Appel. De meeste mensen weten dit al, maar de schillen van appels kunnen prima gegeten worden. De schil van appels bevat veel vezels, vitamine A en C en quercetine.
Ook van druiven, kersen, abrikozen, perziken, pruimen, citroenen, kiwi's, bessen, watermeloen en ananas is de schil eetbaar (Gezondheid rubriek, 2018). Of dat allemaal even interessant is, dat laten we aan jou over! Zelfs de kiwi kan je met schil én haartjes opeten.
In fruitschillen kunnen een hoop bacteriën zitten. Als het fruit al een tijdje gesneden is bij het kraampje waar jij je fruit koopt, kan het al vol zitten met bacteriën. Mocht je dan toch echt geschild fruit willen eten, dan kun je het beste het fruit van te voren nog even wassen met water.
Schil van de kiwi
In de schil zitten vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet. In 1 kiwi zit maar liefst 59 mg vitamine C. Dit is bijna 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.
Van sinaasappels wordt de schil in kleine hoeveelheden gegeten, als garnering of geraspt in gerechten.
Sommige soorten fruit en groenten, zoals ananas, knoflook en meloen , kun je het beste schillen. Andere soorten, zoals appels, aubergines en pruimen, kun je het beste met schil eten.
Sinaasappelschillen bevatten een ongelooflijke hoeveelheid vitamine C -- twee keer zoveel als in de vrucht zelf. Ze zitten ook boordevol vitamine B6, calcium, kalium, magnesium en riboflavine (een B-vitamine). Sinaasappelschillen zijn moeilijk te verteren en kunnen bitter zijn . Gebruik daarom een rasp om sinaasappelschil te maken.
Gelukkig hoeft dat voortaan niet meer, want we weten nu dat je de schil van mango's gewoon op kunt eten. Probeer de volgende keer een mango dus maar eens als een appel te eten (maar misschien niet in één keer). Ook de schil van deze vrucht bevat veel vitamine C en vezels, en ook nog vitamine A!
Van verse vijgen is de schil lekker zacht en dus goed te eten. Als vijgen wat ouder zijn is de schil ook harder. Dan is schillen wel zo prettig omdat het dan lastig te eten is en moeilijker te verteren. Maar schadelijk voor de gezondheid is de schil niet.
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
Dit gebeurt vooral bij fruit met veel enzymen, zoals kiwi, ananas, papaja of abrikozen. Er gaat iets niet goed in je spijsvertering (je hebt bijvoorbeeld te weinig maagzuur of spijsverteringsenzymen), waardoor al het voedsel te lang in de maag blijft liggen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Omwille van die reden wordt aangeraden om deze groenten niet te vaak rauw te eten.
Het USDA Pesticide Data Program vond resten van 35 pesticiden op aardappelschillen . Zorg ervoor dat u uw aardappelen altijd grondig wast, met een groenteborstel en, als u die hebt, veggie wash of een beetje azijn en water.
Als je appels eet en je schilt ze, dan zal de hoeveelheid van deze vitamine afnemen. Tot 6,4 mg vitamine C en 61 IE vitamine A. Daarom is het eten van appels met schil erg goed voor de gezondheid .
Verse vijgen worden meestal rauw gegeten. Ze smaken het lekkerst als ze rechtstreeks van de boom worden gegeten, bij voorkeur nog warm van de zon. De hele vijg is eetbaar, van de dunne schil tot het rode of paarse vruchtvlees en de talloze kleine zaadjes, maar ze kunnen ook worden geschild als u dat wilt. Snijd altijd de steel eraf.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten. Door te variëren tussen verschillende soorten, krijg je van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Ja, zeker wel! Je kunt alle soorten kiwi's helemaal eten, zelfs die met 'haar', maar je moet ze wel eerst wassen. Het eten van de schil van kiwi's kan zelfs veel voordelen hebben. De kiwischil zit boordevol vezels en voedingsstoffen die wonderen doen voor je gezondheid.
Pruimen kun je mét schil opeten. De ene pruim smaakt lekker zoet, maar andere soorten zijn zelfs zoetzuur tot zuur van smaak.
Bijna alle schillen van groente en fruit kun je eten, op die van tropische vruchten als ananas en avocado na. Dus ook kiwi's en ja, zelfs bananen. Bananenschillen bevatten veel vitamine B6, B12, magnesium en kalium.
Terwijl het sappige vruchtvlees van mandarijnen wordt geprezen, herbergt de vaak over het hoofd geziene schil een veelvoud aan gezondheidsvoordelen. Doordrenkt met essentiële oliën, flavonoïden en antioxidanten, heeft mandarijnenschil ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen .
Sterker nog: mandarijnenschillen zijn hartstikke gezond en worden in Azië al eeuwen gebruikt als medicijn. De schil bevat namelijk veel vezels en antioxidanten. Hierdoor kan het eten van de schil helpen om het immuunsysteem te versterken, de spijsvertering te verbeteren en ontstekingen te verminderen.
Pit- en steenfruit: Appels, peren, kersen, nectarines en abrikozen zijn simpele snacks. En je kunt ze meteen met schil eten. Koolrabi: De schil van koolrabi is delicaat en dun en hoeft niet verwijderd te worden.