinatie zorgen voor een bittere en onaangename smaak. Combineer kiwi's dus niet met bijvoorbeeld melk of yoghurt!
Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten. Wat zijn gezonde tussendoortjes?