Wijn, wijn en nog eens wijn In een beetje supermarkt is elke wijnregio van Frankrijk vertegenwoordigd. Van wijn uit de Zuid-Franse regio Languedoc-Roussillon tot wijnen uit de Elzas in 't noorden. Over het algemeen is wijn in Frankrijk goedkoper dan bij ons in Nederland. Dit geldt ook voor veel wijn met een bubbeltje.
A-merken in Nederland veruit het duurst
Qua A-merken ben je al helemaal voordeliger uit op vakantie. Deze zijn in Duitsland en Frankrijk juist 29 procent goedkoper dan in Nederland. Ontbijten, lunchen of avondeten met producten uit de supermarkt, het kan dus voordeliger zijn dan buiten de deur eten en drinken.
Hier wat voorbeelden: Koffiemelk, drop, pindakaas en hagelslag zijn in Frankrijk niet of nauwelijks verkrijgbaar. Sommige grote supermarches hebben een apart hoekje met Nederlandse of Engelse lekkernijen. Frankrijk kent weinig drogisterijen, wel heeft ieder dorp een of meerdere apotheken, èn kappers.
Vakantiegangers betalen daar gemiddeld 18 procent minder dan in Nederland. In Spanje betaalt men ruim 16 procent minder, in Frankrijk is dat 13 procent. Ook Italië, Luxemburg en Oostenrijk zijn goedkoper dan Nederland. Alleen in Duitsland zijn basisboodschappen duurder, zo'n 3 procent.
De prijzen liggen aanzienlijk lager dan in Nederland. Ook leren jassen, lederwaren en kleding zijn er goedkoper dan hier. De prijs-kwaliteitsverhouding is over het algemeen erg goed. Afdingen is meestal wel een vereiste, omdat de 'vraagprijs' vaak afgestemd is op toeristen.
Als u gaat kamperen in Frankrijk zult u af en toe ook boodschappen moeten doen. In Frankrijk bent u dan wat duurder uit dan thuis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat boodschappen gemiddeld 16 procent duurder zijn dan in Nederland. Vooral groente en fruit zijn in Frankrijk een stuk duurder dan in Nederland.
In Frankrijk zijn er verschillende spullen verplicht in je auto: een gevarendriehoek, een veiligheidshesje, in veel steden een milieusticker en 's winters in berggebieden sneeuwkettingen/sneeuwsokken (wanneer je geen winterbanden hebt).
Fact: champagne is op restaurant in Frankrijk wél goedkoper dan in België of Nederland. Inderdaad. En dat is met de meeste Franse wijnen het geval. Accijnzen, transport, dat valt allemaal weg.
Een waslijst aan EU-landen staat nog boven Nederland als het aankomt op prijzen van alcohol en tabak. Zo moet je in Frankrijk ruim 32 procent meer betalen dan gemiddeld in de EU en kom je in het Verenigd Koninkrijk uit op 65 procent meer.
Eten en drinken meenemen naar Frankrijk
U mag geen vlees, melk of producten die deze bevatten meenemen naar EU-landen. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals babymelkpoeder, babyvoeding en speciale voeding of diervoeding die om medische redenen vereist is.
Bekende supermarkten zijn Leclerc, Auchan, Intermarché en Carrefour, maar in Frankrijk vindt u ook de Lidl en de Aldi. De prijzen liggen ongeveer op hetzelfde niveau als in Nederland.
Frankrijk is over het algemeen geen duur vakantieland, maar ook geen goedkope bestemming. Uit eten gaan of ergens iets drinken is vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Ook prijzen in de supermarkt zijn redelijk vergelijkbaar.
Verse kip is het soort gevogelte met de goedkoopste gemiddelde verkoopprijs. Een kilo verse kip wordt namelijk gemiddeld verkocht voor 7,40 euro , terwijl een kilo verse eend 13,70 euro kost.
Is het water in Frankrijk goed drinkbaar? Leidingwater in Frankrijk is veilig om te drinken. Ook al is de kwaliteit van het leidingwater tegenwoordig goed, er wordt toch nog heel veel water uit flessen gedronken. Sommige reisgidsen raden flessenwater aan omdat het Franse leidingwater veel chloor bevat.
Ga je met de auto naar Frankrijk, dan ben je verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidsvest bij je te hebben. Daarnaast adviseren wij om voor Frankrijk ook een aantal extra items mee te nemen. Een alcoholtest is niet meer verplicht.
Gaat u dit jaar met de auto naar Frankrijk op vakantie? Dan bent u verplicht om twee alcoholtesters in uw auto te hebben.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
In 2021 bedroeg de gemiddelde prijs van kaas per kilogram in Frankrijk 10,02 euro , iets hoger dan de mediaanprijs van koemelkkaas. Voor gemengde kaas bedroeg de gemiddelde prijs ongeveer 17,73 euro per kilogram.
Leclerc blijkt de goedkoopste supermarkt te zijn. Een vergelijking in januari 2024 door Le Parisien toonde dat een winkelkarretje met 20 producten bij Leclerc 77,15 euro kostte, terwijl dezelfde producten bij keten Auchan 82,24 euro kostte.